De verantwoordelijkheid voor de flexibele schil ligt bij HR

Esmee Weering

De verantwoordelijkheid voor de flexibele schil ligt bij HR

0 %
0 %
Meld je aan bij Jellow en start direct met het inrichten van jouw flexibele schil. 

Als wij experts moeten geloven op het gebied van arbeidscommunicatie, de flexibilisering van de arbeidsmarkt en human resource management, is het belangrijk dat organisaties zich bewust worden van het belang van een goed ingericht proces voor de samenwerking met freelancers. Wat denk jij? Hoort die verantwoordelijkheid bij HR, of bij een andere afdeling, of is dit proces voor freelancers nog onbelangrijk? 

De arbeidsmarkt wordt steeds flexibeler. Freelancers zijn niet alleen meer de extra handen in drukke tijden of bij een zwangerschapsverlof, oftewel bij ‘piek en ziek’. De inhuur van freelancers gaat over strategische personeelsplanning, de inzet van talent en externe kennis, en het overbrengen van skills.

Dit gaat verder dan alleen een contract ondertekenen en het uurtarief uitbetalen. En om dit in goede banen te leiden moet iemand hier de leiding en verantwoordelijkheid over nemen. 

In veel gevallen hebben we meegemaakt dat hier nog helemaal geen verantwoordelijkheid over wordt genomen: er is geen duidelijk overzicht van de inzet van freelancers, geen inzicht in de bijbehorende kosten, de administratie van freelancers is niet gecentraliseerd, geen duidelijke employer branding voor flex, etc. 

Het takenpakket van de HR professional

Ik ben onderzoek gaan doen naar de meest voorkomende taken van HR professionals. Dit verschilt natuurlijk per bedrijf, maar na een aantal interviews met HR professionals ben ik tot het volgende takenpakket gekomen (voel je vrij om aanvullingen met me te delen): 

  • Verantwoordelijk over de HR (P&O)-afdeling 
  • Contacten onderhouden met vakbonden en de ondernemingsraad
  • Organiseren en regelen van functioneringsgesprekken
  • Medewerkers helpen met het verbeteren vaardigheden en competenties
  • Bijdragen aan persoonlijke groei van medewerkers
  • De HR-strategie bepalen en implementeren in de organisatie
  • Het naleven en toezicht houden op procedures zoals ontslag, salaris, verlof en ziekte

Wat opvalt is dat het takenpakket zich vaak beperkt tot de vaste medewerkers. De belangrijke rol die de HR afdeling vervult voor het vaste personeel lijkt niet of nauwelijks op te gaan voor freelancers. Er zijn dan ook maar weinig HR professionals die betrokken worden bij het inhuurproces, laat staan dat ze de regie hierover voeren. Dit terwijl het aantal freelancers groeit en ook het werknemersbestand uit flexibele krachten bestaat of zal bestaan.

“Het takenpakket van de HR professional beperkt zich vaak tot alleen de vaste medewerkers” 

Zodra we ingaan op de werkzaamheden met betrekking tot freelancers, heeft het veelal te maken met ‘Compliance’. Wat o.a. betekent dat contracten gecheckt worden om verkapt dienstverband te voorkomen. 

Bij wie ligt de verantwoordelijkheid voor de flexibele schil?

De verantwoordelijkheid voor de flexibele schil wordt vaak onderverdeeld over twee of drie afdelingen. De eerste betreft de afdeling van de inhurende manager, waar de freelancer komt te werken. Deze is verantwoordelijk voor het inhuren van de meest geschikte persoon voor de klus.

Vervolgens zijn de afdeling(en) HR, Inkoop en/of Legal verantwoordelijk voor het financiële en juridische aspect. Welke afdeling precies verantwoordelijk is voor wat is bij de meeste organisaties vaak niet duidelijk. 

Per organisatie verschilt deze verdeling. In sommige gevallen is de inhurende of (lijn)manager, maar vaak is de backoffice weer verantwoordelijk voor de urenregistratie en zoeken recruiters of managers van eigen afdelingen weer naar freelancers. Ook zorgen Legal en HR er vaak voor dat contracten kloppen en doen de inhurende managers de onboarding. En daarnaast ligt het opslaan van de gegevens weer bij de backoffice.

Oftewel chaos. 

Terug naar de stelling: HR is verantwoordelijk voor de flexibele schil

De arbeidsmarkt is continu in beweging en beweegt zich vooral naar een steeds flexibelere vorm. Het inhuren van freelancers wordt inmiddels als normaal, en soms zelfs als een must, beschouwd. Freelancers tellen gewoonweg echt mee in de bedrijfswereld. Dit betekent ook dat er in de toekomst alleen nog maar meer met freelancers gewerkt zal worden.

“HR is het meest geschikt om het inhuurproces van freelancers vorm te geven” 

Natuurlijk is HR niet volledig en alleen verantwoordelijk voor het complete inhuur proces voor freelancers, maar is wel het meest geschikt om het inhuurproces vorm te geven. Zoals Hugo-Jan Ruts in ‘Freelancers worden te vaak via de achterdeur ingehuurd’ aangeeft, zou de rol van HR heel goed regisserend kunnen zijn. In deze rol bepaalt HR hoe de arbeidscommunicatie eruit moet zien (employer branding), hoe de freelancer welkom wordt geheten (onboarding), hoe er afscheid wordt genomen (offboarding), etc. 

Om ervoor te zorgen dat organisaties een strategisch voordeel halen uit het werken met freelancers t.o.v. hun concurrenten, is het belangrijk dat HR deze specifieke verantwoordelijkheden goed oppakt. Zo kan een organisatie zich onderscheiden als opdrachtgever, de beste freelancers aantrekken en optimaal gebruikmaken van hun aanwezigheid. Zeker met het oog op de toekomst. 

Wij zijn dus van mening dat HR professionals hier een belangrijke rol in kunnen spelen, ben jij het hiermee eens? Wie is binnen de organisatie waar jij werkt verantwoordelijk voor de flexibele schil? En verloopt dit soepel (genoeg)?

Stuur me gerust een bericht op [email protected], want ik ben benieuwd naar jouw mening!

Start direct met het efficient inrichten van jouw flexibele schil bij Jellow! Meld je hier aan. 

 

Bronnen

https://www.vacatures.nl/functie/HR-manager/
https://www.clearxperts.com/wat-doet-een-hr-manager-takenpakket/
https://www.randstad.nl/werkgevers/onze-hr-diensten/hr-oplossingen/strategische-personeelsplanning/wat-is-strategische-personeelsplanning 

 

Deel dit bericht
Misschien vind je dit ook interessant?

5 tips: Hoe leer je andere freelancers kennen?

Veel freelancers hebben de behoefte om hun eigen netwerk uit te breiden met andere freelancers. Expertise delen, samen ondernemen of simpelweg een kopje koffie drinken, veel freelancers hebben de kunst van het netwerken inmiddels goed door. Maar niet voor iedereen is dit zo eenvoudig. En waar Jellow zich als platform specifiek richt op de relatie tussen opdrachtgevers en freelancers, zijn er juist ook veel initiatieven die zich richten op de relatie tussen freelancers onderling. Wij zetten daarom 5 tips op een rij waarmee jij eenvoudig andere freelancers kan leren kennen.

Drie gouden tips voor een positieve mindset

Weet je nog toen je begon als freelancer? Je koos voor vrijheid om zelf te bepalen wat je doet, met wie en wanneer. Weet je nog toen je jouw eerste opdracht als freelancer had gescoord en je de eerste factuur verstuurde? Dat was een heerlijk gevoel. Er stond na een paar weken een bedrag op je rekening waar je vroeger misschien wel twee maanden voor moest werken. Hier heb je het voor gedaan. Al die dingen waar je in loondienst van droomde, kwamen opeens een stuk dichterbij. Woeheee! Life is good!

Wil jij meer weten over hoe jij de juiste freelancer vindt voor jouw opdracht?

Vraag hier de gratis JellowPages aan waarin beschreven staat:

  • Waarom hard- en softskills van freelancers belangrijk zijn
  • Wat de trends en ontwikkelingen van het freelancen zijn
  • Hoe belangrijk de inzet van een freelancer is voor jouw organisatie