Aangifte Inkomstenbelasting: hoe maak je gebruik van aftrekposten als freelancer?

Susan Mulder

Aangifte Inkomstenbelasting: hoe maak je gebruik van aftrekposten als freelancer?

Hoe maak je als freelancer optimaal gebruik van aftrekposten?

Door: Stenfinn Deguelle
Specialist ondernemerschap & belastingen
Knab, de bank voor zzp'ers 

Je kan sommige kosten onder bepaalde voorwaarden aftrekken van je inkomen. Op deze manier verlaag je jouw belastbaar inkomen. Met een lager belastbaar inkomen betaal je minder inkomstenbelasting. Als freelancer mag je gebruik maken van een aantal extra aftrekposten, bovenop de algemene aftrekposten. Deze zetten we hier samen met de belangrijkste voorwaarden op een rij. Alle genoemde bedragen gelden voor het belastingjaar 2018.

Let op: dit artikel is geen belastingadvies en je kunt er geen rechten aan ontlenen. Neem altijd contact op met je belastingadviseur of de Belastingdienst om te checken welke tarieven en voorwaarden er gelden voor jouw persoonlijke situatie.

(Klik hier als je wil beginnen bij Aangifte inkomstenbelasting als freelancer: zo zit het, deel I

Voldoe aan het urencriterium en maak aanspraak op van belastingvoordeel

De overheid stimuleert ondernemerschap met verschillende regelingen. De ondernemersaftrek is zo’n regeling. Je komt hiervoor in aanmerking als onder meer je voldoet aan het urencriterium. De ondernemersaftrek bestaat uit verschillende vormen van aftrek:

 • Zelfstandigenaftrek: maximaal €7.280
  Het loont om als freelancer met een eenmanszaak goed je uren bij te houden. Wanneer je voldoet aan het urencriterium mag je over belastingjaar 2018 een bedrag van maximaal € 7.280 aftrekken. Je voldoet aan het urencriterium als je over een belastingjaar 1225 uren als ondernemer hebt gewerkt. Een goede urenregistratie is daarom essentieel.

  Je moet namelijk aannemelijk kunnen maken dat je deze uren ook gewerkt hebt. In principe tellen alle directe en indirecte werkzaamheden die je voor jouw bedrijf doet mee. Je mag reistijd en het bijhouden van administratie of je website dus gewoon meetellen. De zelfstandigenaftrek bedraagt niet meer dan het bedrag van de winst vóór ondernemersaftrek.

Tip: je mag de uren die je maakt om je bedrijf op te starten ook meetellen voor het urencriterium. Je moet dan wel een goede urenregistratie bijhouden.

 • Startersaftrek: maximaal € 2.123
  Je mag gedurende de eerste 5 jaar van het bestaan van je onderneming, maximaal 3 keer de startersaftrek toepassen. Je mag de zelfstandigenaftrek dan verhogen met € 2.123. De voorwaarden zijn eenvoudig:
  - je was in 1 van de 5 voorafgaande jaren geen ondernemer;
  - je mag dit maximaal 3 keer toepassen
  Als de zelfstandigenaftrek en startersaftrek hoger zijn dan je winst, heb je een verlies.

Tip: Je mag het verlies verrekenen met andere inkomsten uit winst en woning. Als je geen andere inkomsten hebt, mag je dit verrekenen in een ander belastingjaar.

Let op: vanaf je 6e jaar als ondernemer geldt er een aanvullende voorwaarde voor je recht op ondernemersaftrek. Je kan vanaf dat moment alleen nog gebruik maken van ondernemersaftrek als je méér dan 50% van je werktijd besteedt aan je onderneming. Let dus goed op als je ook nog in loondienst bent. Je hoeft niet aan deze voorwaarde te voldoen als je in 1 van de 5 voorafgaande jaren geen ondernemer was. 

 • Investeringaftrek
  De investeringsaftrek helpt ondernemers om te investeren in hun onderneming. Onder bepaalde voorwaarden mag je de kosten van investeringen gedeeltelijk aftrekken. Voor freelancers zijn met name de volgende aftrekposten interessant:
  -kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, vanaf € 2.301 per bedrijfsmiddel
  - energie-investeringsaftrek, vanaf € 2.500 per bedrijfsmiddel
   
 • Zakelijke kosten
  Je mag zakelijke kosten aftrekken van je opbrengsten. De btw mag je niet aftrekken, maar kun je aftrekken bij de omzetbelasting. Het is van belang dat je wel aannemelijk kunt maken dat je deze kosten hebt gemaakt voor de zakelijke belangen van je onderneming. Sommige kosten mag je over één belastingjaar aftrekken, andere kosten moet je spreiden over meerdere jaren.

Tip: voor duurzame uitgaven lager dan € 450 exclusief btw of € 544,50 inclusief btw, geldt dat je deze in één keer mag aftrekken. Er zijn behoorlijk wat kosten die op deze manier mag aftrekken.

Zo kun je direct invloed uitoefenen op de verlaging van de belastbare winst uit je onderneming. Duurdere zaken, zoals bijvoorbeeld een laptop van € 1500, moet je spreiden over meerdere jaren. In principe tellen alle zakelijke kosten mee, zoals:

 • inschrijving bij de Kamer van Koophandel
 • jaarlijkse afschrijvingen van je bedrijfsmiddelen - huur van een ruimte
 • abonnementen
 • kantoorinrichting
 • zakelijke rekening
 • reiskosten
 • bankkosten en verzekeringen

Tip: kosten die je hebt gemaakt voor de start van je bedrijf kun je ook aftrekken, zoals kosten voor marktonderzoek of een laptop. Vergeet niet om de facturen te bewaren en rekening te houden met de afschrijving.

 • Registreer alle zakelijke reiskosten, borrels en diners
  Per reiscategorie gelden er verschillende percentages die je mag aftrekken als aftrekpost, waarbij het maximum van € 1.500 geldt en je altijd het zakelijke karakter moet kunnen aantonen:
  - 100% aftrekbaar: openbaar vervoer, incl. vluchten en taxi- 80% aftrekbaar: kosten voor hotel, zakendiners, borrels en congressen
  - € 0,19 per kilometer: met eigen of gehuurde auto. De autohuur mag je volledig aftrekken, mits de btw vermeld wordt op de factuur en je de auto uitsluitend zakelijk gebruikt.

Let op: maak je meer dan € 18.000 aan zakelijke reis- en verblijfskosten op jaarbasis? Dan bestaan er vormen die fiscaal aantrekkelijker zijn. Dit komt overigens niet heel vaak bij freelancers voor.

 • Maak gebruik van mkb-winstvrijstelling
  Nadat je alle aftrekposten hebt toegepast en winst maakt met je onderneming, kun je gebruik maken van mkb-winstvrijstelling. Misschien had je het zelf nog niet door, maar je bent als freelancer namelijk ook mkb’er.

  Je krijgt met deze aftrekpost een vrijstelling over 14% van de winst uit je onderneming. Je betaalt hier dus geen belasting over. Er geldt geen urencriterium, dus iedere freelancer met winst kan dit toepassen.

Tip: kosten voor zakelijk gebruik van persoonlijke bezittingen
We hebben om af te sluiten nog één tip voor je. Soms maak je gebruik van je persoonlijke bezittingen ten diensten van je zaak. Dat is natuurlijk geen probleem, maar vergeet niet dat je deze kosten soms gedeeltelijk mag aftrekken.

Denk bijvoorbeeld aan telefoonkosten of als je thuis werkt en je woning is opgesplitst in een particulier en zakelijk gedeelte. Check de exacte voorwaarden altijd even bij de Belastingdienst.

Wil je meer informatie, tips en voorbeelden over hoe je als freelancer optimaal gebruikmaakt van aftrekposten? Download dan hier de JellowPages: Inkomstenbelasting, zo doe je aangifte als freelancer met een eenmanszaak

Ben je als freelancer actief in de overheidsbranche? Schrijf je dan in bij Jellow als freelancer

Deel dit bericht
Misschien vind je dit ook interessant?

In loondienst en parttime freelancen, wat houdt het in?

Het is alweer 2020! Misschien heb je er weleens over nagedacht om naast je baan te gaan freelancen of heb je een opdracht voorbij zien komen die je stiekem toch aanspreekt. Met een stijging van 14% sinds 2013, zoals hieronder in de grafiek te zien is, zijn er steeds meer mensen die een hun vaste baan en freelance carrière combineren (KvK, 2019). Maar kan je zomaar gaan freelancen naast je vaste baan of is het proces complexer dan het lijkt? Wat komt er allemaal bij kijken en wat moet je als werknemer en freelancer regelen? In deze blog leg ik je uit hoe je naast je baan kan gaan freelancen en met welke aspecten je rekening moet houden. Bovendien geef ik je tips hoe je dit kan aanpakken als parttime ondernemer.

Wat is freelancen?

Freelancen wordt gezien als werken, zonder het hebben van een vast contract. Maar gaat het ook zo in de praktijk in de freelancemarkt waar je actief wil zijn?

5 belangrijke freelance trends in 2020

We gaan inmiddels richting het nieuwe jaar en dus wordt het tijd om te kijken welke belangrijke trends in 2020 een grote rol gaan spelen in de freelance wereld. Speciaal voor jou hebben we 5 trends op een rijtje gezet, waarvan wij denken dat ze belangrijk gaan zijn in 2020 voor zowel freelancers als opdrachtgevers. Door je als freelancer of opdrachtgever bewust te zijn van deze trends, kun je beter inspelen op de veranderingen in de markt. Benieuwd welke trends dit zijn en wat ze voor jou kunnen betekenen?

Wil jij meer weten over hoe jij de juiste freelancer vindt voor jouw opdracht?

Vraag hier de gratis JellowPages aan waarin beschreven staat:

 • Waarom hard- en softskills van freelancers belangrijk zijn
 • Wat de trends en ontwikkelingen van het freelancen zijn
 • Hoe belangrijk de inzet van een freelancer is voor jouw organisatie

Als je onze site gebruikt, krijg je cookies van ons. Meer lezen over ons cookiebeleid.