Woon-werk afstand freelancers

Woon – werkafstand voor freelancers door corona vergroot met 22%

Jellow

Woon – werkafstand voor freelancers door corona vergroot met 22%

Dat het digitale thuiswerken de grenzen opende tijdens corona  bleek voor vaste arbeidscontracten al het geval, maar nu ook voor freelancers. De afstand van woon- en werklocatie van freelancers is met 22% gestegen van gemiddeld 48,5 kilometer naar 59,2 kilometer.

De flexibiliteit van werkgevers en werknemers is in de afgelopen anderhalf jaar behoorlijk op de proef gesteld. Inmiddels zijn we na zo’n anderhalf jaar compleet vanuit huis werken behoorlijk wat gewend. En dat heeft ook wat voordelen gegeven. 

Eén van die voordelen is dat de reisbereidheid van werknemers hoger is, wanneer zij doordeweeks ook een aantal dagen vanuit huis kunnen blijven werken, blijkt uit onderzoek van Qompas over de arbeidsmarkt. Begrijpelijk als je de uren in de auto kan compenseren met een paar dagen niet naar kantoor reizen. Zo lijkt het voor bedrijven ineens mogelijk om talent te vinden binnen een grotere straal dan voorheen. Dat betekent: een grotere vijver om uit te vissen! Dit lijkt ook het geval op de freelancemarkt. 

De afstand van werk- en woonlocatie van freelancers is met 22% gestegen.

Bij Jellow hebben we ook onderzoek gedaan en de gemiddelde afstand tussen woon- en werklocatie van begin 2020 vergeleken met begin 2021. En wat blijkt? De afstand van werk- en woonlocatie van freelancers is met 22% gestegen van gemiddeld 48,5 kilometer in 2020 naar 59,2 kilometer in 2021. 

Er wordt door opdrachtgevers dus 10,7 km verder van het kantoor gezocht naar een freelancer dan vlak voor corona. 

Het betekent dat ook op de freelancemarkt de afstand steeds iets minder belangrijk wordt. Dat is voor het werven van freelancers positief, want je hebt dan meer talent om uit te kiezen.

54% van de Jellow freelancers werkt liever vanuit huis, dan naar kantoor te komen

Aan de andere kant kiezen veel freelancers er bewust voor om niet op kantoor te werken, of alleen af en toe voor een afspraak langs te komen. Zo gaf onlangs 46% van de Jellow freelancers aan het liefst weer bij de opdrachtgever op locatie te werken als corona het toelaat. Omgekeerd betekent dit dat meer dan de helft van de freelancers dit het liefste niet doet.

 

 

Tags: Onderzoek

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Hoe start je een podcast?

Welkom bij een nieuw artikel over een onderwerp dat perfect aansluit bij ons medium: podcasten. Veel mensen zijn geïnteresseerd in het starten van...

6 minuten samvanberkel