Samenwerken met freelance developers, wat zijn de mogelijkheden?

Jellow

Freelance developers zijn populairder dan ooit te voren, dat hoeven we niemand uit te leggen. Uit eigen onderzoek bleek ook nog eens dat de situatie omtrent corona ervoor heeft gezorgd dat de vraag naar web- en app developers gestegen is met 106%. Bij veel organisaties zijn ze dan ook niet meer weg te denken in het IT team, maar niet voor iedereen is dit bekend terrein. Vandaag beantwoorden wij daarom de vraag: samenwerken met freelance developers, wat zijn de mogelijkheden?

De voordelen van freelancers

Wat de redenen zijn om een freelancer in te huren, dat kunnen we bij Jellow inmiddels eenvoudig samenvatten: freelancers zijn experts, kunnen kennis overbrengen, zijn flexibel, hebben een ondernemende mindset en ze kunnen helpen bij innovatie. Bovendien bouw je aan en speel je in op de toekomst. De freelance markt zal alleen maar verder groeien en door alvast te ervaren hoe het samenwerken met freelancers gaat, zorg je ervoor dat je later met jouw bedrijf de boot niet mist.

Samenwerken met freelance developers

Freelance developers kiezen voor vrijheid

De vrijheid om een eigen visie te ontwikkelen en de vrijheid om samen met de (zelf gekozen) opdrachtgever tot prettige afspraken te komen met betrekking tot het uurtarief, de omvang van het project en de locatie vanuit waar de freelancer de opdracht uitvoert. Bovendien kan de freelancer zelf aangeven in hoeverre hij of zij betrokken wil worden bij de employer branding activiteiten van de opdrachtgever; zoals meetings, bedrijfsfeesten en het werken op locatie.

 

Bij het ‘werken als freelancer’ denk ik aan de regie over je eigen werk. Je bent ook bewust bezig met de volgende opdracht. Welke kant wil ik op en welke opdrachten passen daarbij? Zo blijf ik op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.”Nico Eshuis, Full-stack Developer uit Putten

 

  

Wat kan een freelance developer voor je bedrijf betekenen?

Developers ontwikkelen in de meeste brede zin van het woord websites, webapplicaties (website met interactie op gebruikerspecifiek niveau), mobiele applicaties of apps) en software bedoeld voor apparaten.

 

Download nu: Zelf de beste freelancer vinden in 6 stappen 

 

Binnen het vakgebied Web & App Development kunnen developers tientallen eigenschappen toekennen aan zichzelf:

  • Functies: onder het mom van ‘het beestje bij zijn naam noemen’, kiezen developers hier hun belangrijkste functie titels (bijv. front-end developer, back-end developer, full stack developer, web architect, web developer, app developer, software engineer)
  • Talen: ook wel ‘programmeertaal’ is een formele taal waarin de opdrachten die de computer moet uitvoeren, worden geschreven. Denk bij front-end development (de ‘visuele’ voorkant van de website) aan html, css en javascript en bij back-end development (de achterkant van de website) aan Java, C#, Python, PHP.
  • Libraries: een verzameling code (functies/routes) die door programma’s kunnen worden gebruikt, zodat de programmeur het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden (bijv. Three.js, Babylon.js)
  • Frameworks: een geheel van softwarecomponenten dat gebruikt kan worden bij het programmeren van (web)apps (bijv. Laravel, React)
  • Content Management Systemen: een programma waarmee je gemakkelijk een website kunt ontwikkelen en bijhouden (bijv. WordPress, Drupal, Magento, WooCommerce)

Voorbeeld

Veel MKB bedrijven die enkel hun bedrijfsinformatie willen delen, laten hun website bijvoorbeeld bouwen in WordPress. De kosten variëren van ongeveer € 2.000 (bestaande templates, zo gepiept in 2 weken tijd) tot € 15.000 (complexe templates, 2+ weken ontwikkeltijd).

Bedrijven die op maat gemaakte functionaliteiten willen laten ontwikkelen en/of graag interactie zoeken met hun bezoekers kiezen al snel voor andere mogelijkheden.

Als opdrachtgever is het vooral belangrijk dat je in je zoektocht aangeeft wat het doel is van je product (website, app, software, etc.). Wanneer je er niet voor 100% uitkomt, kan je natuurlijk ook in gesprek gaan met meerdere freelance developers om samen te kijken wie of wat jij, of jouw bedrijf, precies nodig heeft. Afhankelijk van wat wat voor soort website je zoekt, kun je een specifieke freelancer inschakelen. Denk hierbij aan een freelance Wix Specialist, WordPress programmeur of een webbouwer.

Met wie werken freelance developers graag samen?

Freelance developers kiezen dan wel voor vrijheid, maar dat betekent zeker niet dat ze altijd volledig zelfstandig (willen) werken. Je hebt freelancers die een geheel project aannemen. Met hen bespreek je het te ontwikkelen product en de freelancer gaat vervolgens volledig zelfstandig aan de slag.

Daarnaast heb je freelancers die de expertise in het team komen vergroten. Afhankelijk van de ervaring die een freelancer met zich meeneemt, kan de freelancer goed samenwerken met Product Owners, Scrum Masters, IT Managers en natuurlijk andere developers.

Vraag goed door naar ervaring met in multidisciplinaire teams om het succes te vergroten

Het is wel belangrijk dat je goed vraagt naar diens ervaring in het werken in multidisciplinaire teams, zodat je een match maakt met iemand die zich vervolgens prettig voelt in het werkklimaat. Bovendien is het belangrijk dat de developer zelf een aantal project management skills meebrengt, om ervoor te zorgen dat er geen vertaalproblemen ontstaan tussen business en techniek.

Voor alles is een eerste keer

Als je nog nooit met een freelancer hebt samengewerkt, kan het natuurlijk spannend zijn. Maar wees gerust, voor alles is een eerste keer. Laat je inspireren door het verhaal en de werkwijze van een freelance developer en ontdek de mogelijkheden.

Uiteindelijk is het doel dat freelance developers een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van jouw organisatie. Wil je je voorbereiden op het contact met de developers? Dan staan we bij Jellow uiteraard voor je klaar om samen met jou te sparren over de opdracht die je in gedachte hebt. Je kunt ons bereiken via [email protected] / +31858770070.

Tags: How to

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Drie freelancers werken in een co-working space

Checklist Wet DBA: Voldoe jij aan de wet?

In de wereld van freelance werk en opdrachtgeverschap zijn duidelijkheid en transparantie enorm belangrijk als het gaat om een gezonde en eerlijke arbeidsmarkt....

4 minuten Jellow