recap-2021

Freelance Barometer: Freelancer Statistieken 2021-2022

Jellow

Freelance Barometer: Freelance statistieken 2021-2022

In 2021 begon de krapte op de arbeidsmarkt en is het vinden van goed personeel sindsdien voor veel bedrijven een grotere uitdaging geworden. Ondertussen blijft het aantal freelancers volgens het CBS (2021) in Nederland groeien. Hoe zit dit bij Jellow? In deze blog nemen we je mee in de freelance statistieken van Jellow.

Voor bedrijven is het vinden van vast en kwalitatief personeel tegenwoordig een moeilijke opgave wat kan leiden tot het niet kunnen behalen van de bedrijfsdoelstellingen. Om dit te voorkomen zoeken bedrijven naar andere oplossingen voor hun personeelstekort. De freelance arbeidsmarkt is hier één van. Door gebruik te maken van de kennis en specialisme van een freelancer kunnen openstaande vacatures alsnog worden vervuld.
Tegelijkertijd zien steeds meer mensen in loondienst hun kans om gedeeltelijk of volledig over te stappen naar het freelance vak. Dit blijkt uit cijfers van het CBS (2021) waarin een groter percentage (ten opzichte van 2020) van de werkzame beroepsbevolking freelancer is geworden.

Aantal freelancers blijft groeien bij Jellow

Het freelancer aantal groeit in Nederland. Ook bij Jellow ervaren we een blijvende groei in freelancers die zich aanmelden op ons platform. Inmiddels hebben we al een netwerk van bijna 50.000 hbo+ freelancers binnen de zakelijk dienstverlening! Een mooie database om de juiste freelancer te kunnen vinden. 

De groei van aantal freelancers binnen de vakgebieden
Nu kun je je afvragen: binnen welke vakgebieden zijn de freelancers bij Jellow toegenomen dit jaar? Dit hebben we voor jullie in kaart gebracht.
In onderstaande grafiek hebben we de groei van het aantal freelancers bij Jellow van negen populaire vakgebieden uitgelicht. Hierin valt op dat het aantal freelancers met name binnen de vakgebieden marketing en constructie dit jaar met meer dan 30%  is toegenomen.

groei-freelancers

Groei per vakgebied en ervaringsniveau
Opvallend is dat juist het aandeel ervaren freelancers binnen bepaalde vakgebieden is toegenomen. In onderstaande diagrammen kun je dit bijvoorbeeld zien binnen de vakgebieden project management en marketing. Hierin is het aandeel van freelancers met 10-20 jaar en +20 jaar ervaring het grootst. 

Ervaring freelancers Jellow

Daar tegenover zien we dat binnen de vakgebieden graphic design en foto- of videografie het aandeel junior freelancers het meest is toegenomen. 

Benieuwd binnen welke vakgebieden het aandeel van ervaren freelancers nog meer is toegenomen? Download de Jellow freelance barometer 2021  waarin Jellows freelance statistieken van afgelopen jaar worden uitgelicht. Vul onderstaand formulier in en ontvang alle freelance statistieken van Jellow 2021 in je inbox.

 

Ontvang de freelance barometer 2022 direct in je inbox


Freelance Barometer 2022 (ontvang via email)

Groei in opdrachten bij Jellow

Groei van het aantal opdrachten in Nederland bij Jellow
In het afgelopen jaar zien we een grote groei in freelance opdrachten voor web- en app developers van maar liefst van 83%. Op de vaste arbeidsmarkt is in dit vakgebied zelfs sprake van extreme schaarste met steeds meer openstaande vacatures. Ook in de freelancemarkt is dit voelbaar maar is de kans op een vervulde vacature minder schaars.

Groei freelance opdrachten

Benieuwd binnen welke vakgebieden de vraag vanuit opdrachtgevers nog meer gegroeid is? Bekijk de Jellow freelance barometer van 2021! Hierin komen alle freelance cijfers van de database van 2021 bij Jellow aan bod. Je kunt hem direct in je mailbox krijgen door bovenstaand formulier in te vullen. 

Tags: 2022 - barometer - Freelance - Freelancers - recap - statistieken

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Wat doet een recruiter?

Wat doet een recruiter?

Een recruiter werft en selecteert nieuw personeel voor openstaande functies binnen een organisatie of bedrijf. De recruiter vindt beschikbare kandidaten voor openstaande vacatures...

16 minuten Jellow