Wat is het verschil tussen freelance en zzp?

Susan Mulder

Met welke term identificeer jij jezelf?

Ben ik een freelancer of zzp’er? Ik heb een eenmanszaak, ben ik dan direct een freelancer? Ben ik op zoek naar een interimmer of naar een freelance professional? Freelancer, zzp’er, eenmanszaak, interimmer, allemaal termen die door elkaar heen gebruikt worden. Vaak bedoelen we er hetzelfde mee, maar wat is het verschil tussen zzp, freelance, interim en de eenmanszaak? Geef maar toe, jij hebt het vast ook weleens Gegoogled. Dan bekennen wij, dat we onderling ook allemaal verschillende termen gebruiken voor onze professionals.
Om wat opheldering te krijgen, ook voor onszelf, zetten wij de verschillen hieronder uiteen. Als eerste werpen we een blik in de Dikke van Dale om de definities scherp te krijgen:
  • zzp’er (de; m,v; meervoud: zzp’ers) 1 afkorting van: zelfstandige zonder personeel (iem. die als ondernemer werkt zonder anderen in dienst te hebben)
  • free·lance (bijwoord) 1 freelance werken zonder dienstverband
  • free·lan·cer (de; m,v; meervoud: freelancers) 1 iem. die freelance werkt
  • in·te·rim·mer (de; m; meervoud: interimmers) 1 iem. die ergens tijdelijk werkt, m.n. interim-manager 2 (België) uitzendkracht
  • een·mans·zaak (de; v(m); meervoud: eenmanszaken) 1 bedrijf, door één persoon gedreven

Zo, dat zijn de letterlijke betekenissen. Maar een interimmer ‘die ergens tijdelijk werkt’ zou in principe ook een freelancer ‘zonder vast dienstverband’ kunnen zijn, toch? Waarom worden er dan andere termen gebruikt?

Zzp, wat is dat nou precies?
De term zzp is afkomstig van de Nederlandse belastingdienst. Zzp is een afkorting en staat voor zelfstandige zonder personeel. Oftewel: een ondernemer die geen personeel in dienst heeft. Een zzp’er werkt vaak op projectbasis en heeft geen arbeidsovereenkomst met de opdrachtgevers. En wat is dan freelance? Als je freelancet, werk je ook zonder vast dienstverband en ook voor verschillende opdrachtgevers. Ook qua regelgeving maakt het niet uit of je jezelf nou freelancer of zzp’er noemt.

De belastingdienst rekent het namelijk allemaal als hetzelfde. Als extra bevestiging: ook de Kamer van Koophandel geeft aan dat de woorden exact hetzelfde betekenen. Maar wat is dan het verschil tussen een freelancer en een zzp’er? Het verschil zit hem in de pragmatiek en interpretatie.

De term freelancer is een stukje ouder dan de term zzp. Een leuk weetje: er wordt gezegd dat het woord freelancer is ontstaan vanuit het boek Ivan hoe geschreven door Sir Walter Scott in 1819. Het schijnt dat daar het woord ‘Free Lancer’ als eerste voor kwam en dat daar freelancer van is afgeleid. De quote houdt eigenlijk in dat een soldaat zijn werk aanbiedt voor de persoon die het meeste geld biedt:

Quote van Walter Scott (1819):
“I offered Richard the service of my Free Lances, and he refused them—I will lead them to Hull, seize on shipping, and embark for Flanders; thanks to the bustling times, a man of action will always find employment.”

In de volksmond is zzp een wat breder begrip dan freelancer. De term freelancer is ontstaan door mensen die naast een vast contract ook als zelfstandig ondernemer actief waren. De zzp’ers waren ondernemers die ‘fulltime’ met hun eigen onderneming actief waren. Deze ondernemers bevonden zich vooral in de industrie, bouw en landbouw. En dat zie je nog steeds terug: de term zzp wordt gebruikt door professionals in verschillende beroepsgroepen en komt voornamelijk voor in de sectoren van transport en bouw.

Deze ondernemers associëren zich niet met de term ‘freelancer’. Zoek het maar op: een zelfstandige ondernemer zoals een taxichauffeur, een kapper of eigenaar van een schoonheidssalon zal zichzelf geen freelancer noemen. Deze term komt veel vaker voor als je kijkt naar designers, journalisten en fotografen.

Wat doe je als interimmer?
De letterlijke betekenis van interim is afgeleid van het Latijnse ad interim. Ad interim betekent plaatsvervangend, waarnemend of in de tussentijd. Een interimmer is iemand die ergens tijdelijk werkt zonder vast dienstverband. Dit zou kunnen betekenen dat je als interimmer in principe ook zzp’er en freelancer bent. Maar andersom hoef je als freelancer niet per se ook een interimmer te zijn. Je kan namelijk op twee manieren interimmen.

Je kan, zoals we net zeiden, als freelancer aan de slag en je kan gedetacheerd worden. Dit laatste is handig als je zelf nog twijfelt over de “risico’s” van het werken als freelancer. Detachering gaat simpel gezegd zo: je hebt een contract bij bedrijf X en wordt vanuit dat bedrijf gedetacheerd voor tijdelijke opdrachten bij diverse opdrachtgevers. Je werkt dan ook tijdelijk bij verschillende opdrachtgevers, maar door het vaste dienstverband bij bedrijf X hoef je je nog geen zorgen te maken over verzekeringen, belastingen en de rest wat erbij komt kijken.

Maar ook de definitie van interimmer is gebaseerd op pragmatiek en interpretatie. Binnen de zelfstandig ondernemers, noem je jezelf een interimmer als je een professional bent op het gebied van (project) management. Vaak worden interimmers ingezet in een organisatie om een transitie, verandering of crisis te beheren.

Is eenmanszaak dan ook hetzelfde als freelance, zzp en interim?
Nee, eindelijk een echt aantoonbaar verschil tussen de verschillende begrippen. Het maakt juridisch helemaal niet uit welke term je nou kiest voor jouw ondernemerschap. Daarentegen is de keuze voor rechtsvorm juridisch wel belangrijk. En de eenmanszaak is een van de rechtsvormen (naast BV, VOF en stichting) die je kan kiezen als jij je inschrijft bij de KvK. De verwarring met eenmanszaak ontstaat soms, omdat de meeste freelancers, zzp’ers en interimmers voor de eenmanszaak als rechtsvorm kiezen. Voor veel startende ondernemers is dit namelijk een voor de hand liggende keuze wanneer ze een eigen bedrijf beginnen.

Samenvatting
Even een kleine samenvatting: De letterlijke betekenis van zzp, freelance en interim komt overeen. Het gaat om zelfstandige ondernemers die zich in hebben geschreven bij de Kamer van Koophandel en goederen/diensten leveren voor diverse opdrachtgevers zonder vast dienstverband. De meest gekozen rechtsvorm die gebruikt wordt tijdens het inschrijven is de ‘eenmanszaak’. Maar je kan dus ook een eenmanszaak kiezen, zonder dat je zzp’er, freelancer of interimmer bent.

Het verschil zit ‘m in de interpretatie van de begrippen. Deze interpretatie zit geworteld in de historie van het ontstaan en gebruik van de termen. Om ze nog even te verduidelijken staan hier onder de definities van Zzp’er, Freelancer, Interimmer en Eenmanzaak met definitie en interpretatie op een rijtje:

Ben ik nou zzp’er, interimmer of freelancer?
Hoe je jezelf noemt, maakt juridisch dus helemaal niets uit. Het is gewoon een kwestie van smaak en of jouw gesprekspartners begrijpen wat je bedoelt. Maar nu zijn we natuurlijk nieuwsgierig: Hoe noem jij jezelf het liefsts, en waarom? Laat het ons weten via de poll. Of misschien omschrijf jij jezelf anders, dan kan je dit laten weten in een reactie hieronder!

Tip: schrijf je als freelancer in bij Jellow. 

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?