Freelance financieel expert

Hoe een freelance financieel expert je bedrijf kan helpen

Jellow

Steeds meer opdrachtgevers, van start-up’s en MKB’ers tot grote corporates en de overheid, werken samen met freelancers (zzp’ers, interimmers). Bijvoorbeeld wanneer er een financiële uitdaging is op het gebied van administratie, boekhouding, verzekeringen, accounting en/of control. 

Deze situaties ontstaan als gevolg van het vertrek van een collega, maar ook wanneer men wilt groeien, fuseren, afschalen, etc. Niet elke financiële freelance opdracht stond vanaf het begin van het jaar gepland, maar één ding is zeker: zonder financiële experts kan je in de problemen komen.

De voordelen van het samenwerken met freelancers

Dat kunnen we bij Jellow inmiddels eenvoudig samenvatten: freelancers zijn experts, kunnen kennis overbrengen, zijn flexibel, hebben een ondernemende mindset en ze kunnen helpen bij innovatie. Bovendien bouw je aan en speel je in op de toekomst. De freelance markt zal alleen maar verder groeien en door alvast te ervaren hoe het samenwerken met freelancers werkt, zorg je ervoor dat je later met jouw bedrijf niet de boot mist. 

Wat kan een freelancer uit de financiële dienstverlening voor jou betekenen?

Dit verschilt natuurlijk per opdracht of intern probleem waar jouw organisatie tegenaan loopt. Vind je het lastig om te bepalen waar jij een freelancer precies voor nodig hebt? Volg in deze blog 4 eenvoudige stappen en je kunt snel verder met jouw zoektocht. Heb je al concreet wat je gedaan wilt krijgen binnen de organisatie en valt het inderdaad onder finance (of misschien wel onder een ander vakgebied)? Dan kun je de freelancers uit de financiële dienstverlening het beste onderverdelen in verschillende categorieën.

Accounting & Control

In deze categorie vind je freelancers die zich gespecialiseerd hebben in o.a. administratie, boekhouding, accountancy, planning, financieel advies / management, finance control en/of business control. Deze categorie is in Jellow verreweg het meest divers en daarom ook populair binnen het vakgebied finance. Wij zien dat hier intensief wordt samenwerkt tussen honderden opdrachtgevers en freelancers. 

De systeemkennis van deze freelancers is erg breed, denk aan Excel, AFAS, MS Dynamics, SAP, Payt, Unit4,Twinfield, Basecone, etc. 

Dat de freelancers een achtergrond hebben in finance wilt overigens niet direct zeggen dat zij enkel in financiële instellingen werken of hebben gewerkt. In principe zijn freelancers uit dit vakgebied werkzaam in alle denkbare vakgebieden. Van het onderwijs tot IT en van de bouw en media tot de overheid. 

Het komt regelmatig voor dat ondernemers eerder genoemde specialisaties zelf onder de hoede hebben. Wees er dan van bewust dat het werk zich kan opstapelen en al snel te complex kan worden. Als je het daarna overdraagt aan een freelancer kom je samen vaak tot de conclusie dat het voorwerk tot problemen kan leiden in de overdracht. Denk hier bijvoorbeeld aan het opstellen van de jaarrekening en/of het doen van belastingaangifte.  

Bank & Verzekeringen

In deze categorie kun je al snel denken aan adviseurs, coaches, planners, analisten en managers op het gebied van banking, hypotheken, pensioenen, assurantiën, etc. Hou er rekening mee dat veel van deze professionals zowel particulieren als bedrijven van dienst kunnen zijn. Op onze website is het enkel mogelijk om als bedrijf in contact te komen met freelancers binnen deze categorie, dus niet als particulier. Indien je als particulier de hulp in wil schakelen van een freelancer gespecialiseerd in banken en verzekeringen, dan kun je het best andere, met name openbare platforms gebruiken (lees: sociale media).

Audit Risk Compliance

Deze categorie is van alle drie de categorieën relatief het meest schaars. Professionals in dit vakgebied vind je meestal terug op de afdeling compliance van grote (commerciële) bedrijven. In de meeste gevallen houden zij zich bezig met het beoordelen, controleren en daarmee ook het beheersen van de financiële risico’s, beter bekend als risicomanagementbeleid. Veel professionals binnen deze categorie houden zich overigens bezig met het opzetten en uitvoeren van audits en kunnen met je meedenken over de auditstrategie. Kortom, een onmisbare vorm van expertise wanneer je als groot commercieel bedrijfs dagelijks te maken hebt met financiële en operationele risico’s.

Voor alles is een eerste keer

Als je nog nooit met een freelancer hebt samengewerkt, kan het natuurlijk spannend zijn. Maar wees gerust, voor alles is een eerste keer. Laat je inspireren door het verhaal en de werkwijze van een freelancers en ontdek de mogelijkheden. Uiteindelijk is het doel dat freelance finance specialisten een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van jouw organisatie. 

Nieuwsgierig naar de freelancers in Jellow? Vraag een demo aan en wij geven je online in 5 minuten een rondleiding. Contact: [email protected] of bel naar 085 877 00 70. 

Tags: How to

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Hoe start je een podcast?

Welkom bij een nieuw artikel over een onderwerp dat perfect aansluit bij ons medium: podcasten. Veel mensen zijn geïnteresseerd in het starten van...

6 minuten samvanberkel