Waarom je een vacature beter kunt opsplitsen

Jellow

“Ik heb iemand nodig die de marketing gaat doen”, hoor ik weleens in de wandelgangen. Niet letterlijk nu we vanuit huis werken, maar ik zie het voorbijkomen van recruitment berichtjes die ik in mijn inbox krijg van LinkedIn of in sommige vacature teksten. 

In andere woorden: het voelt alsof de werkgever niet goed weet waar hij/zij naar op zoek is. Als je doorvraagt worden alle termen zoals SEO, SEA, content, conversie optimalisatie, sociale media er in één zucht uitgegooid. 

Ken jij het schaap met de vijf poten? Ik niet.

Dat schaap met de vijf poten ben ik niet en ken ik ook niet. De zoektocht naar de generalistische marketeer die tegelijkertijd overal in is gespecialiseerd is ook moeilijk. 

Dit geldt niet alleen voor marketing, maar ook voor andere vakgebieden; development en IT, om maar een paar voorbeelden te noemen. Puur omdat we niet altijd precies weten wat een functietitel exact inhoudt of omdat we via via gehoord hebben dat je een developer met programmeertaal X nodig hebt. 

Er zijn meer vacatures dan werknemers

Daarnaast is er in deze vakgebieden ook schaarste, in andere woorden: er zijn veel meer vacatures dan werknemers op de arbeidsmarkt. In onderstaande tabel zie je ook in welke vakgebieden deze schaarste in 2020 het grootst was, o.a. IT en development zoals je misschien ook wel verwacht;, maar ook in finance, management & organisatie en marketing, sales & communicatie is talent schaars. 

Alle ontwikkelingen en voorspellingen van de arbeidsmarkt 2021 weten? Download de white paper


Zeker nu goede, talentvolle werknemers steeds schaarser worden, zullen bedrijven naar andere opties moeten kijken. Anders wordt je zoektocht lang, worden projecten uitgesteld en dan ben je nog verder van huis. 

Een baan open breken

Eén van de 6 stappen hoe je hier op in kan spelen is door een baan open te breken. Het belangrijkst hierbij is om tegelijkertijd ook goed in kaart te brengen wat de baan precies gaat inhouden. Welke skills heb je hiervoor nodig? Is het waarschijnlijk dat je één persoon gaat vinden voor (al) deze skills? Of is het te vinden in meerdere personen/functies?

Zo niet, kijk dan of je een deel van deze baan kan openbreken, kan afbakenen met een resultaat en bijvoorbeeld een deadline, dan is het hoogstwaarschijnlijk ook mogelijk om dit project uit te besteden aan een specialist

Misschien een gespecialiseerde freelancer naast een vaste kracht zetten?

Je kan dan zoeken naar een goede combinatie van een vaste werknemer (schaap met vier poten) en een gespecialiseerde freelancer (extra poot) voor een aantal uur per week. Zoals je in bovenstaande tabel kunt zien, is het aanbod van freelancers in deze specifieke vakgebieden groter dan op de vaste arbeidsmarkt. Dan heb je twee vliegen in één klap.

Ben je benieuwd naar de andere 5 stappen over hoe jij het beste kan inspelen op een schaarser wordende arbeidsmarkt?

Lees de white paper Ontwikkelingen en voorspellingen arbeidsmarkt 2021: waar haal jij talent vandaan?

Tags: Onderzoek

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Drie freelancers werken in een co-working space

Checklist Wet DBA: Voldoe jij aan de wet?

In de wereld van freelance werk en opdrachtgeverschap zijn duidelijkheid en transparantie enorm belangrijk als het gaat om een gezonde en eerlijke arbeidsmarkt....

4 minuten Jellow