Wat is het verschil tussen freelance en zzp?

Jellow

“Ben ik een freelancer of zzp’er? Ik heb een eenmanszaak, ben ik dan direct een freelancer? Ben ik op zoek naar een interimmer of naar een freelance professional?” Freelancer, zzp’er, eenmanszaak, interimmer, allemaal termen die door elkaar heen gebruikt worden. Vaak bedoelen we er hetzelfde mee, maar wat is het verschil tussen zzp, freelance, interim en de eenmanszaak? Geef maar toe, jij hebt het vast ook weleens Gegoogled. Dan bekennen wij, dat we onderling ook allemaal verschillende termen gebruiken voor onze professionals.

Met welke term identificeer jij jezelf?

Om wat opheldering te krijgen, ook voor onszelf, zetten wij de verschillen uiteen. Als eerste werpen we een blik in de Dikke van Dale om de definities scherp te krijgen:

  • zzp’er (de; m,v; meervoud: zzp’ers) 1 afkorting van: zelfstandige zonder personeel (iem. die als ondernemer werkt zonder anderen in dienst te hebben)
  • free·lance (bijwoord) 1 freelance werken zonder dienstverband
  • free·lan·cer (de; m,v; meervoud: freelancers) 1 iem. die freelance werkt
  • in·te·rim·mer (de; m; meervoud: interimmers) 1 iem. die ergens tijdelijk werkt, m.n. interim-manager 2 (België) uitzendkracht
  • een·mans·zaak (de; v(m); meervoud: eenmanszaken) 1 bedrijf, door één persoon gedreven

Nu hebben we de letterlijke betekenissen. En dat roept direct vragen op. Zou een interimmer ‘die ergens tijdelijk werkt’ in principe ook een freelancer ‘zonder vast dienstverband’ kunnen zijn? Waarom worden er dan andere termen gebruikt?

Zzp, wat is dat precies?

De term zzp is afkomstig van de Belastingdienst. Het is een afkorting voor zelfstandige zonder personeel. Oftewel: een ondernemer die geen personeel in dienst heeft. Een zzp’er werkt vaak op projectbasis en heeft geen arbeidsovereenkomst met de opdrachtgever. Wat is dan freelance? Als je freelancet, werk je net als een zzp’er zonder vast dienstverband en ook voor verschillende opdrachtgevers.

Wat regelgeving betreft maakt het niet uit of je jezelf freelancer of zzp’er noemt.

De Belastingdienst rekent alle termen namelijk als hetzelfde. Ook de Kamer van Koophandel geeft aan dat de woorden exact hetzelfde betekenen. Maar wat is dan het verschil tussen een freelancer en een zzp’er? Het verschil zit hem in de pragmatiek en interpretatie.

De term freelancer is een stukje ouder dan de term zzp. Een leuk weetje: er wordt gezegd dat het woord freelancer is ontstaan vanuit het boek Ivanhoe geschreven door Sir Walter Scott in 1819. Het schijnt dat daarin het woord ‘Free Lancer’ als eerste voor kwam en daar het woord ‘freelancer’ van is afgeleid. De term houdt eigenlijk in dat een soldaat zijn werk aanbiedt aan de persoon die het meeste geld biedt:

“I offered Richard the service of my Free Lances, and he refused them—I will lead them to Hull, seize on shipping, and embark for Flanders; thanks to the bustling times, a man of action will always find employment.” – Sir Walter Scott (1819), auteur van Ivanhoe

Een nuanceverschil tussen een zzp’er en een freelancer

In de volksmond is zzp een wat breder begrip dan freelancer. De term freelancer is ontstaan door mensen die naast een vast contract ook als zelfstandig ondernemer actief waren. De zzp’ers waren ondernemers die ‘fulltime’ met hun eigen onderneming actief waren. Deze ondernemers bevonden zich vooral in de industrie, bouw en landbouw. En dat zie je nog steeds terug: de term zzp wordt gebruikt door professionals in verschillende beroepsgroepen en komt voornamelijk voor in de sectoren van transport en bouw.

Een zelfstandig ondernemer zoals een taxichauffeur zal zichzelf geen freelancer noemen

Deze ondernemers associëren zich niet met de term ‘freelancer’. Zoek het maar op: een zelfstandig ondernemer zoals een taxichauffeur, een kapper of eigenaar van een schoonheidssalon zal zichzelf geen freelancer noemen. Deze term komt veel vaker voor als je kijkt naar designers, journalisten en fotografen.

Wat doet een interimmer?

De letterlijke betekenis van interim is afgeleid van het Latijnse ‘ad interim’. Ad interim betekent plaatsvervangend, waarnemend of in de tussentijd. Een interimmer is iemand die ergens tijdelijk werkt zonder vast dienstverband. Dit zou kunnen betekenen dat je als interimmer in principe ook zzp’er en freelancer bent. Maar andersom hoef je als freelancer niet per se ook een interimmer te zijn. Je kan namelijk op twee manieren interimmen.

Ad interim betekent plaatsvervangend, waarnemend of in de tussentijd.

Je kan, zoals we net zeiden, als freelancer aan de slag en je kan gedetacheerd worden. Dit laatste is handig als je zelf nog twijfelt over de risico’s van het werken als freelancer. Detachering gaat simpel gezegd zo: je hebt een contract bij bedrijf X en wordt vanuit dat bedrijf gedetacheerd voor tijdelijke opdrachten bij diverse opdrachtgevers. Je werkt dan ook tijdelijk bij verschillende opdrachtgevers, maar door het vaste dienstverband bij bedrijf X hoef je je geen zorgen te maken over verzekeringen, belastingen andere administratieve rompslomp.

Ook de definitie van interimmer is gebaseerd op pragmatiek en interpretatie. Binnen de groep van zelfstandig ondernemers, noem je jezelf een interimmer als je een professional bent op het gebied van (project) management. Vaak worden interimmers ingezet in een organisatie om een transitie, verandering of crisis te beheren.

Betekent de term eenmanszaak hetzelfde als freelance, zzp en interim?

Hier is een echt aantoonbaar verschil tussen de verschillende begrippen. Het maakt juridisch niet uit welke term je kiest voor jouw ondernemerschap. Daarentegen is je keuze voor de rechtsvorm juridisch wel belangrijk. Een eenmanszaak is één van de rechtsvormen (naast BV, VOF en stichting) die je kunt kiezen als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel. De verwarring met eenmanszaak ontstaat soms, omdat de meeste freelancers, zzp’ers en interimmers voor de eenmanszaak als rechtsvorm kiezen. Voor veel startende ondernemers is dit namelijk een voor de hand liggende keuze wanneer ze een eigen bedrijf beginnen.

Een samenvatting van de termen en begrippen

De letterlijke betekenis van zzp, freelance en interim komt overeen. Het gaat om zelfstandige ondernemers die zich hebben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en goederen of diensten leveren voor diverse opdrachtgevers zonder vast dienstverband. De meest gekozen rechtsvorm die gebruikt wordt tijdens het inschrijven is de ‘eenmanszaak’. Maar je kan dus ook een eenmanszaak kiezen, zonder dat je zzp’er, freelancer of interimmer bent.

Het verschil zit ‘m in de interpretatie van de begrippen. Deze interpretatie zit geworteld in de historie van het ontstaan en gebruik van de termen. Om ze nog even te verduidelijken staan hier onder de definities van Zzp’er, Freelancer, Interimmer en eenmanszaak met definitie en interpretatie op een rijtje:

Ben ik nu een zzp’er, interimmer of freelancer?

Hoe je jezelf noemt, maakt juridisch dus niets uit. Het is gewoon een kwestie van smaak en of jouw gesprekspartner begrijpt wat je bedoelt. Maar nu zijn we natuurlijk nieuwsgierig: Hoe noem jij jezelf het liefst, en vanuit welke gedachte? Laat het ons weten via de poll. Of misschien omschrijf jij jezelf anders, dan kan je dit laten weten in een reactie hieronder!

Met welke term identificeer jij jezelf?

Krijg de beste opdrachten via Jellow en schrijf je in

Tags: How to

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Vacature: Director New Business

Jellow helpt bedrijven om zelf heel eenvoudig en snel de juiste freelancers te vinden. De afgelopen 10 jaar is Jellow van een idee...

6 minuten Jellow
Drie freelancers werken in een co-working space

Checklist Wet DBA: Voldoe jij aan de wet?

In de wereld van freelance werk en opdrachtgeverschap zijn duidelijkheid en transparantie enorm belangrijk als het gaat om een gezonde en eerlijke arbeidsmarkt....

4 minuten Jellow