De overstap (1/2): van 15+ jaar in loondienst naar freelancen

Jellow

Veel freelancers starten hun carrière in loondienst, maar hoe ervaren freelancers die lange tijd in loondienst hebben gewerkt de overstap naar het freelance bestaan?

Freelance IT Architect Stefan Dreverman, HR professional Inge Parren en Creative copywriter en strateeg Robert den Bremer hebben meerdere vragen beantwoord, want waarom hebben zij de overstap gemaakt? Hoe hebben zij dit ervaren? Wat willen zij andere meegeven en zullen zij ooit nog overwegen om weer in loondienst te gaan werken? Je leest het in deze blog!

Robert den Bremer

Functie(s) tijdens vast dienstverband: Concept & Brand Developer, creative, copywriter

Huidige functie(s): Creative copywriter, strateeg

Branche ervaring: Automotiv, Duurzaam, FMCG, Retail, NGO

Aantal jaar vast dienstverband: 20 jaar

Freelancer sinds: 2020

Inge Parren

Functie(s) tijdens vast dienstverband: Sr. HR adviseur

Huidige functie(s): Zelfstandig HR professional

Branche ervaring: Finance, FMCG, Non profit, Pharmacy, Zakelijke dienstverlening, Zorg

Aantal jaar vast dienstverband: 25 jaar in verschillende dienstverbanden 

Freelancer sinds: 2019

Stefan Dreverman

Functie(s) tijdens vast dienstverband: Full-stack Developer, Informatie analist, Functioneel ontwerper, Informatie architect, Software architect, IT Architect

Huidige functie(s): IT Architect, Co-founder (IT, Analyse, Software Ontwikkeling) van een startup

Branche ervaring: Softwareontwikkelaars, Logistiek, Kas- en tuinbouw, Overheid

Aantal jaar vast dienstverband: 16 jaar

Freelancer sinds: 2016

Wat was voor jou de reden om aan de slag te gaan als freelancer?

Robert: De reden om te gaan freelancen was de corona crisis. De lockdown kwam tegelijkertijd met het aflopen van mijn contract. Ik werkte er net een jaar.

Inge: Ik wilde mijn werk op mijn eigen manier doen en zocht naar meer vrijheid en afwisseling.

Stefan: De belangrijkste reden om zelfstandig te gaan was omdat de persoonlijke ontwikkelplannen van mijn werkgevers nooit aansloten op mijn diverse behoeften. Hierdoor voelde ik me na steeds kortere tijd niet op mijn plek, waardoor ik weer op zoek ging naar een werkgever waarbij het wellicht wel overeen zou komen. Mijn interesses zijn nogal breed en de werkgever probeert je altijd in een ‘groeipad’ te stoppen. Daar paste ik nooit in. Ook wilde ik naast mijn werk een startup beginnen. Daar staan werkgevers ook niet erg positief tegenover.

Waar keek je het meest tegenop voordat je de overstap ging maken?

Robert: Nog voordat mijn contract afliep kreeg ik al verschillende freelance-opdrachten. Eigenlijk zijn de opdrachten blijven komen. Ik heb dus geen tijd gehad om mij zorgen te maken over werk.

Inge: Hoe aan opdrachten te komen. Dat heeft me echt wel een tijdje tegengehouden. Uiteindelijk heb ik een soort ‘stage’ gedaan bij een vriend met een eigen bedrijf. Hij gaf aan dat veel collega-ondernemers behoefte hadden aan HR-advies op afroep.

Stefan: Voor het overstappen had ik een beeld in mijn hoofd van mezelf. Alleen. Thuis achter een bureautje. Daar zag ik het meest tegenop, dus heb ik ervoor gekozen om zelfstandige te worden via een maatschap-constructie bij The Future Group (TFG). Daar ben je zelfstandig ondernemer, maar kun je de andere (inmiddels 300+) maten aanspreken voor kennis, opdrachten en administratieve vragen. Daarnaast regelt TFG een heel groot deel van de administratieve kant, zodat ik me met mijn werk bezig kan houden. Dat is erg prettig.

Waar heb je vooraf niet aan gedacht en liep je tegenaan bij de overstap naar freelancen?

Robert: Het inschatten van uren en het begroten van projecten blijft lastig. Soms zit je te hoog. Soms te laag.

Inge: Dat er heel veel bij komt kijken, zoals marketing en administratie. Ik vind dit leuk om te doen, maar het kost wel heel veel tijd als je het goed wilt aanpakken.

Stefan: Omdat ik het voornemen had voor de aankoop van een huis, liep ik direct tegen de beperkingen aan die banken opleggen aan freelancers. Een paar jaar later liep ik daar bij mijn scheiding nogmaals tegenaan. Uiteindelijk is het beide keren wel gelukt, maar fijn is anders.

Is er iets dat je achteraf anders zou doen als je terugkijkt?

Robert: Nee. Waar ik nog geen tijd voor heb gehad, is een goed plan voor acquisitie. Nu gaat het goed, maar er moet nog een plan komen voor als de stroom opdrachten opdroogt.

Inge: Nee niet echt.

Stefan: In navolging van bovenstaande: Vanaf het begin jaarrekeningen op laten maken door een accountant. Voor jezelf is het wellicht niet zo belangrijk, maar voor andere bedrijven/instellingen wel!

Wat geef je mee aan iemand die de overstap van vast dienstverband naar een freelance bestaan overweegt?

Robert: Gebruik je netwerk en maak eerst een goede website.

Inge: Investeer in je eigen ontwikkeling. Vakmatig maar vooral ook over het hebben van een bedrijf en wat daarbij bij komt kijken. En veel netwerken!

Stefan: Bedenk van tevoren goed waarom je de overstap wilt maken en kies de juiste vorm van zelfstandigheid. Er zijn vele vormen, van compleet zelfstandig tot hybriden tussen zelfstandigheid en werknemerschap. Elk heeft zijn voor- en nadelen en risico’s. Kies na die oriëntatie vooral de (risico)vorm waar jij je prettig bij voelt.

Wat is in jouw ogen het grootste verschil tussen werken in vast dienstverband en als freelancer?

Robert: De vrijheid is groter als freelancer. Vast dienstverband heeft weer voordelen dat alles geregeld is. Bijvoorbeeld als je ziek wordt, een mooie pensioenregeling, en op vakantie gaat je salaris gewoon door.

Inge: De vrijheid om je eigen tijd in te delen en de trots die je voelt omdat het je eigen toko is.

Stefan: Vrijheid om te kiezen welke kant jouw loopbaan uit gaat. Bij werkgevers wordt het volgen van opleidingen/cursussen alleen gewaardeerd als ze aansluiten op je ‘groeipad’. Als zelfstandige heb je complete vrijheid. Momenteel ben ik bijvoorbeeld bezig met een opleiding ‘Master of Data Science’ omdat mijn interesse bij informatie gericht werken ligt.

Zou je het ooit overwegen om weer in vast dienstverband te werken?

Robert: Als het een mooie baan is waar ik helemaal mijn ei in kwijt kan, ja dan zou ik dat zeker overwegen!

Inge: Dan moet er wel een heeeeeele mooie baan voorbijkomen. Maar ik denk het niet.

Stefan: Zeker! Graag zou ik bijvoorbeeld CTO worden in een startup of bedrijf dat een mooi softwareproduct maakt dat met informatie gedreven werken te maken heeft. En over een jaar of 10 denk ik misschien weer heel anders over zelfstandig ondernemen. Dus wie weet!

Tags: Gastblog

Share this article

Maybe you also find this interesting?

Inkomstenbelasting als ZZP’er

Sinds kort heeft Jellow een samenwerking met Paperdork, een unieke combinatie van een innovatief boekhoudprogramma en jouw eigen cijferbaas. Naast belangrijke informatie voor...

5 minutes Jellow