Hoe stel je een overeenkomst van opdracht op?

Esmée Weering

Yes! Je hebt eindelijk de juiste zzp'er of freelancer voor jouw opdracht gevonden. Dat is hartstikke fijn! Echter voordat je de freelancer van start laat gaan, is het belangrijk om het een en ander te regelen. Misschien niet het leukste karweitje, maar wel erg belangrijk. Het is namelijk van belang om werkafspraken te maken en dit leg je vast in een Overeenkomst van Opdracht (OVO). 

Wat is een overeenkomst van opdracht? 

Een OVO is volgens Artikel 7:400 BW eigenlijk simpelweg een overeenkomst tussen twee partijen, waarbij een partij, tegen betaling, een opdracht uitvoert voor de andere partij. Let op: dit is niet hetzelfde als een arbeidsovereenkomst. Hierbij werkt namelijk de ene partij bij de andere partij in loondienst. 

In een OVO maak je vooral afspraken wat betreft het uitvoeren van de opdracht/diensten. Dit is dus belangrijk als je een freelancer of zzp'er inhuurt. Deze voert namelijk een opdracht voor je uit, waarbij het belangrijk is om werkafspraken te maken om misverstanden te voorkomen. 

Overeenkomst van opdracht versus een arbeidsovereenkomst 

Misschien kan er wat verwarring ontstaan, want tot nu toe lijken een overeenkomst van opdracht en een arbeidsovereenkomst erg op elkaar, maar er zijn verschillen! Ik heb de verschillen voor je op een rij gezet: 

 • Bij een overeenkomst van opdracht mag je als opdrachtgever niet bepalen wanneer de freelancer zijn werk uitvoert. Dit betekent dat de freelancer op zijn eigen tijd de opdracht mag uitvoeren. 
 • Bij een overeenkomst van opdracht wordt natuurlijk wél een deadline bepaald en wordt er besproken wat het verwachte eindresultaat zal zijn 
 • Je geeft als opdrachtgever geen sturing over hoe de opdracht wordt uitgevoerd.
 • Tijdens een overeenkomst van opdracht mag de freelancer ook voor andere opdrachtgevers werken. 
 • Je kan als opdrachtgever vrij gemakkelijk de overeenkomst van opdracht opzeggen. 
 • Is de freelancer ziek? Dan ben je niet verplicht om de freelancer door te betalen tijdens de overeenkomst van opdracht. 

Het is daarnaast niet verplicht om een schriftelijk overeenkomst van opdracht op te stellen, maar we raden het aan om misverstanden te voorkomen. Een overeenkomst van opdracht geeft namelijk beide partijen duidelijkheid. Mocht er een meningsverschil ontstaan, dan kan je altijd op jullie overeenkomst van opdracht terugvallen.

Wanneer je een langdurig samenwerkingsverband aangaat met de freelancer is het voor de Belastingdienst ook handig dat je een overeenkomst van opdracht vastlegt. Hierdoor kan je aantonen dat er tussen jou en de freelancer geen sprake is van een vast dienstverband. Hierdoor voorkom je dat de Belastingdienst alsnog bij jou aanklopt voor achterstallige werkgeverslasten. 

Aan welke eisen voldoet een overeenkomst van opdrachten? 

Ga je een opdracht van overeenkomst opstellen? Dan zijn er een aantal zaken die in de overeenkomst moeten worden opgenomen: 

 • Jouw gegevens al opdrachtgever
 • De gegevens van de freelancer
 • Omschrijving van de opdracht en werkzaamheden
 • Start- en einddatum van de opdracht
 • De afgesproken prijs voor de opdracht incl. BTW en excl. BTW
 • Overige vergoedingen zoals reiskosten 
 • Algemene voorwaarden
 • Afspraken opzegging van de overeenkomst
 • Afspraken zelfstandigheid van de freelancer
 • Aansprakelijk en verzekering
 • Betalingsvoorwaarden
 • Intellectuele eigendomsrechten

Kom je er niet uit? Vraag dan een specialist om hulp. Ben je op zoek naar een freelancer op het gebied van financiën? Wij hebben meer dan 3000 finance freelancers beschikbaar. 

Daarnaast heeft de Belastingdienst ook verschillende modellen die je als voorbeeld kan gebruiken. Vul de overeenkomst vervolgens aan met bovenstaande gegevens en voilá je hebt je overeenkomst van opdracht zo klaar. 

Heb je aanvullingen op dit artikel of heb je tips voor andere opdrachtgevers of freelancers? Mail tips & tricks dan naar [email protected]

 

Deel dit bericht
Misschien vind je dit ook interessant?

Jellow de ‘Netflix van de freelance markt’ lanceert nieuwe slogan

Na een aantal jaar heeft scale-up Jellow, actief in Nederland en België, ervoor gekozen om haar oude slogan ‘Zoek, vind, lach, werk en bewonder’ te vervangen voor ‘freelancers on demand’. Jellow heeft voor deze opfrissing gekozen omdat dit beter bij haar ware identiteit past en de behoefte van haar klanten.

Freelancers inhuren zonder risico’s

Het inhuren van freelancers is ideaal als je bijvoorbeeld voor een bepaalde periode extra hulp kan gebruiken, een expert nodig hebt om je tijdelijk te helpen met bepaalde kwesties waar jij er niet uit komt of simpelweg niet ‘vast wil zitten’ aan medewerkers.

CEO’s zoeken in Jellow rechtstreeks contact met freelancers

Ontvang je als freelancer een opdracht in Jellow? Dan is de kans groot dat je het gesprek aangaat met de CEO, directeur en/of eigenaar van een bedrijf. Ruim de helft van de actieve opdrachtgevers in Jellow zijn CEO’s. Dat blijkt uit eigen onderzoek van Jellow. Verrassend? Niet echt. Goed nieuws? Dat absoluut! Lees hieronder waarom.

Wil jij meer weten over hoe jij de juiste freelancer vindt voor jouw opdracht?

Vraag hier de gratis JellowPages aan waarin beschreven staat:

 • Waarom hard- en softskills van freelancers belangrijk zijn
 • Wat de trends en ontwikkelingen van het freelancen zijn
 • Hoe belangrijk de inzet van een freelancer is voor jouw organisatie