Hoe bouw ik pensioen op als freelancer?

Jellow

Hoe bouw ik pensioen op als freelancer?

Beginnen met je pensioen is vaak een grote drempel voor ondernemers. Vanwege de vele manieren en mogelijkheden haken veel ondernemers al af in de verkennende fase. Zonde! In deze blog legt Suzan de Wit van ZZPerfect je in het kort de meest voor de hand liggende opties uit voor het opbouwen van pensioen. 

Eerst een korte disclaimer

In het nieuwe pensioenakkoord zijn er plannen gemaakt om met dit onderwerp aan de slag te gaan. Deze opsomming is niet volledig, je kunt altijd met een pensioenspecialist om tafel gaan om jouw specifieke wensen te bespreken.

De 3 pensioenpijlers

In Nederland hebben we 3 pensioenpijlers.

 • Ten eerste heb je altijd recht op je AOW, ongeacht of je in loondienst bent geweest of als ondernemer hebt gewerkt. 
 • Wanneer je in loondienst bent is het gebruikelijk om ook via je je werkgever (pensioenfonds) een aanvullend pensioen op te bouwen. Dit kan dus nooit wanneer je ondernemer bent.
 • De laatste pijler is de vrijwillige aanvulling, dit kan in box 1 of in box 3. Wil je als ondernemer een aanvulling op je AOW regelen? Dan kan dit alleen via een pensioenproduct in deze pijler.

Een berekening voor de toekomst

Om tot een goede beslissing te komen over hoe jij je pensioen wil opbouwen, moet je een aantal toekomstgerichte afwegingen maken. Deze kan je vervolgens meenemen in je berekening. 

Vraag jezelf af wat je na je pensioen elke maand nodig hebt. Blijven jouw maandelijkse kosten zo hoog of is je huis dan afgelost? Verwacht je in de komende jaren nog een erfenis? Wil je veel gaan reizen of blijf je thuis? Ga je helemaal stoppen met werken of wil je nog 1 à 2 dagen per week aan de slag blijven? 

Pas als je in kaart hebt wat je verwacht kun je kijken naar het bedrag dat je aan het begin van je pensioen bij elkaar wil hebben.

Voorbeeld

Stel dat je op dit moment € 2.500 per maand uit je bedrijf kan halen. Je AOW is als alleenstaande €1.226 per maand, met een partner € 838 per maand. Indien je jouw huidige inkomen wil behouden na je pensioenleeftijd zal je jouw AOW moeten aanvullen tot die €2.500 per maand.  

Je kan ook besluiten je AOW met een lager bedrag aan te vullen indien je verwacht met €2.000 rond te komen. Dit kan bijvoorbeeld doordat je minder belasting betaalt als je de AOW leeftijd hebt bereikt, je hypotheek is afgelost of je van plan bent kleiner te gaan wonen. 

Verwacht je meer uitgaven te willen doen door bijvoorbeeld verre reizen die je wil gaan maken, dan wil je dus een groter bedrag elke maand laten uitkeren.

Sparen voor je pensioen = beleggen

Wil je voor je pensioen sparen dan zul je moeten beleggen. Zonder een verwacht rendement levert alleen sparen je onvoldoende op. Je kan ervoor kiezen om helemaal zelf te beleggen of om dit voor je laten doen. Er is keuze uit een range van beleggings-risico. Defensief beleggen is veilig(er) beleggen maar is de kans groot dat je rendement lager is. Ga je (zwaar) offensief beleggen dan zal je inleg meer fluctueren, maar is de kans groot dat je rendement hoger uitkomt. Des te langer jij nog kan beleggen des te offensiever je kan (laten) beleggen.

Zelf beleggen of uitbesteden

Er zijn meerdere manieren om je pensioen te regelen:

 1. Alles uitbesteden > ga dan naar een pensioen adviseur. Zij zullen je adviseren en ondersteunen met de aanvraag en regelen van je product. Hier zijn over het algemeen wel kosten mee gemoeid. Reken op zo’n € 500 hiervoor.
 2. Zelf regelen met hulp > dit kun je goed doen via bijvoorbeeld Brand New Day of Bright Pensioen. Het voordeel is dat je zelf alles online regelt. Een nadeel is dat je vaak minder profielen hebt hoe je kunt beleggen. Dus bijvoorbeeld niet (zwaar) offensief maar alleen neutraal en defensief.
 3. Zelf beleggen > wil je zelf volledig invloed uitoefenen op je beleggingen? Kijk dan eens naar de Giro. Je gaat dan helemaal zelf aan de slag. Zorg dus dat je goed weet waar je naartoe wilt werken.

Voordelig inleggen

In Nederland betaal je belasting over je winst. Heb je een eenmanszaak dan betaal je belasting in box 1 over je winst uit je bedrijf. Je mag, als je een pensioen opbouwt, het bedrag dat je in je pensioenpot stopt van deze winst afhalen. Je hoeft dan dus dat jaar daar geen belasting over te betalen.

Wanneer je met pensioen gaat valt dit bedrag vrij en betaal je er dan belasting over. Omdat je, nadat je met pensioen bent, een lager belastingtarief hoeft te betalen, hou je van dit gereserveerde bedrag meer over. 

Box 1

Wanneer je in box 1 in een pensioenproduct gaat beleggen zitten daar een aantal voor- en nadelen aan vast:

 1. Je hoeft geen belasting te betalen over het bedrag dat je spaart.
 2. De inleg is aftrekbaar voor de belasting. 
 3. Je mag zelf bepalen door wie je je maandelijkse uitkering wilt laten uitbetalen nadat je met pensioen bent. Het is verstandig om te shoppen voor de beste aanbieder die rekening houdt met jouw specifieke wensen. 
 4. Dit geld wordt niet meegerekend bij een eventuele vermogenstoets vanuit het UWV.

Waar moet je rekening mee houden?

 1. Je mag niet aan het geld komen totdat je met pensioen gaat anders verlies je het bovengenoemde belastingvoordeel. 
 2. Je mag een maximaal bedrag per jaar storten, dit is ook wel bekend als de “jaarruimte”. Deze jaarruimte is afhankelijk van je winst van het voorgaande jaar. 

De jaarruimte wordt berekend op basis van wat je vorig jaar hebt verdiend. Het is een percentage van het bruto inkomen minus de AOW-franchise voor een lijfrente. Dit noemen we de premiegrondslag.

De AOW-franchise is het deel van het inkomen waarover je geen pensioen mag opbouwen omdat je straks AOW krijgt. In 2021 is deze AOW-franchise € 12.672. Over jouw inkomen boven de € 12.672 mag je 13,3% fiscaal vriendelijk opzij zetten.

Voorbeeld: Stel dat je winst vorig jaar €70.000 was. Dan is je jaarruimte (€ 70.000 – € 12.672) * 13,3% = € 7.624 per jaar, oftewel  € 635 per maand. Dit mag je aftrekken van de inkomstenbelasting van dit jaar. De jaarruimte is in 2021 gemaximeerd op € 13.236.

Box 3

Je kunt ook in Box 3 beleggen.

Het voordeel is dat je geen regels hebt, daardoor is deze vorm flexibeler.

Nadelen: 

 1. Als er meer dan € 50.000 (of € 100.000 samen met een partner) op deze rekening staat moet je er belasting over betalen. Het is dus niet vrijgesteld omdat het in een beleggingsrekening zit. Het is namelijk niet specifiek een lijfrente rekening.
 2. Ook binnen de aanbieders voor deze beleggingsrekeningen zijn weer veel verschillen, o.a. in wijze van beleggen (of zij bepalen hoe er wordt belegd of dat je hier zelf inspraak op hebt), de kosten, de fondsen waarin belegd wordt en natuurlijk de rendementen die behaald worden (hoeveel risico wordt er genomen).

Op dit moment kun je in box 3 beleggen in groene beleggingen. Je krijgt hiervoor een aparte vrijstelling van de Belastingdienst als je geld in deze beleggingen hebt zitten. 

En nu: dit jaar nog starten met je pensioen?

Wil je dit jaar nog starten met je pensioen? Ga het gesprek aan met een onafhankelijk adviseur. Het is en blijft maatwerk. Het extra aflossen van je hypotheek of een andere investering doen kan in jouw geval ook interessant zijn. Er zijn gespecialiseerde pensioenadviseurs, ga met minimaal 2 adviseurs het gesprek aan. Op deze manier krijg je een goed beeld van de verschillende mogelijkheden. Net als wanneer je gaat verbouwen en 2 offertes bij aannemers aanvraagt is het ook goed om dit voor je pensioen te doen. Overleg ook met je boekhouder of fiscalist als je hierover beschikt. Een boekhouder kan je vaak de informatie van de adviseur nog verder uitleggen in combinatie met je eigen bedrijf.

 Over Suzan: Ik ben Suzan de Wit en eigenaresse van ZZPerfect. Ben jij als ondernemer ook vaak onzeker over je boekhouding en cijfers in je bedrijf? Hoe fijn zou het zijn als je echt een samenwerking hebt met je boekhouder en grip hebt op je cijfers. Als moderne boekhouder werken wij volledig online met jou samen in Moneybird. We helpen je met inrichten, onderhouden en automatiseren en zorgen dat je belastingen op tijd en goed worden ingediend.
Tags: Financieel - Gastblog - How to

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Drie freelancers werken in een co-working space

Checklist Wet DBA: Voldoe jij aan de wet?

In de wereld van freelance werk en opdrachtgeverschap zijn duidelijkheid en transparantie enorm belangrijk als het gaat om een gezonde en eerlijke arbeidsmarkt....

4 minuten Jellow