Kiezen steeds meer millenials voor freelancen?

Noel Wilson

Kiezen steeds meer millenials voor freelancen?

Het aantal freelancers blijft ieder jaar flink groeien. De groeiende groep Millenials ziet freelancen als de manier om hun eigen leven in te delen. Voor bedrijven betekent dat dat ze extra moeten bijsturen om hun talent binnen het bedrijf te houden. Maar het biedt ook nieuwe kansen om talent aan te trekken in freelancevorm. 

Volgens de KvK was er in 2015 een record aantal zzp’ers in Nederland: 928.279. Een groei van 6 procent ten opzichte van 2014. Waarvan bijna de helft parttime freelance opdrachten vervult en dus parttime als zzp’er werkt: 425.202. Waarom is freelancen zo populair? Zelfstandigheid natuurlijk, wat zich vooral vertaalt naar het zelf bepalen van je werk, je werktijden en je opdrachten. De grootste barrière, opdrachten krijgen, wordt steeds gemakkelijker dankzij platforms zoals Jellow, waar opdrachtgevers en freelancers elkaar snel vinden. Wil jij een freelancer zoeken en/of vinden? Bij Jellow zijn veel freelancers binnen de zakelijke dienstverlening aangesloten, bijvoorbeeld een sales freelancer, management freelancer of een freelance developer

Met name Millenials (geboren tussen 1980 en 2000) hechten grote waarde aan die zelfstandigheid. PwC noemde in 2013 de Millenials al ‘zzp’ers in loondienst’, die zelfbeschikking willen over de work-life balance en het eigen carrièrepad. Millenials worden ook wel aangeduid als ‘slashies’: mensen met meer meerdere banen die daarmee hun professionele identiteit in stukken hakken.

Niet omdat het moet maar omdat het kan: één beroep is te weinig om verschillende interesses en talenten in kwijt te kunnen. Freelancen past daar prima tussen. Volgens onderzoek van FastFlex kiest de nieuwe generatie Nederlandse zzp’ers bewust voor een carrière als eigen baas: maar liefst 94 procent van de ondernemende Millenials.

The Age of the Freelancer

Nederland loopt hier niet zozeer in voorop maar eerder achter. Het leger aan freelancers bestaat in de Verenigde Staten uit 54 miljoen mensen. 20 tot 33 Procent van de beroepsbevolking heeft in 2015 geparticipeerd in een freelance of tijdelijk project. De Huffington Post schat dat in 2020 bijna de helft van de volledige beroepsbevolking een vorm van freelancen zal doen.

Geen wonder dat Mashable dit ‘The Age of the Freelancer’ noemt. Ook termen als ‘gig economy’, ‘mobile economy’ en ‘freelance economy’ worden gebruikt om de nieuwe economie, die zwaar leunt op freelancers, te benoemen.

De voornaamste redenen voor de groei in freelancen zijn volgens Mashable: nieuwe technologie die virtuele samenwerking mogelijk maakt en het besef bij bedrijven en startups dat deze manier van werken allerlei voordelen met zich mee brengt ten opzichte van de traditionele medewerker.

Was de veiligheid van een vaste baan in het verleden nog een barrière om te gaan freelancen, het huidige tijdperk waarin zoveel bedrijven en startups freelance werk aanbieden neemt die barrière geheel weg. Sterker nog, veel freelancers verdienen nu meer dan in zijn vorige ‘vaste’ functie.


Voordelen voor bedrijven

Freelancers hebben lang niet altijd een werkplek met infrastructuur nodig. En ook onnodige vergaderingen, micro management, interne machtsstrijd en politieke spelletjes zijn zaken die de gemiddelde freelancer liever uit de weg zal gaan. Het gaat om doen waar je goed in bent en op die manier waarde leveren. Klinkt als de ideale werknemer, nietwaar?

Freelancers zijn daarnaast al gespecialiseerd: een opleiding of training is niet direct nodig en ze hebben vaak jaren al ervaring, binnen en buiten jouw branche. Boven alles zijn freelancers zelfstandig en zijn ze dus niet veroordeeld tot één bedrijf. Ze zijn niet verplicht om een slecht functionerende organisatie te tolereren als ze een portfolio aan klanten hebben. En dat houdt een organisatie scherp.

Het Nieuwe Werken

De komst van de Millenials brengt verandering met zich mee. Autonomie en flexibiliteit zijn de toverwoorden om talent aan te trekken. Bedrijven moeten een strategie ontwikkelen om freelancers aan zich te binden, want het vinden van getalenteerd personeel in dienst zal steeds lastiger worden.

“The war for talent is over – and talent has won”, stelt ABN AMRO zelfs. De grenzen tussen vast en flex zullen vervagen, waarbij de vaste medewerkers flexibeler worden en de flexibele schil rondom de organisatie juist vaster moet worden. Dat betekent dus ook trainingen en personeelsfeestjes voor freelancers.

Het tijdperk van de freelancers staat voor een nieuwe pool aan talent, en goed opdrachtgeverschap wordt cruciaal om dat talent aan je te binden als bedrijf. Reden te meer om die pool aan talent goed in kaart te brengen.

Bron: Jellow

Deel dit bericht
Misschien vind je dit ook interessant?

Jellow Club zorgt voor samenwerking tussen freelancers

Misschien heb je het al voorbij zien komen, of ben je er al onderdeel van, de: Jellow Club. Als freelance platform wilde Jellow met dit initiatief zorgen voor meer samenwerking tussen freelancers onderling, omdat we als ondernemers veel van elkaar kunnen leren. Clublid Patrick is een goed voorbeeld van een freelancer die al gebruik heeft gemaakt van dit initiatief. Hij deelt graag zijn ervaring met Jellow en in het bijzonder de Jellow Club door middel van deze blog. Lees gauw verder om te kijken of dit initiatief ook voor jou interessant is.

In loondienst en parttime freelancen, wat houdt het in?

Het is alweer 2020! Misschien heb je er weleens over nagedacht om naast je baan te gaan freelancen of heb je een opdracht voorbij zien komen die je stiekem toch aanspreekt. Met een stijging van 14% sinds 2013, zoals hieronder in de grafiek te zien is, zijn er steeds meer mensen die een hun vaste baan en freelance carrière combineren (KvK, 2019). Maar kan je zomaar gaan freelancen naast je vaste baan of is het proces complexer dan het lijkt? Wat komt er allemaal bij kijken en wat moet je als werknemer en freelancer regelen? In deze blog leg ik je uit hoe je naast je baan kan gaan freelancen en met welke aspecten je rekening moet houden. Bovendien geef ik je tips hoe je dit kan aanpakken als parttime ondernemer.

Wat is freelancen?

Freelancen wordt gezien als werken, zonder het hebben van een vast contract. Maar gaat het ook zo in de praktijk in de freelancemarkt waar je actief wil zijn?

Wil jij meer weten over hoe jij de juiste freelancer vindt voor jouw opdracht?

Vraag hier de gratis JellowPages aan waarin beschreven staat:

  • Waarom hard- en softskills van freelancers belangrijk zijn
  • Wat de trends en ontwikkelingen van het freelancen zijn
  • Hoe belangrijk de inzet van een freelancer is voor jouw organisatie

Als je onze site gebruikt, krijg je cookies van ons. Meer lezen over ons cookiebeleid.