• Veelgestelde vraag: Welke gegevens ziet een opdrachtgever van mij in Jellow?

  Lees meer
 • 8 tips om meer omzetstromen op te zetten

  Lees meer
 • Jellow de ‘Netflix van de freelance markt’ lanceert nieuwe slogan

  Lees meer
 • Freelancers inhuren zonder risico’s

  Lees meer

Veelgestelde vraag: Welke gegevens ziet een opdrachtgever van mij in Jellow?

Je hebt een profiel aangemaakt bij Jellow om in contact te komen met opdrachtgevers. Maar je wil natuurlijk niet dat jouw gegevens voor het oprapen liggen. Een vraag die wij vaak krijgen is: "Welke gegevens ziet een opdrachtgever van mij?" Bijvoorbeeld wanneer de opdrachtgever jouw profiel tegenkomt in het netwerk en deze bekijkt. Je leest het antwoord in deze blog!

4 minuten

8 tips om meer omzetstromen op te zetten

Corona. Recessie. Klimaat. De uitdagingen waar we nu voor staan kun je zeker pittig noemen. Het zijn spannende tijden, zeker voor freelancers. Je markt kan opeens wegvallen, zoals velen helaas al hebben ervaren. Dit blog gaat over het opbouwen van nieuwe manieren om geld te verdienen met praktische actiepunten. Zo kun je snel schakelen in tijden van nood.

16 minuten

Jellow de ‘Netflix van de freelance markt’ lanceert nieuwe slogan

Na een aantal jaar heeft scale-up Jellow, actief in Nederland en België, ervoor gekozen om haar oude slogan ‘Zoek, vind, lach, werk en bewonder’ te vervangen voor ‘freelancers on demand’. Jellow heeft voor deze opfrissing gekozen omdat dit beter bij haar ware identiteit past en de behoefte van haar klanten.

1 minnut

Freelancers inhuren zonder risico’s

Het inhuren van freelancers is ideaal als je bijvoorbeeld voor een bepaalde periode extra hulp kan gebruiken, een expert nodig hebt om je tijdelijk te helpen met bepaalde kwesties waar jij er niet uit komt of simpelweg niet ‘vast wil zitten’ aan medewerkers.

3 minuten

CEO’s zoeken in Jellow rechtstreeks contact met freelancers

Ontvang je als freelancer een opdracht in Jellow? Dan is de kans groot dat je het gesprek aangaat met de CEO, directeur en/of eigenaar van een bedrijf. Ruim de helft van de actieve opdrachtgevers in Jellow zijn CEO’s. Dat blijkt uit eigen onderzoek van Jellow. Verrassend? Niet echt. Goed nieuws? Dat absoluut! Lees hieronder waarom.

3 minuten

Hoe helpen freelancers MKB-bedrijven de crisis door?

Onderzoek van het CBS wijst uit dat van alle bedrijven met 2 tot 250 werknemers (MKB’ers) maar liefst 40 procent gebruik maakt van een van de drie financiële noodmaatregelen. Het is dan ook de vraag hoeveel MKB bedrijven in het huidige economische klimaat kunnen overleven.

4 minuten

5 Tips om jouw freelance merk te laten groeien

Personal branding en online zichtbaarheid. Je leest er steeds vaker over, maar benieuwd of het iets voor jou is? In deze blog nemen ondernemers Ellen van Dieren en Bastiaan Post je mee in hun ervaringen en tips om jouw merk als freelancer te laten groeien.

4 minuten

53,8% van de freelancers werkt nooit onder zijn/haar uurtarief

Meer dan de helft van de freelancers kiest ervoor om zich te houden aan het uurtarief dat zij voor hun diensten hebben vastgesteld. Nog stelliger: zij zullen ook nooit werken onder dat vastgestelde uurtarief. Dat betekent overigens niet dat dit uurtarief nooit verandert.

2 minuten

Werven via een freelance platform versus een bemiddelingsbureau

Wie de laatste jaren niet onder een steen heeft geleefd zal getuige zijn geweest van de ‘platformrevolutie’. Bedrijven zoals Uber en Airbnb hebben in ongekend tempo de markt veroverd. Dit hebben ze niet gedaan door alles op te kopen, maar juist door de tussenpersoon te elimineren en op deze manier vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

5 minuten

5 tips: Hoe leer je andere freelancers kennen?

Veel freelancers hebben de behoefte om hun eigen netwerk uit te breiden met andere freelancers. Expertise delen, samen ondernemen of simpelweg een kopje koffie drinken, veel freelancers hebben de kunst van het netwerken inmiddels goed door. Maar niet voor iedereen is dit zo eenvoudig. En waar Jellow zich als platform specifiek richt op de relatie tussen opdrachtgevers en freelancers, zijn er juist ook veel initiatieven die zich richten op de relatie tussen freelancers onderling. Wij zetten daarom 5 tips op een rij waarmee jij eenvoudig andere freelancers kan leren kennen.

5 minuten

Drie gouden tips voor een positieve mindset

Weet je nog toen je begon als freelancer? Je koos voor vrijheid om zelf te bepalen wat je doet, met wie en wanneer. Weet je nog toen je jouw eerste opdracht als freelancer had gescoord en je de eerste factuur verstuurde? Dat was een heerlijk gevoel. Er stond na een paar weken een bedrag op je rekening waar je vroeger misschien wel twee maanden voor moest werken. Hier heb je het voor gedaan. Al die dingen waar je in loondienst van droomde, kwamen opeens een stuk dichterbij. Woeheee! Life is good!

5 minuten

Veelgestelde vraag: Kan ik beoordelingen kwijt in mijn Jellow profiel?

Wanneer je enige tijd werkzaam bent als freelancer heb je waarschijnlijk al diverse opdrachten afgerond. Je hebt jouw kennis en ervaring gebruikt om een opdracht naar tevredenheid af te ronden. Opdrachtgever blij én jij blij. Dat is het perfecte moment om een beoordeling aan je opdrachtgever te vragen. Je kan de opdrachtgever direct na het afronden van een opdracht vragen om een beoordeling te schrijven, maar natuurlijk ook met terugwerkende kracht. Maar waarom zijn beoordelingen belangrijk en waar in Jellow kan je deze kwijt? Dat lees je in deze blog.

4 minuten

Wat is self-sourcen en waarom maken veel succesvolle bedrijven hier gebruik van?

Self-sourcen is het proces waarbij een bedrijf, lijnmanager, inkoopmanager, etc. zelfstandig werknemers kan zoeken, vinden, selecteren, binden en boeien. Veel bedrijven hebben hier een specifieke afdeling en/of recruiter voor wanneer het over vast personeel gaat, maar wanneer het self-sourcen freelancers betreft, zit dit vaak net wat anders.

6 minuten

Samenwerken met freelance online marketeers? Zo pak je het aan.

Tijdens de Corona-crisis is de vraag naar freelance online specialisten op het Jellow platform toegenomen met maar liefst 373%. Ondernemers die wij spreken geven aan dat ze willen investeren in hun website en de vindbaarheid ervan in zoekmachines en op social media. De reden hiervoor is dat de verkoop van goederen en diensten zich momenteel grotendeels online voordoet. Het is dus niet gek dat de vraag naar onder andere online marketeers zo enorm omhoog is geschoten. Maar waar moet je nou op letten als je gaat samenwerken met een freelancer in dit vakgebied?

8 minuten

Samenwerken met freelance developers, wat zijn de mogelijkheden?

Freelance developers zijn populairder dan ooit te voren, dat hoeven we niemand uit te leggen. Uit eigen onderzoek bleek ook nog eens dat de situatie omtrent corona ervoor heeft gezorgd dat de vraag naar web- en app developers gestegen is met 106%.

5 minuten

Hoe zorg je als freelancer voor goede algemene voorwaarden?

Als freelancer is het handig om algemene voorwaarden te hebben zodat je hier altijd op terug kan vallen. Daarom ben ik benieuwd, wat zijn jouw algemene voorwaarden of welke voorwaarden mogen volgens jou niet ontbreken? Laat het weten in de reacties op LinkedIn of stuur een mail naar [email protected] en wellicht kan ik jouw input of tips delen!

4 minuten

3 tips om zelf makkelijk de juiste freelancer te vinden

Het vinden van de juiste freelancer voor je klus is uiteraard erg belangrijk. Je wil tenslotte dat de persoon waar je mee in zee gaat beschikt over de kennis en kunde om je verder te helpen. Hoewel er genoeg manieren zijn om freelancers te vinden, kan dit veel tijd en moeite vergen van een opdrachtgever. In deze blog geef ik je daarom een aantal handige tips om zelf makkelijk de juiste freelancer te vinden, dus zonder gebruik van een (dure) intermediair.

4 minuten

Moet je als freelancer zelf de ideale samenwerking met de opdrachtgever creëren?

De afgelopen jaren werken veel bedrijven erg hard aan hun ‘employer brand’. Dit zorgt voor een hoge medewerkers betrokkenheid (employee engagement) en een gezonde bedrijfscultuur. Maar nu is de vraag: “Freelancers en employer branding, gaat dit samen?” Bij Jellow vinden wij van wel, maar wel met maatwerk. Aan alle freelancers daarom de oproep: laat jouw opdrachtgevers weten wat je wel en niet van hen verwacht. Zo kom je tot de ideale samenwerking.

4 minuten

Veelgestelde vraag: Hoe bepaal ik mijn uurtarief?

In deze blog geef ik jou een overzicht van het gemiddeld uurtarief in de bij ons populairste branches op basis van het aantal jaren werkervaring en opleidingsniveau. Daarnaast leggen we uit hoe jij jouw uurtarief kan berekenen.

6 minuten

Freelancers inhuren en compliance: wat zijn de spelregels voor ondernemers?

Met het stijgende aantal freelancers is de kans groot dat je nu of binnenkort met freelancers gaat samenwerken. Of misschien doe je dat al op regelmatige basis. Als het zover is en je gaat een freelancer inhuren, is het belangrijk dat je de contracten correct opstelt en de bijbehorende regels van de wet(ten) volgt. Als je hier steken laat vallen, kan dat flink wat kosten.

6 minuten

Hoe bouw je als manager elke keer weer een sterrenteam? 4 eenvoudige tips.

Als manager heb je elke keer weer de uitdaging om samen met jouw team het verschil te maken. Je wilt dat anderen je herinneren aan je laatste successen (en behaalde KPI’s), zoals we sportcoaches herinneren aan hun laatst behaalde prijzen. Maar hoe zorgen managers er nou keer op keer voor dat die laatste herinnering positief is?

6 minuten

Hoe pak je de regie op je flexibele inhuur?

Voor veel bedrijven is het complex om de groeiende stroom aan inhuur goed te organiseren. Bedrijven willen zich immers zoveel mogelijk richten op hun core-business. En daarom besteden ze ingewikkelde processen, zoals de inhuur van flexibel personeel, liever uit aan andere partijen.

5 minuten

4 tips om jouw flexibele schil effectief in te richten

Het effectief inrichten van een flexibele schil zorgt ervoor dat jij jouw zaken omtrent freelancers in orde hebt. Niet alleen dat je gegevens bewaard hebt, maar dat je freelancers boeit en aan je bindt. Ook dan heb jij in minder makkelijke tijden een goede flexibele schil om je heen, waar je op kan vertrouwen.

7 minuten

5 Tips, die je helpen de online aanwezigheid van je bedrijf te vergroten

Je hoort en leest het overal: “Ondernemer, ga online. Vooral nu!” Maar dat kan best lastig zijn. Hoe kun je online aanwezigheid zo goed mogelijk inzetten voor jouw bedrijf? Hoe maak je een echte, blijvende verbinding met je klanten zodat ze straks weer bij jou terug komen? En hoe val je nog op, nu iedereen online is?!

10 minuten

Veelgestelde vraag: Hoe reageer ik het beste op een opdracht?

Wanneer je een uitnodiging hebt ontvangen om te reageren op een opdracht betekent dit nog niet dat je de opdracht direct binnen hebt. Naast jou is er een (kleine) selectie andere freelancers die een uitnodiging heeft ontvangen om te reageren op de opdracht. Uiteraard is je profiel van belang waarin al jouw relevante werkervaring en opleidingen vermeld staan, maar je reactie op de opdracht uitnodiging is misschien wel net zo belangrijk.

5 minuten

Hoe freelancers omgaan met de crisis, toen en nu

Inmiddels zijn we 8 weken verder en wordt een groot deel van ondernemend Nederland flink door de corona-crisis geraakt. Opdrachten worden uitgesteld of helemaal geannuleerd en/of meer druk wordt uitgeoefend, omdat de resultaten niet zo goed zijn als ruim twee maanden geleden. Geen reden tot paniek, want tegelijkertijd is dit ook de uitgelezen kans om tijd en rust te pakken én om een goede slag te maken op jouw eigen ontwikkeling.

6 minuten

De beste mensen vind je in het netwerk van jezelf en van bekenden. Eens?

Je bent niet de enige die regelmatig te maken heeft met uiteengevallen teams, enorme groei en/of een gebrek aan expertise. Wij spreken dagelijks met opdrachtgevers die op zo’n moment de zoektocht beginnen naar de beste freelancers en vervolgens volledig terugvallen op het eigen netwerk of het netwerk dat ze via via krijgen aangereikt. Maar is dit wel de beste/juiste manier?

5 minuten

De toegevoegde waarde van freelancers in je bedrijf

Voor steeds meer organisaties wordt het normaal om freelancers in te huren. Organisaties kunnen wel wat extra hulp gebruiken, ze zoeken een tijdelijke vervanger voor een collega, ze kunnen expertise hard gebruiken, etc. Een handige oplossing is om hier een freelancer voor in te huren.En dat is ook nog eens leuk voor jouw organisatie. Het zorgt vaak voor vernieuwing en dynamiek in je organisatie.

4 minuten

Freelancers inhuren op afstand, hoe doe je dat? 7 Tips

Inhuren op afstand. Binnen de development wereld is dit al bijna een gewoonte, aangezien in Nederland niet genoeg (freelance) developers beschikbaar te zijn. Een van de oplossingen hiervoor is het inhuren van internationale developers, die in hun eigen land werken voor een bedrijf in Nederland.

6 minuten

Veelgestelde vraag: Hoe word ik (beter) vindbaar in Jellow?

Bij Jellow gaat de opdrachtgever op zoek naar de freelancer voor zijn of haar openstaande opdracht. Niet jij, maar juist de opdrachtgever heeft dus een proactieve rol bij het eerste contact. Opdrachtgevers maken namelijk een selectie van freelancers die ze uitnodigen om te reageren op een opdracht. Deze selectie bestaat uit de freelancers waarvan ze denken dat die het beste bij de opdracht passen, gebaseerd op wat in het profiel beschreven staat.

5 minuten

#odeaandefreelancer - Freelancers zijn de motor van de economie

Hopelijk kleurt de wereld om je heen een beetje geel. In de krant(en) die je leest of tussen het nieuws op je tijdlijn. Wij vinden namelijk dat de freelancers een lofzang verdienen. En dat doen we natuurlijk het liefst met een beetje geel.

4 minuten

De verantwoordelijkheid voor de flexibele schil ligt bij HR

Als wij experts moeten geloven op het gebied van arbeidscommunicatie, de flexibilisering van de arbeidsmarkt en human resource management, is het belangrijk dat organisaties zich bewust worden van het belang van een goed ingericht proces voor de samenwerking met freelancers. Wat denk jij? Hoort die verantwoordelijkheid bij HR, of bij een andere afdeling, of is dit proces voor freelancers nog onbelangrijk?

5 minuten

HR managers vergeten om freelancers aan hun organisatie te binden

‘Employer branding’, ‘company culture’ en ‘employee engagement’. Drie prachtige Engelstalige begrippen die niet meer zijn weg te denken binnen de wereld van Human Resource Management. Wanneer je Employer branding beschouwt als een prioriteit binnen HR, dan begrijp je als bedrijf dat de wereld om je heen snel verandert en dat je er alles aan moet doen om de juiste mensen te vinden en te binden aan je organisatie. “Employer branding, dat vinden wij nou echt belangrijk!”, hiermee scoor je punten als HR Manager.

7 minuten

Freelancers zouden niet langer ingehuurd mogen worden via de achterdeur

“In wat voor een land willen wij werken?”, is de vraag die we onszelf moeten stellen volgens de commissie Regulering van Werk. Deze commissie is in het leven geroepen om het hoofd te bieden aan de turbulente, soms ronduit revolutionaire, ontwikkelingen die zich op de arbeidsmarkt voltrekken.

5 minuten

Jellow Club zorgt voor samenwerking tussen freelancers

Misschien heb je het al voorbij zien komen, of ben je er al onderdeel van, de: Jellow Club. Als freelance platform wilde Jellow met dit initiatief zorgen voor meer samenwerking tussen freelancers onderling, omdat we als ondernemers veel van elkaar kunnen leren. Clublid Patrick is een goed voorbeeld van een freelancer die al gebruik heeft gemaakt van dit initiatief. Hij deelt graag zijn ervaring met Jellow en in het bijzonder de Jellow Club door middel van deze blog. Lees gauw verder om te kijken of dit initiatief ook voor jou interessant is.

3 minuten

In loondienst en parttime freelancen, wat houdt het in?

Het is alweer 2020! Misschien heb je er weleens over nagedacht om naast je baan te gaan freelancen of heb je een opdracht voorbij zien komen die je stiekem toch aanspreekt. Met een stijging van 14% sinds 2013, zoals hieronder in de grafiek te zien is, zijn er steeds meer mensen die een hun vaste baan en freelance carrière combineren (KvK, 2019). Maar kan je zomaar gaan freelancen naast je vaste baan of is het proces complexer dan het lijkt? Wat komt er allemaal bij kijken en wat moet je als werknemer en freelancer regelen? In deze blog leg ik je uit hoe je naast je baan kan gaan freelancen en met welke aspecten je rekening moet houden. Bovendien geef ik je tips hoe je dit kan aanpakken als parttime ondernemer.

12 minuten

Wat is freelancen?

Freelancen wordt gezien als werken, zonder het hebben van een vast contract. Maar gaat het ook zo in de praktijk in de freelancemarkt waar je actief wil zijn?

6 minuten

5 belangrijke freelance trends in 2020

We gaan inmiddels richting het nieuwe jaar en dus wordt het tijd om te kijken welke belangrijke trends in 2020 een grote rol gaan spelen in de freelance wereld. Speciaal voor jou hebben we 5 trends op een rijtje gezet, waarvan wij denken dat ze belangrijk gaan zijn in 2020 voor zowel freelancers als opdrachtgevers. Door je als freelancer of opdrachtgever bewust te zijn van deze trends, kun je beter inspelen op de veranderingen in de markt. Benieuwd welke trends dit zijn en wat ze voor jou kunnen betekenen?

8 minuten

Hoeveel freelancers zijn er in Nederland?

Eind 2019 zijn er 1.093.000 zzp’ers in Nederland (CBS). Dat betekent een totale groei van 68.312,5% ten opzichte van 1988. Ruim 30 jaar geleden, nadat de eerste ‘zzp’er’ geregistreerd werd toen de belastingdienst deze term introduceerde. Een behoorlijke groei! Hoe is deze groei tot stand gekomen en wat is er ondertussen allemaal gebeurd in het land van de zelfstandige ondernemers? Dat lees je in deze blog.

10 minuten

5 redenen waarom goede doelen en freelancers samenwerken

Wij zien regelmatig organisaties voorbij komen die omkomen in het werk en met spoed een paar extra handen, of specifieke kennis nodig hebben. Vaak wordt dan gedacht om een freelancer in te huren in plaats van een vaste werknemer, vanwege de contractuele- en soms financiële voordelen.

6 minuten

Pensioen opbouwen als freelancer

Als freelancer bouw je in principe geen pensioen op, tenzij je je hiervoor verzekerd. Als freelancer is het zeker handig om je tegen een pensioentekort te verzekeren. Hierdoor kan jij ook nog op je oude dag genieten en leuke dingen ondernemen. In de blog vertellen wij jou de mogelijkheden voor het opbouwen van pensioen als freelancer.

5 minuten

Ben jij goed verzekerd als freelancer?

Het freelance bestaan brengt naast vrijheid natuurlijk ook risico’s met zich mee. Wanneer je als freelancer goed voorbereid aan jouw opdracht wil beginnen is het verstandig je te verdiepen in de risico’s. Niet alleen als startende freelancer, maar ook als je al een tijdje werkzaam bent als freelancer kan het geen kwaad om nog eens stil te staan bij de verzekeringen die je wellicht al hebt afgesloten of nog kan afsluiten.

4 minuten

Hoe stel je een overeenkomst van opdracht op?

Yes! Je hebt eindelijk de juiste zzp'er of freelancer voor jouw opdracht gevonden. Dat is hartstikke fijn! Echter voordat je de freelancer van start laat gaan, is het belangrijk om het een en ander te regelen. Misschien niet het leukste karweitje, maar wel erg belangrijk. Het is namelijk van belang om werkafspraken te maken en dit leg je vast in een Overeenkomst van Opdracht (OVO).

4 minuten

Boekhouding voor freelancers

De boekhouding, waarschijnlijk niet het leukste onderwerp wat betreft je freelancebestaan, maar zéker niet het onbelangrijkste. Je vak is nu eenmaal je passie en daarom ben je gaan freelancen. Alleen ben je als freelancer daarnaast ook verplicht om je administratie bij te houden. Het is niet alleen verplicht, maar geeft het je ook overzicht in je financiële situatie als freelancer. Maar hoe pak je dit het beste aan? Is het handig om zelf de administratie bij te houden of kan je beter iemand onder de arm nemen?

4 minuten

Factuur opstellen? Bekijk hier het stappenplan en voorbeeld factuur

In onze vorige blog gaf ik je tips over wat je moet doen als een opdrachtgever niet betaalt. Onder andere gaf ik daarin aan dat het belangrijk is om duidelijke afspraken te maken met je opdrachtgever over je factuur en betalingsregelingen en dat het heel belangrijk is dat jouw factuur voldoet aan alle eisen. Om je een concreet beeld te geven over hoe een goede factuur eruit ziet en aan welke eisen deze moet voldoen, som ik in deze blog de gegevens op die in een factuur verwerkt moeten zitten. En vertel ik je waarom het belangrijk is om deze facturen te bewaren.

6 minuten

Help, mijn opdrachtgever betaalt niet: 9 oplossingen

Als freelancer of zzp'er moet je er niet aan denken dat een opdrachtgever jouw factuur niet op tijd wil betalen, of überhaupt niet kán betalen. Maar wat doe je dan als freelancer of zzp'er? En kan je dit probleem ook voorkomen? In deze blog vertelt Esmée jou hoe jij ervoor kan zorgen dat een opdrachtgever wél betaalt en hoe je dit probleem kan voorkomen in de toekomst.

5 minuten

Het wordt tijd dat jij aan jouw freelancepool begint, maar hoe?

Hoe Nederland werkt, verschuift razendsnel. Op dit moment, wanneer jij dit stukje leest, verandert de arbeidsmarkt weer wat meer van vast naar flex. En die verschuiving vindt overal plaats. Het wordt tijd dat jij inspeelt op deze verschuiving...niet in je eentje, maar samen met andere bedrijven. Hoe? Lees hier meer.

6 minuten

Steeds meer bedrijven hebben een maatschappelijke bijdrage. Waarom?

Waarom de social enterprises de afgelopen jaren zo ontzettend goed doen in Nederland anno 2019: de versplintering van het politieke landschap, volgens critici een gevolg van de economische crisis. We leven nu in een maatschappij waar de consument behoefte heeft aan een transparant en fair verhaal, de social enterprises spelen daar op in. De deeleconomie speelt een grotere rol en ook Jellow speelt hier (sinds 7 jaar) op in.

8 minuten

Hoe pas ik de 6 overtuigingsprincipes van Cialdini toe?

Ben jij bekend met de 6 overtuigingsprincipes van Cialdini? In deze blog legt Esmée je uit hoe jij deze methodes eenvoudig in de praktijk kan uitvoeren om zo andere freelancers een stapje voor te zijn.

7 minuten

De toekomst van HRM: 6 componenten om up to date te zijn

De hedendaagse wereld ondergaat een economische revolutie met disruptieve gevolgen voor organisatiestructuren, de arbeidsmarkt en daarmee HRM-activiteiten. Gedreven door technologische innovaties, verbeterde online connectiviteit en de zogeheten gig economy trend, neemt de digitale werkvloer een prominente plek aan binnen groeiende organisaties. Dit biedt naast veel uitdagingen voor HRM ook grote kansen, die in deze blog besproken worden.

9 minuten

Growth Hacking voor freelancers: de 5 basics

Hoe krijg jij het voor elkaar om als freelancer jouw naam gratis onder de aandacht te brengen met behulp van ‘Growth Hacking’? Wil je klanten binnenhalen maar heb je geen geld om uit te geven aan advertenties? Test dan deze tips en begin met het hacken van jouw groei.

6 minuten

Uurtarief bepalen als freelancer: het 5-stappenplan

Je uurtarief vaststellen als freelancer is best lastig. Heb je een te hoog tarief dan schrik je opdrachtgevers af, maar met een te laag tarief schatten de opdrachtgevers je wellicht te laag in en kan je de vaste lasten niet bekostigen.

6 minuten

6 redenen waarom jij een freelancer moet inhuren

Wat de voordelen zijn van een freelancer? Je kan een contract opstellen voor precies de periode dat je iemand nodig hebt; je hebt geen ‘last’ van belastingen en sociale premies; geen vakantiedagen waarmee je rekening hoeft te houden; je hoeft niet te betalen wanneer de freelancer ziek is en je hoeft geen rekening te houden met ontslagrecht. Oké, de zogeheten contractuele voordelen, maar zijn dat nou de echte belangrijke triggers waarom jij een freelancer wil inhuren?

8 minuten

Gezamenlijke freelance poules zijn de toekomst

Veel bedrijven beginnen zelf een online platform voor de freelancers en zzp’ers waarmee zij samenwerken. Op zich een goed idee, maar als ieder bedrijf een eigen platform opzet, dan zou dat zomaar eens geld- en tijdverspilling kunnen zijn. Want los van dat het voor opdrachtgevers een hele handige tool zou kunnen zijn, is het belangrijk dat freelancers dat ook vinden. Daarom is het ontzettend belangrijk om bij het opzetten van een platform ook de behoeften van de freelancers in het achterhoofd te houden en niet alleen vanuit het bedrijf te redeneren.

7 minuten

Aangifte Inkomstenbelasting: hoe maak je gebruik van aftrekposten als freelancer?

Als freelancer optimaal gebruik maken van aftrekposten? Je kan sommige kosten onder bepaalde voorwaarden aftrekken van je inkomen. Op deze manier verlaag je jouw belastbaar inkomen. Met een lager belastbaar inkomen betaal je minder inkomstenbelasting. Als freelancer mag je gebruik maken van een aantal extra aftrekposten, bovenop de algemene aftrekposten. Deze zetten we hier samen met de belangrijkste voorwaarden op een rij. Alle genoemde bedragen gelden voor het belastingjaar 2018

6 minuten

Aangifte Inkomstenbelasting: tips voor freelancers met een eenmanszaak

Ben jij in 2019 aan de slag als freelancer? Dan komt er een moment waarop de blauwe envelop weer in je brievenbus valt of het bericht in de Berichtenbox van MijnOverheid weer klaar staat. Je hebt geen loonstrookjes meer, maar moet aangifte voor de inkomstenbelasting doen. Wat verandert er precies als je freelancer bent en welke aftrekposten kan je inzetten?

4 minuten

Geef een kerstpakket aan je freelancers

Kerst is weer in zicht en daar hoort ook een traditie bij: het geven van een kerstpakket. Veel bedrijven zijn al op tijd bezig met het uitzoeken van een cadeau voor hun eigen werknemers en het wordt als normaal gezien om in deze gewoonte mee te gaan. Maar hoe gewoon is het om een kerstpakket aan je freelancers te geven?

4 minuten

Wat is een freelance platform?

Een digitale rolodex, maar dan meer! Misschien wat vreemd om op een freelance platform uit te leggen wat een freelance platform nu eigenlijk inhoudt. Maar omdat we de vraag ‘Wat is een freelance platform?’ regelmatig voorbij zien komen (van vrienden, familie en (beginnende) freelancers), beantwoorden we hem hier.

6 minuten

4 tips om in te spelen op Customer Intimacy

Automatisering is voor veel ondernemers tegenwoordig de standaard, waardoor het plaatsen van een gezicht achter een bedrijfsnaam vaak wordt vergeten. Terwijl dit absoluut geen hogere wiskunde is. Wanneer je het navraagt, wordt iedereen uiteindelijk vrolijker van persoonlijk contact door bijvoorbeeld een belletje. Gewoon een belletje waarin iemand welkom wordt geheten, waarin het een en ander wordt uitgelegd en alles in context wordt geplaatst. Echt even iemand aan de lijn hebben of een persoonlijke mail ontvangen is toch leuker dan in de geautomatiseerde e-maillijst te komen.

8 minuten

11 (flex)werkplekken in de wereld

Omdat iedereen een voorkeur heeft voor andere locaties en omdat er zoveel verschillende koffie-, lunch-, taart- en thee tenten beschikbaar zijn, focus ik mij hier op 11 ‘echte flexwerkplekken’. Gewoon flex werkplekken waar je een ruimte, zolder, tafel kan huren waar gepassioneerd gewerkt wordt, in plaats van een plek waar je hippe happe moet zijn.

18 minuten

8 tips voor een goede opdrachtomschrijving

Hoe kan jij ervoor zorgen dat je goede reacties krijgt op de opdracht(en) die je plaatst? Hoe vaak komt het wel niet voor dat je een opdracht plaatst omdat je snel een freelancer zoekt, maar dat de reacties op jouw opdracht eigenlijk niets zeggen?

7 minuten

Is er een loonkloof bij freelancers?

De Gender Pay Gap houdt sinds de berichtgeving uit Brittannië begin dit jaar ook Nederland bezig. Ik hoor je al denken: “Is dat dan ook het geval bij freelancers?” Dat zou misschien vreemd zijn, omdat je zou denken dat je als freelancer ‘in principe’ het uurtarief zelf bepaalt...“Dan gooi je je uurtarief toch gewoon wat omhoog?”

7 minuten

Freelancer worden: het 10-stappenplan

Wanneer je besluit om freelancer te worden, is het belangrijk dat jij een aantal zaken goed doorneemt omtrent het freelanceschap. Om deze reden hebben wij een checklist uitgebreid tot een flink 10 stappenplan met extra uitleg. Pak eruit wat voor jou nuttig is, zodat jij straks goed voorbereid bent op het eigen baas zijn.

43 minuten

Hoe bereken je het uurtarief als freelancer?

Jij kan als freelancer kiezen uit verschillende verdienmodellen. De bekendste die gebruikt wordt is het ‘uurtje-factuurtje’ model. Ook bij Jellow wordt dit gebruikt. Dat betekent dat jij betaald krijgt voor de tijd die jij aan een opdracht gewerkt hebt en dat jij dus een uurtarief voor jezelf moet bepalen. Maar hoeveel is jouw kunde eigenlijk waard? Hoe zorg je ervoor dat je enerzijds niet te weinig vraagt voor die diensten die jij levert en anderzijds niet een te hoog uurtarief stelt waardoor opdrachtgevers in plaats van jou met een ander in zee gaan?

7 minuten

Waarom een profielfoto jouw kansen op een opdracht vergroot

Bijna overal waar je een account aanmaakt, word je gevraagd om een profielfoto toe te voegen. Je kan hierbij denken aan sociale media zoals Twitter, Facebook en Instagram maar ook aan wat meer zakelijke websites zoals LinkedIn of wanneer je een e-mailadres aanmaakt. In deze blog leg ik uit waarom het hebben van een profielfoto zorgt dat jouw kans op een opdracht vergroot wordt.

7 minuten

Hoe ga je als freelancer om met een afwijzing?

Er komt een mooie opdracht om de hoek kijken! Jij past perfect in het plaatje en vol enthousiasme typ je een leuke reactie en/of gooi je een mooie offerte de deur uit, even wachten en dan…..kiest de opdrachtgever voor een ander. Hartstikke vervelend, maar je kan er niets aan doen.

6 minuten

Werken op afstand als freelancer: 4 aandachtspunten

Soms zie je weleens van die berichten voorbij komen: een typische freelancer die lekker in een hangmatje ligt met links de zee, rechts een kokosnoot en een laptop op schoot. De ideale omstandigheden, zou je denken....toch kan het soms ook knap lastig zijn om op afstand te werken.

6 minuten

Wat is het verschil tussen freelance en zzp?

Ben ik een freelancer of zzp’er? Ik heb een eenmanszaak, ben ik dan direct een freelancer? Ben ik opzoek naar een interimmer of naar een freelance professional? Freelancer, zzp’er, eenmanszaak, interimmer, allemaal termen die door elkaar heen gebruikt worden. Vaak bedoelen we er hetzelfde mee, maar wat is het verschil tussen zzp, freelance, interim en de eenmanszaak? Geef maar toe, jij hebt het vast ook wel eens Gegoogled. Dan bekennen wij, dat we onderling ook allemaal verschillende woorden gebruiken voor onze professionals. Om wat opheldering te krijgen zetten wij die verschillen hieronder uiteen.

6 minuten

Laag uurtarief als freelancer? Vraag een tegenprestatie!

Soms kan het voorkomen dat je als freelancer een mooie opdracht tegenkomt, maar dat het gevraagde uurtarief voor jou net iets te laag ligt. Wij vragen ons af of jij die opdracht dan toch aanneemt én of je weleens hebt nagedacht over een tegenprestatie als compensatie hiervoor.

3 minuten

Interview met Olivier de Ruyver bij Tygers!

Tygers heeft een interview geplaatst over de komst van onze nieuwe commercieel directeur Olivier. Hij is een paar weken geleden overgestapt van Catawiki naar Jellow! Waarom heeft hij de overstap gemaakt? Lees het volledige interview (Engels).

5 minuten

Kennis delen zodat jij en ik kunnen groeien

Er zijn er nog altijd bedrijven, of moet ik zeggen mensen, die bloggen zien als derving van inkomsten. Want waarom zou je je kennis weggeven? Daarnaast zijn er bedrijven die blogs – tijdelijk – inzetten als marketingtruc; om even snel hoger te scoren in zoekmachines zoals Google. Persoonlijk ben ik van mening dat kennis delen, waarvan blogs een heel goed voorbeeld zijn, zorgt dat jij én ik kunnen groeien!

5 minuten

Kiezen steeds meer millenials voor freelancen?

Het aantal freelancers blijft ieder jaar flink groeien. De groeiende groep Millenials ziet freelancen als de manier om hun eigen leven in te delen. Voor bedrijven betekent dat dat ze extra moeten bijsturen om hun talent binnen het bedrijf te houden. Maar het biedt ook nieuwe kansen om talent aan te trekken in freelancevorm.

4 minuten

Ahold huurt in via Jellow

Ook Ahold huurt sinds vandaag in via Jellow. Vanaf volgende week start Bert als Projectmanager binnen de afdeling operations. Wij wensen hem veel succes met deze opdracht.

1 minnut

Startup Launch

Jellow introduceert Jellow voor startups! Startup Jellow gaat andere startups helpen door toegang te geven tot haar unieke netwerk van professionals en opdrachtgevers. Startups in Nederland kunnen vanaf nu freelancers vinden en benaderen maar ook hun eigen expertise aanbieden via het online platform van Jellow.

3 minuten

Staffing Award!

Startup Jellow mag zich na ruim 2 jaar al beste HR-platform en marktplaats van Nederland noemen! Tijdens de 'Staffing Award-verkiezing 2015', georganiseerd door ZZP Barometer, is Jellow de winnaar geworden in de categorie ‘beste platform en marktplaats.'

2 minuten