De verantwoordelijkheid voor de flexibele schil ligt bij HR

Esmee Weering

De verantwoordelijkheid voor de flexibele schil ligt bij HR

0 %
0 %

Als wij experts moeten geloven op het gebied van arbeidscommunicatie, de flexibilisering van de arbeidsmarkt en human resource management, is het belangrijk dat organisaties zich bewust worden van het belang van een goed ingericht proces voor de samenwerking met freelancers. Wat denk jij? Hoort die verantwoordelijkheid bij HR, of bij een andere afdeling, of is dit proces voor freelancers nog onbelangrijk? 

De arbeidsmarkt wordt steeds flexibeler. Freelancers zijn niet alleen meer de extra handen in drukke tijden of bij een zwangerschapsverlof, oftewel bij ‘piek en ziek’. De inhuur van freelancers gaat over strategische personeelsplanning, de inzet van talent en externe kennis, en het overbrengen van skills.

Dit gaat verder dan alleen een contract ondertekenen en het uurtarief uitbetalen. En om dit in goede banen te leiden moet iemand hier de leiding en verantwoordelijkheid over nemen. 

In veel gevallen hebben we meegemaakt dat hier nog helemaal geen verantwoordelijkheid over wordt genomen: er is geen duidelijk overzicht van de inzet van freelancers, geen inzicht in de bijbehorende kosten, de administratie van freelancers is niet gecentraliseerd, geen duidelijke employer branding voor flex, etc. 

Het takenpakket van de HR professional

Ik ben onderzoek gaan doen naar de meest voorkomende taken van HR professionals. Dit verschilt natuurlijk per bedrijf, maar na een aantal interviews met HR professionals ben ik tot het volgende takenpakket gekomen (voel je vrij om aanvullingen met me te delen): 

  • Verantwoordelijk over de HR (P&O)-afdeling 
  • Contacten onderhouden met vakbonden en de ondernemingsraad
  • Organiseren en regelen van functioneringsgesprekken
  • Medewerkers helpen met het verbeteren vaardigheden en competenties
  • Bijdragen aan persoonlijke groei van medewerkers
  • De HR-strategie bepalen en implementeren in de organisatie
  • Het naleven en toezicht houden op procedures zoals ontslag, salaris, verlof en ziekte

Wat opvalt is dat het takenpakket zich vaak beperkt tot de vaste medewerkers. De belangrijke rol die de HR afdeling vervult voor het vaste personeel lijkt niet of nauwelijks op te gaan voor freelancers. Er zijn dan ook maar weinig HR professionals die betrokken worden bij het inhuurproces, laat staan dat ze de regie hierover voeren. Dit terwijl het aantal freelancers groeit en ook het werknemersbestand uit flexibele krachten bestaat of zal bestaan.

“Het takenpakket van de HR professional beperkt zich vaak tot alleen de vaste medewerkers” 

Zodra we ingaan op de werkzaamheden met betrekking tot freelancers, heeft het veelal te maken met ‘Compliance’. Wat o.a. betekent dat contracten gecheckt worden om verkapt dienstverband te voorkomen. 

Bij wie ligt de verantwoordelijkheid voor de flexibele schil?

De verantwoordelijkheid voor de flexibele schil wordt vaak onderverdeeld over twee of drie afdelingen. De eerste betreft de afdeling van de inhurende manager, waar de freelancer komt te werken. Deze is verantwoordelijk voor het inhuren van de meest geschikte persoon voor de klus.

Vervolgens zijn de afdeling(en) HR, Inkoop en/of Legal verantwoordelijk voor het financiële en juridische aspect. Welke afdeling precies verantwoordelijk is voor wat is bij de meeste organisaties vaak niet duidelijk. 

Per organisatie verschilt deze verdeling. In sommige gevallen is de inhurende of (lijn)manager, maar vaak is de backoffice weer verantwoordelijk voor de urenregistratie en zoeken recruiters of managers van eigen afdelingen weer naar freelancers. Ook zorgen Legal en HR er vaak voor dat contracten kloppen en doen de inhurende managers de onboarding. En daarnaast ligt het opslaan van de gegevens weer bij de backoffice.

Oftewel chaos. 

Terug naar de stelling: HR is verantwoordelijk voor de flexibele schil

De arbeidsmarkt is continu in beweging en beweegt zich vooral naar een steeds flexibelere vorm. Het inhuren van freelancers wordt inmiddels als normaal, en soms zelfs als een must, beschouwd. Freelancers tellen gewoonweg echt mee in de bedrijfswereld. Dit betekent ook dat er in de toekomst alleen nog maar meer met freelancers gewerkt zal worden.

“HR is het meest geschikt om het inhuurproces van freelancers vorm te geven” 

Natuurlijk is HR niet volledig en alleen verantwoordelijk voor het complete inhuur proces voor freelancers, maar is wel het meest geschikt om het inhuurproces vorm te geven. Zoals Hugo-Jan Ruts in ‘Freelancers worden te vaak via de achterdeur ingehuurd’ aangeeft, zou de rol van HR heel goed regisserend kunnen zijn. In deze rol bepaalt HR hoe de arbeidscommunicatie eruit moet zien (employer branding), hoe de freelancer welkom wordt geheten (onboarding), hoe er afscheid wordt genomen (offboarding), etc. 

Om ervoor te zorgen dat organisaties een strategisch voordeel halen uit het werken met freelancers t.o.v. hun concurrenten, is het belangrijk dat HR deze specifieke verantwoordelijkheden goed oppakt. Zo kan een organisatie zich onderscheiden als opdrachtgever, de beste freelancers aantrekken en optimaal gebruikmaken van hun aanwezigheid. Zeker met het oog op de toekomst. 

Wij zijn dus van mening dat HR professionals hier een belangrijke rol in kunnen spelen, ben jij het hiermee eens? Wie is binnen de organisatie waar jij werkt verantwoordelijk voor de flexibele schil? En verloopt dit soepel (genoeg)?

Stuur me gerust een bericht op esmee@jellow.nl, want ik ben benieuwd naar jouw mening!

 

Bronnen

https://www.vacatures.nl/functie/HR-manager/
https://www.clearxperts.com/wat-doet-een-hr-manager-takenpakket/
https://www.randstad.nl/werkgevers/onze-hr-diensten/hr-oplossingen/strategische-personeelsplanning/wat-is-strategische-personeelsplanning 

 

Deel dit bericht
Misschien vind je dit ook interessant?

5 Tips, die je helpen de online aanwezigheid van je bedrijf te vergroten

Je hoort en leest het overal: “Ondernemer, ga online. Vooral nu!” Maar dat kan best lastig zijn. Hoe kun je online aanwezigheid zo goed mogelijk inzetten voor jouw bedrijf? Hoe maak je een echte, blijvende verbinding met je klanten zodat ze straks weer bij jou terug komen? En hoe val je nog op, nu iedereen online is?!

Veelgestelde vraag: Hoe reageer ik het beste op een opdracht?

Wanneer je een uitnodiging hebt ontvangen om te reageren op een opdracht betekent dit nog niet dat je de opdracht direct binnen hebt. Naast jou is er een (kleine) selectie andere freelancers die een uitnodiging heeft ontvangen om te reageren op de opdracht. Uiteraard is je profiel van belang waarin al jouw relevante werkervaring en opleidingen vermeld staan, maar je reactie op de opdracht uitnodiging is misschien wel net zo belangrijk.

Hoe freelancers omgaan met de crisis, toen en nu

Inmiddels zijn we 8 weken verder en wordt een groot deel van ondernemend Nederland flink door de corona-crisis geraakt. Opdrachten worden uitgesteld of helemaal geannuleerd en/of meer druk wordt uitgeoefend, omdat de resultaten niet zo goed zijn als ruim twee maanden geleden. Geen reden tot paniek, want tegelijkertijd is dit ook de uitgelezen kans om tijd en rust te pakken én om een goede slag te maken op jouw eigen ontwikkeling.

Wil jij meer weten over hoe jij de juiste freelancer vindt voor jouw opdracht?

Vraag hier de gratis JellowPages aan waarin beschreven staat:

  • Waarom hard- en softskills van freelancers belangrijk zijn
  • Wat de trends en ontwikkelingen van het freelancen zijn
  • Hoe belangrijk de inzet van een freelancer is voor jouw organisatie

Als je onze site gebruikt, krijg je cookies van ons. Meer lezen over ons cookiebeleid.