reageren

Veelgestelde vraag: Hoe reageer ik het beste op een opdracht?

Jellow

 Ben je freelancer en heb je nog geen account bij Jellow? Meld je dan hier gratis aan.

Wanneer je een uitnodiging hebt ontvangen om te reageren op een opdracht betekent dit nog niet dat je de opdracht direct binnen hebt. Naast jou is er een (kleine) selectie andere freelancers die een uitnodiging heeft ontvangen om te reageren op de opdracht. Uiteraard is je profiel van belang waarin al jouw relevante werkervaring en opleidingen vermeld staan, maar je reactie op de opdracht uitnodiging is misschien wel net zo belangrijk.

“Naast jou ontvangt een (kleine) selectie andere freelancers ook een uitnodiging om te reageren op de opdracht. Daarom is naast je persoonlijke profiel, de reactie op de opdracht net zo belangrijk om er uit te springen” 

Opdrachtgevers ontvangen verschillende reacties en zullen op basis daarvan in combinatie met je profiel oordelen of zij verder met je in gesprek willen gaan. In deze blog doorlopen we daarom een aantal stappen die bijdragen aan het schrijven van een goede reactie op een opdracht, want de reactie ‘Ik ben geïnteresseerd’ is absoluut niet allesomvattend.

  • Stap 1: Lees de opdracht goed en verdiep je in de opdrachtgever
  • Stap 2: Stel jezelf voor
  • Stap 3: Geef aan waarom jij de juiste persoon bent 
  • Stap 4: Wees creatief
  • Stap 5: Check je eigen profiel
  • Stap 6: Wees proactief
  • Stap 7: Upload je portfolio of cv

Stap 1: Lees de opdracht goed en verdiep je in de opdrachtgever

Na het aandachtig doorlezen van de opdracht kan je vaak al oordelen of deze bij je past, je interesse hebt en/of je meer wil weten van de opdrachtgever. Naast het lezen van de opdracht is het verstandig om ook enige research te doen naar de opdrachtgever, om een volledig beeld te vormen.

Dit kan van pas komen bij het schrijven van een persoonlijke reactie. 

Stap 2: Stel jezelf voor

De opdrachtgever heeft toegang tot je profiel en kan daar lezen wie je bent en wat je doet. Toch raden we aan je reactie te beginnen met het voorstellen van jezelf. Vertel bijvoorbeeld waarom jij je als freelancer gespecialiseerd hebt in bijvoorbeeld marketing of IT en wat  jij mooi vindt aan je vakgebied. Let wel op dat je reactie niet te lang wordt. Houd maximaal een half A4’tje aan. 

Stap 3: Geef aan waarom jij de juiste persoon bent

Het is belangrijk om duidelijk aan te geven waarom jij de juiste persoon bent om de opdracht uit te voeren. Jij moet immers met jouw reactie de interesse van de opdrachtgever weten te wekken. De reactie ‘Ik ben geïnteresseerd’ is daarom niet voldoende. Geef ook aan waarom je deze opdracht/opdrachtgever interessant vindt.

Heb jij affiniteit met de branche, het product of de dienst? Dan mag dit zeker niet ontbreken in je reactie. Geef aan wat je onderscheidt van andere freelancers en geef voorbeelden van soortgelijke opdrachten die jij succesvol hebt uitgevoerd.

Stap 4: Wees creatief

Probeer je te onderscheiden van andere freelancers. Het valt al snel op wanneer een standaard reactie vaker wordt gebruikt, door deze te kopiëren en plakken. Probeer je reactie daarom altijd aan te passen aan de desbetreffende opdracht. 

Stap 5: Check je eigen profiel

Wanneer je met jouw reactie de interesse van de opdrachtgever weet te wekken is de kans groot dat deze je profiel (aandachtiger) zal bekijken. Wees de opdrachtgever daarom voor met het bekijken van je profiel.

Check voordat je jouw reactie plaatst of de inhoud van je profiel nog up to date is. Voeg indien nodig je recent uitgevoerde opdrachten toe en kijk of de juiste contactgegevens in je profiel staan. Ben je een creatieveling met een eigen website van je portfolio? Zorg dan ook dat je profiel beschikt over een werkende link naar je website.

Stap 6: Wees proactief

Ondanks dat de opdrachtgever het eerste contact legt kan je wel proactief overkomen in je reactie. Stel een belafspraak voor en verwijs naar je telefoonnummer in je Jellow profiel of zet deze gewoon in je reactie. Ook is het praktisch als je in je reactie aangeeft hoeveel uur je beschikbaar bent en of je op locatie kan werken of (deels) vanuit huis. 

Stap 7: Upload je portfolio of cv

Bij het plaatsen van je reactie is het ook mogelijk om een document te uploaden. Wanneer je beschikt over een document dat toegevoegde waarde heeft, zoals een portfolio of cv, kan je deze koppelen aan je reactie. 

Geen interesse

Het is ook mogelijk dat je niet beschikbaar bent voor de opdracht waarvoor je bent uitgenodigd of dat je gewoon geen interesse hebt. Het is dan voor de opdrachtgever fijn, om alsnog een reactie te krijgen. Je kan bij de opdracht aangeven geen interesse te hebben met de bijbehorende reden. Je zal dan geen herinneringen over deze opdracht meer ontvangen. 

Heb je vragen of nog mooie aanvullingen? Laat het dan gerust weten door een mail te sturen naar [email protected]. Heb je nog geen account bij Jellow? Meld je dan gratis aan

 
Tags: How to

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Drie freelancers werken in een co-working space

Checklist Wet DBA: Voldoe jij aan de wet?

In de wereld van freelance werk en opdrachtgeverschap zijn duidelijkheid en transparantie enorm belangrijk als het gaat om een gezonde en eerlijke arbeidsmarkt....

4 minuten Jellow