Wat is freelancen?

Ilse Frits

Het begrip ‘freelancen’ wordt steeds vaker gebruikt (in ieder geval online). Dit komt onder andere omdat het ‘freelancen’ steeds populairder wordt en steeds meer mensen zich als freelancer op de arbeidsmarkt bewegen. In de vorige blog “Hoeveel freelancers zijn er in Nederland?”, lees je over deze groei van de afgelopen jaren en dat er al ruim 1,3 miljoen mensen in Nederland als freelancer in de markt werken.

Maar het begrip ‘freelancen’ kan soms verwarrend overkomen. Soms is het onduidelijk wat het verschil is tussen interim, freelance en zzp, maar in deze blog gebruiken we freelancen al overkoepelende term. Kan jij in één keer uitleggen wat freelancen precies betekent?

De Dikke van Dale geeft het volgende weer: 

  • free·lance (bijwoord) 1 werken zonder dienstverband

Dit is de letterlijke betekenis van het woord freelancen uit het woordenboek. Maar wat zeggen andere woordenboeken over dit begrip. Laten we eens kijken!

  • freelance (bijvoeglijk naamwoord) Zonder een vaste arbeidsovereenkomst, niet in vaste dienst. (woorden.org, z.d.)

Uit de definities kan geconcludeerd worden dat freelancen wordt gezien als werken, zonder dat je bij een bedrijf een vast contract hebt afgesloten. Maar gaat het ook zo in de daadwerkelijke freelancemarkt waar jij actief in wil zijn?

Freelancen, wat houdt het in?

Een kleine vuistregel voor het freelancen: je hebt niet altijd directe collega’s en je hebt minimaal drie opdrachtgevers per jaar. Naast alle regels van de Belastingdienst omtrent het freelancen, is hier geen officiële wet of regel voor bepaald, maar dit is wel de richtlijn die veel freelancers aanhouden.

Je mag als freelancer wel langer met één opdrachtgever werken (rond de 70% van de uren die je werkt), maar dan moet je zorgen dat je de andere uren goed verdeelt bij twee andere opdrachtgevers (ZZP Nederland, 2019).

Een eerste reactie die de ‘non-freelancers’ vaak geven wanneer je zegt dat je een freelancer bent, is: “Oh als eigen baas, dan bepaal je zelf wat je wil, dat klinkt als een feestje”, “Lekker vaak uitslapen”, of “Wat fijn, dat je kan werken wanneer je wil”.

Maar dit wordt onderschat. Freelancen is ondernemen, zelf de touwtjes in handen nemen, de administratie bijhouden, belastingaangifte 2.0 doen, opdrachtgevers vinden, juiste uurtarief bepalen en zelf een goede reputatie creëren voor je onderneming. Niemand heeft gezegd dat freelancen een makkie is.

De voordelen van freelancen

Mensen gaan freelancen om verschillende redenen. De vaak wat jongere student met een ondernemende mindset en goede skills wil naast zijn studie wel wat meer verdienen, iemand met een vaste baan wil graag zijn/haar hobby parttime en professioneel uitoefenen, of iemand wil op zijn/haar eigen ondernemende manier werken en zijn skills uitoefenen, maar dit zijn slechts enkele voorbeelden, er zijn nog zoveel andere redenen, maar de voordelen spelen daar wel een grote rol in. 

Ik heb voor jou een aantal voordelen op een rij gezet, zodat je een goed overzicht hebt:

  • Je bent zelf de baas, jij beslist of je een opdracht aanneemt en met welke opdrachtgevers je wilt werken. Zelf bepaal je de tarieven, de uren die je werkt en waar je werkt. Als dat geen luxe is!
  • Doordat je altijd met verschillende opdrachtgevers werkt, heb je veel diversiteit in je werk. Dan ben je in de sport bezig en ineens ben je voor een groot mediabedrijf aan de slag. Je hoeft je tenminste nooit te vervelen als freelancer.
  • Als freelancer heb je de vrijheid om zelf te bepalen wanneer je aan en hoe je te werk gaat. Even uitslapen voordat je gaat knallen? Geen probleem, het kan allemaal! Zolang je maar de deadlines van de opdrachten haalt en jouw opdrachtgevers tevreden houdt (Freelance.nl, z.d.).

Vrijheid maar ook onzekerheid

Freelancen geeft je vrijheid, maar in deze vrijheid schuilt ook onzekerheid. Bij het freelancen komen namelijk ook veel risico’s kijken. Het is altijd de vraag of je wel genoeg opdrachten binnen haalt van opdrachtgevers en/of ze jouw factuur op tijd betalen. 

Je kan periodes meemaken dat je minder opdrachten ontvangt. Het gevolg hiervan is dat je minder inkomen hebt. Zulke situaties gebeuren eenmaal bij het freelancen en daar moet je goed tegen kunnen als je gaat freelancen.

Anders heb je altijd de optie om een part-time job te nemen en daarnaast te gaan freelancen. Dan heb jezelf meer zekerheid van je financiën en kun je toch diversiteit in je werk creëren (Hoofdkraan.nl, z.d.).

Je inschrijven bij de KvK als freelancer

Je inschrijven als freelancer kan je makkelijk regelen door middel van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Hiervoor start je online op de website van de KvK en maak je vervolgens een afspraak op een van de 18 kantoren van de KvK. Vervolgens kan jij je officieel inschrijven als ondernemer in het Handelsregister.

Dit is ook de enige stap die je hoeft te zetten voor je inschrijving. Deze inschrijving heeft wel een prijskaartje aan zich hangen en dat bedraagt 50 euro. Als je meteen een uittreksel mee wil nemen, komt hier 15 euro extra bij. Gelukkig betaal je deze bedragen maar eenmalig.

Wanneer moet je je inschrijven bij de KvK als freelancer? Volgens de website van de KvK zijn er bepaalde criteria waar je aan moet houden. Dat zijn de volgende criteria:

  • Je levert als freelancer producten en/of diensten.
  • Je vraagt meer dan een vergoeding. Hierbij moet je denken aan het factureren van het uurtarief en bijv. Reiskosten. 
  • Je doet mee aan het economische verkeer. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld voor een klant een opdracht uitvoert, niet aan familieleden of kennissen.

Als je aan deze criteria voldoet, kan jij je als freelancer inschrijven en word je automatisch aangemeld bij de Belastingdienst. Als je je niet inschrijft bij de KvK (wat wel aan te raden is, omdat veel opdrachtgevers dit vereisen), moet je dit zelf aangeven bij de Belastingdienst. Op de website van de Belastingdienst, vind je hierover meer informatie. 

Het is overigens niet verplicht om een een kvk nummer te hebben om je in te schrijven bij Jellow. Wel is het belangrijk dat jij je wel hebt ingeschreven bij de KvK tegen de tijd dat aan de slag wil bij een opdrachtgever. Je hebt uiteindelijk wel een kvk nummer nodig om ingehuurd te kunnen worden. 

Laat het freelancen beginnen!

Freelancen is voor iedereen mogelijk is. Je zou zelfs vandaag al kunnen beginnen met je freelance carrière. Denk jij nu, freelancen is echt iets voor mij?! Wacht niet langer en ga aan de slag als freelancer! Er zijn altijd werkgevers op zoek naar de perfecte freelancer voor hun opdracht.

Er zijn dan nog wel een paar punten waar je goed naar moet kijken voordat je aan de slag gaat. Heb je namelijk goed nagedacht over de administratie, of over je pensioen? Lees dan gauw verder om goed voorbereid te zijn:‘Freelancer worden: het 10 stappenplan’.  

Tags: How to

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Vrouw met telefoon en social media

Jouw Jellow profielpagina is vernieuwd

Heb jij recent nog een kijkje genomen in jouw profiel? Dan is het je vast opgevallen dat deze een volledige make-over heeft gekregen....

3 minuten Anouk ter Beek