Waar haal jij (freelance) talent vandaan in 2021?

Jellow

Goede werknemers zijn schaars. Zeker wanneer deze in de vakgebieden development, IT, marketing en/of finance gespecialiseerd zijn. Een manier om daarop in te spelen zijn de talentpools, maar deze blijken nog niet voldoende. 

Waarom? Gewoonweg omdat de schaarste vaak te groot is: in een lege vijver kan je niet vissen. Opvallend is dat de schaarste van de vaste markt niet vergelijkbaar is met de schaarste op de freelance markt. En dat biedt kansen!

Hoe dat komt? O.a. doordat meer specialisten juist gaan freelancen door de schaarste, omdat dit meer kansen en nu ook zekerheid biedt. 5 andere redenen kan je hier lezen.

Tabel 1. Schaarste arbeidsmarkt zakelijke dienstverlening vast vs. flex 2020 (Intelligence Group, 2020). 

Je kan meerdere dingen doen om de schaarste op te vullen om ellenlange zoektochten te voorkomen, zoals: 

  • Intern oplossen: je kan intern bekijken of een huidige werknemer de taken erbij of over kan nemen; of je kan werknemers opleiden
  • Nearshore outsourcing: zakelijke activiteiten uitbesteden aan een ander land
  • Mobiliteit; talent uitwisselen met partners

Mindset veranderen van ‘fulltime banen’ naar ‘projecten’ 

Een andere oplossing om de schaarste op te vullen is je mindset veranderen van ‘fulltime banen’ naar ‘projecten’. Wanneer jij taken of delen van een fulltime baan kan afbakenen tot een project, hoef jij dus niet direct een (lange) zoektocht te starten naar een fulltimer die alles kan, maar kan je voor het specifieke project een specialist inhuren. Dat geeft je ook de mogelijkheid om in een tweede vijver te vissen: de freelance markt.

Daarnaast kan je ook jouw wervingsstrategie hierop aanpassen. Van een zoals wij het noemen ‘post en pray’ naar een ‘pick en post’. Dit houdt in dat je niet meer een vacature uitschrijft en op elk willekeurig platform de vacature deelt en hopen dat iemand het leest en erop reageert, maar juist jouw vacature met een paar relevante personen deelt. 

Je kan dit doen wanneer je goed in kaart hebt welke projecten belangrijk gaan zijn, welk talent je daarvoor nodig hebt en waar je dit talent kan vinden. Zo kan je ook zien of het talent dat jij nodig hebt echt schaars is, hoe lang de zoektocht ongeveer gaat duren en welke opties jij hebt om dit op een andere manier op te lossen. 

Enkele weken geleden gaf Lars Evers (Co-founder Jellow) hier een webinar over: “Waarom freelance pools net zo belangrijk zijn als talent pools”. In deze webinar gaat hij o.a. in op de kansen die freelance pools met zich meebrengen, hoe je een pool opbouwt en hoe je relevante mensen aan je bindt. Je kan het webinar hier terugkijken

Uit de webinar bleek dat onder de enthousiaste kijkers: 

  • 82,5% moeite had met het vinden van talent binnen IT/Development
  • 90,5% kijkt al verder dan alleen ‘vast talent’ voor de invulling van banen
  • 90,7% is van plan om 2021 gebruik te maken van pools

Ben je na deze video ook benieuwd hoe dit bij Jellow werkt? Vraag dan hier een gratis demo aan. 

Een freelance pool opbouwen in makkelijker dan een talent pool

Freelancers zijn geïnteresseerd in mooie opdrachten, werken vaak (actief) aan hun netwerk en bieden zich gemiddeld 49x vaker aan op de arbeidsmarkt dan vaste werknemers. De drempel om zich aan te sluiten bij een freelance pool is daarom laag, zeker wanneer jij een interessante opdrachtgever bent voor hen. Daarnaast kennen freelancers ook goede freelancers. Dit betekent dat, mocht de freelancer de opdracht zelf niet kunnen vervullen, hij of zij vast wel een andere goede freelancer kent die geschikt is voor de opdracht. 

Poll: Kijk jij al verder dan alleen ‘vast talent’ voor de invulling van banen?

Wil je graag meer informatie over de trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt? Download hier dan gratis de whitepaper

Ben je nieuwsgierig naar hoe jij zelf eenvoudig een freelance pool start en/of opbouwt? Download hier dan gratis de brochure.

Tags: How to - Onderzoek

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Drie freelancers werken in een co-working space

Checklist Wet DBA: Voldoe jij aan de wet?

In de wereld van freelance werk en opdrachtgeverschap zijn duidelijkheid en transparantie enorm belangrijk als het gaat om een gezonde en eerlijke arbeidsmarkt....

4 minuten Jellow