Drie gouden tips voor een positieve mindset

Jellow

3 Gouden tips voor een positieve mindset

Voor en door freelancers. Deze week deelt Sandra Lagace haar tips voor een positieve mindset. 

Weet je nog toen je begon als freelancer? Je koos voor vrijheid om zelf te bepalen wat je doet, met wie en wanneer. Weet je nog toen je jouw eerste opdracht als freelancer had gescoord en je de eerste factuur verstuurde? Dat was een heerlijk gevoel. Er stond na een paar weken een bedrag op je rekening waar je vroeger misschien wel twee maanden voor moest werken. Hier heb je het voor gedaan. Al die dingen waar je in loondienst van droomde, kwamen opeens een stuk dichterbij. Woeheee! Life is good!

Maar een opdracht die begint, eindigt ook een keer. Je voelt je opeens onzeker. Waar blijft die volgende opdracht nou? Het ging net zo lekker. OK, no stress! Je hebt een maand lang geen opdracht, maar hebt een mooi buffertje opgebouwd. Gaat helemaal goed komen. Maar dan is er nog een maand zonder opdracht, en misschien nog één en….. De onzekerheid slaat toe.

Slapeloze nachten met wallen onder je ogen als gevolg. Met twijfel en enige afgunst kijk je naar je ex-collega’s in loondienst. De corona periode maakt het er ook voor niemand makkelijker op.

We kunnen niet altijd even positief zijn. Het leven is soms `a bitch’ en soms `a beach’. Soms moeten we door dalen om weer te kunnen shinen op de toppen van de heuvels. In die dalen begrijpen we pas welk klimwerk er nodig is om op die toppen te komen en vooral welke tools we nodig hebben om daar te blijven. Hoe kan je in die dalen juist een positieve mindset creëren? Ik geef je drie gouden tips.

  • Tip 1: Wees je bewust van waar je dankbaar voor bent
  • Tip 2: Stuur je gedachten
  • Tip 3: Smile!

Tip 1: Wees je bewust van waar je dankbaar voor bent

Je gedachten positief framen wanneer je wakker wordt is dé gouden regel om je dag positief te beginnen. Je kunt dit ook `s-avonds doen voordat je gaat slapen. Dus in plaats van je zorgen te maken of je die afspraak gaat halen of over die rekening die je nog moet betalen, pak je het eens anders aan. Wees je bewust van drie dingen waar je dankbaar voor bent in je leven en waar je trots op bent. Als je hier een gewoonte van maakt, zul je merken dat je beter slaapt en je jezelf minder of geen zorgen maakt. Dit komt omdat je gefocust bent op positieve zaken in je leven. Het zijn vaak dingen die je `gewoon’ vindt. Zo gewoon dat je ze bijna zou vergeten.

Voor liefhebbers van schrijven is het bijhouden van een notitieboekje ook een mooie manier om hierbij stil te staan. Een bijkomend positief effect van schrijven, is dat het helend werkt, je gedachten structureert en je positiever in het leven staat.

Tip 2: Stuur je gedachten

`Je gedachten worden woorden, je woorden daden, je daden je gewoontes, je gewoontes je karakter, je karakter je lot, je lot je leven.’ – Dalai Lama

Wanneer je denkt, `dit gaat niet lukken’ dan ga je het waarschijnlijk ook uitspreken, en weet je wat? Het gaat dan ook niet lukken. Waarom? Je straalt het uit, je beperkt jezelf en ziet de mogelijkheden niet meer. Het hoort bij jou. En omdat je het uitspreekt, is het ook zo voor je omgeving. Het gaat je leven bepalen, het wordt `jou’. Het goede nieuws is, dat er mooie dingen gebeuren wanneer je het omdraait. We gaan een experiment doen. Ga voor de spiegel staan en denk, `dit gaat me lukken’. Zeg het vervolgens hard op en maak een vuist. Voel je je al beter?

Tip 3: Smile!

Er is maar één taal die we allemaal spreken, de glimlach. Ik heb weer een experiment voor je. Iedereen die je de komende zeven dagen ontmoet of spreekt, geef je een brede glimlach. Je kunt het zelfs aan de telefoon doen. Dat hoor je namelijk ook. Er zullen zuurpruimen zijn, die onverbiddelijk lijken en misschien wel blijven. Je zult echter ontdekken dat je glimlach deuren opent, gesprekken doet starten en je horizon verruimt. Het leven wordt een stuk leuker! Dat beloof ik je!

Over mij

Mijn naam is Sandra Lagace. Wat mij drijft, is mensen in beweging krijgen, motiveren en enthousiasmeren. Dit doe ik door mezelf te zijn, mij kwetsbaar op te durven stellen, vertrouwen te winnen en hierdoor mensen te overtuigen. Soms door spiegelen, als het moet door confronteren, op empathische wijze. Het is mijn passie mensen te laten ervaren hoe ze kunnen groeien en resultaten kunnen boeken.


Hoe vaak luisteren we helemaal niet naar elkaar en `horen’ we niet wat de ander zegt. Wanneer heb jij voor het laatst `echt’ geluisterd naar een ander of naar jezelf?

– Wat maakt jou gelukkig? Waar kom jij je bed voor uit?
– Wat zeg je tegen jezelf? Ben je aardig voor jezelf?
– Welke plaatjes heb je in je hoofd, welke woorden? 

Ik laat jou zien dat jij verantwoordelijk bent voor jouw gevoelens en gedachten. Ik laat je ervaren dat je deze gevoelens en gedachten kunt veranderen. Ik heb een jarenlange ervaring in corporate en non-corporate organisaties als HR Professional. Ik heb met veel vrouwen gewerkt aan zaken als onzekerheid, machtsmisbruik, loopbaan, carrièremogelijkheden, leidinggeven(de), (werk)geluk, positiviteit.

Wil jij ook tips delen met freelancers in onze nieuwsbrief?

Super leuk! Stuur een mailtje naar [email protected] en wie weet sta jij net zoals Sandra in de nieuwsbrief!

Tags: Gastblog - How to

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Hoe start je een podcast?

Welkom bij een nieuw artikel over een onderwerp dat perfect aansluit bij ons medium: podcasten. Veel mensen zijn geïnteresseerd in het starten van...

6 minuten samvanberkel