Lars weet raad: Ik wens je veel personeel

Jellow

In deze Lars weet raad heeft Lars Evers, Co-founder van Jellow, het over misschien wel dé uitdaging van 2023, het aantrekken van de juiste mensen.  Een uitdaging waar je het best direct mee aan de slag kan gaan. Lars zijn wens voor jou? Veel personeel, in positieve zin!

Allereerst nog de beste wensen voor het nieuwe jaar. Ik hoop dat je 2022 zowel zakelijk als privé goed hebt af kunnen sluiten. Januari zit er alweer op, maar nog een heel jaar voor nieuwe kansen, maar ook nieuwe uitdagingen. Alhoewel: nieuw???

Niet alle uitdagingen zijn natuurlijk nieuw. De krapte op de arbeidsmarkt was in 2022 al enorm en als je alle voorspellingen van ‘de geleerden’ hebt gelezen, dan valt niet anders te concluderen dat het in 2023 (en de jaren daarna) niet anders wordt.

Dit betekent dat we creatief moeten blijven om het juiste talent naar ons toe te trekken. Standaard acties werken niet meer (of in ieder geval veel minder) en je moet veel harder werken om je als werkgever nog te onderscheiden op de arbeidsmarkt.

Bij veel bedrijven wordt HR en recruitment nu eindelijk op ‘C-level’ besproken. Dit is ook niet vreemd, want ook zij zien in dat dit één van de belangrijkste factoren is, die uiteindelijk bepaalt of de beoogde doelstellingen behaald worden of niet. Heb je niet de juiste mensen in huis, dan wordt het bijna onmogelijk om je doelen te verwezenlijken. En het krijgen van de juiste mensen is één van de grootste uitdagingen van bijna elk bedrijf. En deze uitdaging wordt alleen maar groter en groter.

 Natuurlijk moeten er goede plannen gemaakt worden om deze uitdaging duurzaam aan te pakken. Maar wacht niet te lang met het daadwerkelijk ondernemen van actie. Degene die dat wel doet, loopt per direct achter en zal het hele jaar bezig zijn met het inhalen van deze achterstand. Geen fijne manier van werken lijkt me. Zorg er in ieder voor dat je tijdens het maken van deze plannen ook alvast je eerste acties uit zet. Al zouden deze er alleen maar voor zorgen dat je in ieder geval wat tijd koopt om de andere plannen verder uit te werken en te implementeren.

En ga er ook niet vanuit dat de plannen die je hebt bedacht per direct werken. Of je moet degene zijn die wel een ‘toverstaf’ heeft gevonden. Ik hoop het voor je maar ik betwijfel het…

Er is een oud Joods gezegde: ik wens je veel personeel. Een gezegde met een negatieve lading, die er vanuit gaat dat personeel alleen maar gezeur en moeilijkheden met zich meebrengt.

Ik denk juist aan de uitdrukking met een uiterst positieve lading. Personeel is de motor in jouw bedrijf of op jouw afdeling. Zonder hen ben je niks en kunnen je mooie plannen en ambities direct de prullenbak in.

Dus haal alles uit de kast, denk creatief en start direct, zodat jij en jouw collega’s in 2023 hun doelen en ambities na kunnen jagen met een team dat groot en goed genoeg is om deze doelen en ambities ook te kunnen halen. En niet pas in april, maar direct in januari. Want zeg nou zelf: niemand heeft als goede voornemen om in 2023 achter de feiten aan te blijven lopen.

Mijn wens voor jou in 2023: Ik wens je veel personeel!

Tags: Opinie

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Drie freelancers werken in een co-working space

Checklist Wet DBA: Voldoe jij aan de wet?

In de wereld van freelance werk en opdrachtgeverschap zijn duidelijkheid en transparantie enorm belangrijk als het gaat om een gezonde en eerlijke arbeidsmarkt....

4 minuten Jellow