In loondienst en parttime freelancen, wat houdt het in?

Jellow

Het is alweer 2020! Misschien heb je er weleens over nagedacht om naast je baan te gaan freelancen of heb je een opdracht voorbij zien komen die je stiekem toch aanspreekt. Met een stijging van 14% sinds 2013, zoals hieronder in  de grafiek te zien is, zijn er steeds meer mensen die een hun vaste baan en freelance carrière combineren (KvK, 2019). Maar kan je zomaar gaan freelancen naast je vaste baan of is het proces complexer dan het lijkt? Wat komt er allemaal bij kijken en wat moet je als werknemer en freelancer regelen? Hoe kan je naast je baan gaan freelancen en met welke aspecten moet je rekening houden? Het is namelijk best een veilige manier om tijdens jouw vaste baan te gaan kijken of freelancen wat voor jou is. De voordelen hiervan vertel ik jou in de volgende alinea. Het is namelijk best een veilige manier om tijdens jouw vaste baan te gaan kijken of freelancen wat voor jou is. De voordelen hiervan vertel ik jou in de volgende alinea. 

(Bron: KVK. (z.d.))

Voordelen van parttime freelancen naast je baan

Laten we beginnen met alle voordelen waar jij van kan profiteren, als je jouw vaste baan wilt combineren met freelancen:

  • Je neemt minder risico. Als je jouw vaste baan of freelancewerk combineert, heb je alle tijd om in alle rust te kijken hoe alles werkt en of het freelancen iets voor jou is.
  • Je hebt zekerheid van inkomen als je in loondienst werkt. Omdat je een vaste baan hebt ben je afhankelijk van je werkgever, want je krijgt zoals iedereen uitbetaald aan het einde van de maand. Een fulltime freelancer heeft deze onzekerheid wel omdat hij/zij afhankelijk is van de opdrachten die je als freelancer binnenhaalt.
  • Je kan een groot netwerk creëren door jouw loondienst en freelancewerk te koppelen. Je collega’s uit loondienst weten misschien leuke opdrachten voor jou. Je moet wel rekening houden met concurrentie- of relatiebeding in het arbeidscontract. Hierover later meer.
  • Tot slot kan je terugvallen op diensten van je loondienst. Ben je bijvoorbeeld een aantal dagen met griep thuis? Dan word je gewoon doorbetaald. Ben je langdurig ziek? Dan kom je in de Ziektewet. Daarnaast heb je recht op een WW-uitkering als jouw contract niet wordt verlengd (KvK, 2019).

Heb je toestemming van je werkgever?

Voordat je gaat beginnen is het van belang om eerst goed te kijken wat er allemaal in je arbeidsovereenkomst staat. Hierna kan je bepaalde zaken overleggen met je toekomstige of huidige werkgever. Misschien heeft jouw werkgever in het begin strenge regels opgesteld in de arbeidsovereenkomst waardoor jij moeite hebt met het regelen van je eigen onderneming. Samen met de werkgever kan je overleggen om bepaalde regels in de arbeidsovereenkomst te versoepelen.

Let op: Zorg ervoor dat jij samen met je werkgever altijd deze regels schriftelijk vastlegt. Hierdoor kunnen misverstanden worden voorkomen.

Wil je minder uren gaan werken om te investeren in jouw onderneming of freelance opdrachten? Zorg ervoor dat je deze aanvraag bij je werkgever neerlegt. Hierbij moet je rekening houden dat je dit twee maanden voordat je start-datum ingaat doet. Dit is alleen geldig als het bedrijf waar je werkt minstens tien medewerkers heeft en jij daar minimaal een half jaar werkt. Deze regels kunnen per contract en/of per bedrijf verschillen dus let goed op met jouw arbeidsovereenkomst.

Je moet niet vergeten om bij je werkgever aan te vragen of je onder jouw eigen naam ook bij anderen mag gaan werken. Een werkgever heeft de mogelijkheid om jouw aanvraag af te wijzen. In dat geval moet je in ieder geval één jaar wachten voordat je weer een aanvraag mag indienen. Maar als jouw werkgever een maand voordat de ingangsdatum begint niet gereageerd heeft, mag je jouw aanvraag zien als geaccepteerd (KvK, 2019).

Is er sprake van een concurrentie- of relatiebeding?

In de meeste arbeidsovereenkomsten staat een concurrentie- of relatiebeding omschreven. Een concurrentiebeding houdt in dat een werkgever je mag verbieden om voor een bepaalde concurrent in de markt te werken. In het concurrentiebeding wordt vaak beschreven welke werkzaamheden er niet gedaan mogen worden bij de concurrenten van de werkgever zijn markt. De werkgever bepaalt ook hoe lang een concurrentiebeding duurt. Meestal duurt deze ongeveer 1 tot 2 jaar. Het doel van een beding is om de kennis die op is gedaan door de ex-werknemer te beschermen (Het juridisch loket, z.d.).

Met een relatiebeding kan de werkgever zeggen dat je niet met zijn klanten in contact mag komen of een tijdelijke samenwerking mag beginnen nadat je ontslag hebt genomen. Zo kan de werkgever zijn klantenkring en relaties beschermen tegen concurrentie in de markt.

Bovendien kan in de arbeidsovereenkomst staan dat je bepaalde nevenactiviteiten in dezelfde tijdelijke sector niet mag uitvoeren. Neem jouw arbeidsovereenkomst goed door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Een concurrentie- of relatiebeding bestaat uit 4 onderdelen in het arbeidscontract:

  • Een omschrijving van de werkzaamheden in het bedrijf.
  • De duur van het concurrentie- of relatiebeding.
  • Het gebied waar je niet mag werken.
  • Bij overtreding van concurrentie- of relatiebeding kan je een schadevergoeding of boete krijgen.

Het ligt aan de werkgever hoe streng hij met deze regels is. De ene moedigt zijn werknemers aan, om naast hun baan, nieuwe opdrachten aan te nemen en de ander is hier op tegen. Overleg daarom altijd met je werkgever hierover om meer duidelijkheid voor jou en jouw werkgever te creëren. Zo komen er geen conflicten tussen jou en de werkgever achteraf (KvK, 2019). De voorwaarden die hieraan hangen liggen bij de werkgever.

Er zijn bepaalde uitzonderingen wanneer een concurrentie- of relatiebeding vervalt of dat jij als werknemer er onderuit kan komen, bijvoorbeeld met een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Een werkgever mag bij belangrijke bedrijfsbelangen wel een concurrentiebeding opstellen in een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Maar dan moet hij wel goed kunnen uitleggen waarom hij een concurrentiebeding opstelt in het contract. Als dit niet duidelijk wordt omschreven, dan geldt het concurrentiebeding niet meer.

Het is ook mogelijk om onder een concurrentie- of relatiebeding uit te komen. Maar let op, dit moet je zeker niet onderschatten. Het is namelijk een onderdeel van je arbeidsovereenkomst waar jij toestemming voor hebt gegeven. Maar er zijn manieren om uit een beding te komen:

  • De meest effectieve manier is om het concurrentiebeding te bespreken met je werkgever. De werkgever mag eventueel een geldbedrag vragen hiervoor.
  • Gaat jouw werkgever niet akkoord met jouw voorstel, dan mag je een kantonrechter inschakelen. Bij een kantonrechter in het civiele recht, kan een verzoekschriftprocedure starten. Hij kan het concurrentie- of relatiebeding niet geldig verklaren.
  • Beslist de kantonrechter dat het concurrentie- of relatiebeding moet worden versoepeld of vernietigd? Dan kan de kantonrechter een vergoeding toekennen.

Nadelen van parttime freelancen naast je baan

Het klinkt misschien ideaal jouw werk combineren met freelancen, maar je kunt ook nadelen ervaren met parttime freelancen.

  • Je hebt dezelfde plichten die een fulltime werknemer ook heeft in een bedrijf. Bovendien heb je ook dezelfde verplichtingen van een ondernemer. Dit betekent dat het belangrijk is om jouw administratie goed bij moet houden.
  • Doordat je in principe twee banen hebt, heb je ook minder tijd voor vrijetijdsbesteding. Dus je hebt minder tijd in de weekenden om snel iets te doen wat niet gerelateerd is aan werk.
  • Na een lange dag werken bij je baan in loondienst, heb je ‘s avonds misschien geen zin om aan je eigen onderneming te werken. Dit is een grote valkuil bij mensen die parttime gaan freelancen.

Financiële gevolgen en verzekeringen

Je krijgt als freelancer met een vast contract te maken met inkomstenbelasting, extra aftrekposten, omzetbelasting (btw), Kleine Ondernemersregeling (KOR) en met verschillende verzekeringen die je kunt afsluiten. Maar wat houdt het precies voor jou in? Laten we eens een kijkje nemen..

Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting geldt alleen voor ondernemers die deelnemen aan het economische verkeer. Over jouw loon en de winst die je maakt uit je opdrachten van het freelancen, betaal je inkomstenbelasting. Zorg ervoor dat je altijd voor 1 mei de aangifte hebt geplaatst. In de blog: ‘Aangifte inkomstenbelasting: tips voor freelancers met een eenmanszaak’ lees je meer over hoe inkomstenbelasting werkt.

Aftrekposten

Gelukkig heb je ook aftrekposten die je mag aftrekken van het bedrag dat je moet afdragen aan de belasting. Als je meer dan 1225 uur per jaar aan je freelance carrière of onderneming zit, dan kom je in aanmerking voor een aantal aftrekposten. Bijvoorbeeld voor ondernemersaftrek en startersaftrek. In de blog: ‘Aangifte inkomstenbelasting: hoe maak je gebruik van aftrekposten als freelancer?’ kun je meer informatie vinden over aftrekposten waar jij gebruik van kunt maken.

Omzetbelasting (btw)

Naast de inkomstenbelasting moet je ook omzetbelasting betalen aan de Belastingdienst. Hiervoor moet je ieder kwartaal digitaal aangifte doen bij de Belastingdienst (KvK, z.d.).

Kleine Ondernemersregeling (KOR)

De Kleine Ondernemersregeling is een speciale regeling voor kleine ondernemingen waarbij je minder of helemaal geen btw hoeft te betalen aan de belasting.

Let op: per 1 januari 2020 is de KOR veranderd. In plaats van een belastingvermindering komt er een btw-vrijstelling (Sletterink, 2019). Dit kun je gebruiken als je omzet van het hele jaar onder de 20.000 euro blijft, jij een btw-ondernemer wordt of bent en als je onderneming is gevestigd in Nederland. Deze KOR mag je in elke rechtsvorm gebruiken. De btw-vrijgestelde omzet geldt ook bij:

  • Levering en verhuur van onroerende zaken
  • Financiële diensten
  • Verzekeringsdiensten

Het voordeel van de KOR is dat je minder administratie hoeft bij te houden, omdat je niet meer ieder kwartaal btw-aangifte hoeft te doen. Bovendien heb je betere prijzen dan concurrentie, omdat je geen btw berekent op je tarief. Het nadeel wat je krijgt als je de keuze neemt om je aan te melden voor de KOR is dat je geen btw kan terugvragen aan de Belastingdienst (Stichting ZZP Nederland, 2019).

De keuze hiervoor geldt minimaal drie jaar of als je de 20.000 euro omzet overschrijdt. Als je gebruik wil maken van de KOR, moet je aanvraag voor 3 maart 2020 bij de Belastingdienst zijn. Pas als de Belastingdienst deze heeft bevestigd, kun jij gebruik maken van de KOR (Sletterink, 2019).

Hoe zit het met verzekeringen?

Is het handig om ook verzekeringen af te sluiten als je gaat freelancen naast je vaste baan? Het is niet verplicht maar wel handig om je te verzekeren voor bepaalde zaken zoals arbeidsongeschiktheid.

Bij loondienst word je nog steeds betaald voor de uren die jij in je loondienst werkt terwijl je in de Ziektewet zit. Maar de uren die je naast je vaste contract maakt, vallen hier niet onder en daar word je ook niet voor doorbetaald. (KvK, z.d.) In de blog: ‘Ben je goed verzekerd?’ wordt er verdiept in verzekeringen voor een freelancer en kun je meer informatie vinden wat voor jou de beste verzekeringen zijn.

Tips van een parttime ondernemer

Nu je bijna klaar bent om je vaste werk en freelancen te combineren, kun je vast nog wat tips gebruiken. Daarom heb ik gesproken met Theo (54) van Undercover Dsign die naast zijn vaste baan een onderneming heeft.

Theo is een eigen onderneming gestart omdat hij het een leuke uitdaging vond om een eigen onderneming te starten samen met een goede vriend. Bovendien wilde hij zich niet meer focussen op één ding maar meer afwisseling in zijn werk.

“Als je wilt gaan ondernemen tijdens je loondienst moet je bepaalde zaken goed in orde hebben’, zei Theo. Een van de onderwerpen was het op tijd aangifte doen van de belasting. ‘Je moet niet denken dat je in loondienst geen extra belasting hoeft te betalen, want dat moet je wel.’ Wat Theo ook aangaf was dat timemanagement essentieel is voor parttime ondernemen. ‘Door tijd goed in te delen geef je alles de volle 100% aandacht. Doe je dat niet, dan kan dit een valkuil worden en doe je alles maar 50%.”

Het kan zo zijn dat jij kan onderschatten hoe lang bepaalde zaken duren, bij Theo was dat ook het geval. Als hij de tijd terug kon draaien had hij meer research gedaan naar hoe lang bepaalde zaken duren voordat het geregeld is.

Tips van Theo:

  • Timemanagement is een prioriteit als je wilt beginnen met parttime freelancen en ondernemen.
  • Zorg ervoor dat je jouw aangiftebelasting op tijd in orde hebt.
  • Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel.
  • Wees ook niet te voorzichtig, zeg daarom niet te snel nee tegen een opdracht.
  • De grootste tip die Theo je mee wil geven is: Geloof in jezelf. ‘Je kan meer aan dan je zelf denkt.’

Aan de slag!

Ben jij klaar om deze stap te gaan zetten?! Je hebt alles netjes met je toekomstige of huidige werkgever overlegd en alles geregeld om van start te gaan met freelancen naast je baan of een vaste baan naast het freelancen. Maar waar haal jij jouw opdrachten of klanten vandaan? Via Jellow kun je een gratis account aanmaken en opdrachtgevers nemen dan met jou contact op. Klik hier om meteen van start te gaan!

Bronnen:

Tags: How to

Share this article

Maybe you also find this interesting?

Inkomstenbelasting als ZZP’er

Sinds kort heeft Jellow een samenwerking met Paperdork, een unieke combinatie van een innovatief boekhoudprogramma en jouw eigen cijferbaas. Naast belangrijke informatie voor...

5 minutes Jellow