De voordelen en uitdagingen van volledig remote freelancen (interview)

Jellow

Benieuwd wat er komt kijken bij een volledig remote freelance bestaan? Shariff Lutfi, freelance Product Owner, heeft de stap naar volledig remote werken recent gezet. In dit interview deelt hij de uitdagingen die op zijn pad zijn gekomen als remote freelancer. Hij geeft je daarnaast waardevolle tips mee voor als je zelf de stap wil zetten.

Even voorstellen...
Mijn naam is Shariff Lutfi, 35 jaar en woonachtig in het mooie Deventer samen met vriendin en 2 kinderen van 2 en 9.  Ik heb ruim 8 jaar ervaring in de IT en Innovatie en ben voornamelijk werkzaam geweest in de financiële sector. 
Momenteel werk ik als Product Owner bij Input Output Global (Singapore) en lever ik een bijdrage aan het bouwen van een blockchain infrastructuur (Cardano) voor nieuwe generatie (financiële) internetbedrijven die diverse producten aanbieden zoals cryptovaluta, lenen, sparen en crypto exchanges zonder tussenkomst van een centrale partij (e.g. een bank).

Deze sector wordt ook Web3 genoemd: de nieuwe generatie internet op blockchain technologie waarmee je meer controle over je data krijgt maar ook mede-eigenaar kunt worden van crypto projecten.
 
Wat doet een Product Owner? In de basis haal ik gebruikerswensen uit de markt op en vertaal dit in digitale producten die competitief zijn.

Waarom leent jouw werk/functie zich voor volledig remote werken? 

Mijn huidige opdrachtgever heeft een remote-first strategie. Dit betekent dat alle werknemers in het bedrijf vanuit huis werken. We zien elkaar enkel 1 à 2 keer op locatie voor teambuilding.

Er zijn een aantal factoren waarom in mijn werk volledig remote gewerkt kan worden: 

  • Het delen van informatie ten aanzien van bijvoorbeeld productstrategie en gebruikerswensen kan met de juiste tooling online gedeeld worden met teamleden. 
  • Teamleden zijn voornamelijk IT’ers en die moeten ook nog eens specifieke (blockchain) skills hebben. Die zijn schaars in Nederland en daarom worden technische medewerkers globaal gesourced. 
  •  Afnemers en gebruikers van het product wat ik lever hebben enkel een laptop en internet nodig. Dit kan dus op elk moment overal ter wereld

”Het bedrijf waar ik voor werk heeft een remote-first strategie.’’

Heb je dingen moeten veranderen om het werkbaar te maken?

Ja de 9292ov app van mijn telefoon verwijderen ;). Daarnaast een thuiswerkplek inrichten en zorgen voor een goede oppas. Al had ik die natuurlijk ook moeten regelen als ik op kantoor zou moeten werken. Kortom, in mijn specifiek geval dus niet veel moeten veranderen. 

Had je altijd de ambitie om volledig remote te werken? En waarom heb je de stap uiteindelijk gezet?

Remote werken is uiteindelijk nooit mijn einddoel geweest. Pre Covid moest ik dagelijks naar kantoor en was ik van 7 tot 7 van huis. De norm was destijds dat ik 1 dag in de week thuis mocht werken. Meestal de vrijdag. Echter door Covid heb ik het licht gezien van volledig remote werken. Tijdens Covid ben ik zelfs van baan gewisseld en ben ik nog een keer vader geworden. Het was een hectische periode maar door remote werken kon ik er voor mijn gezin er zijn en mijn werk uitoefenen. Voor mij de ideale oplossing.

Dat is  doorslaggevend geweest om volledig remote te gaan werken. Meer tijd doorbrengen met mijn gezin inclusief de mogelijkheid om voor interessante internationale opdrachtgevers te werken in een opkomende sector: web3.

Dit heeft als bijkomend voordeel dat je samenwerkt met collega’s met verschillende nationaliteiten en verschillende tijdzones. Ik verbeter elke dag mijn steenkolen engels ;). 

Plus remote werken voor non-EU bedrijven kan vanuit financieel perspectief ook interessant zijn vergelijken met NL en/of Europese bedrijven. De budgetten liggen veelal hoger en meestal ben je vrijgesteld van BTW-heffing (check dit altijd met een accountant).

”Maar ik heb ook niet zomaar mijn vaste baan opgezegd.’’

Heb je voordat je (remote) ging freelancen een financiële buffer opgebouwd?

Niet echt (geen advies;)). Maar ik heb ook niet zomaar mijn vaste baan opgezegd. Dat deed ik pas nadat de opdracht binnen was. Plus, ik ben ervan overtuigd dat er volop mogelijkheden zijn voor een Product Owner om ergens aan de slag te gaan; binnen de web3 sector al helemaal.

Op welke plek(ken) ben je doorgaans werkzaam?

Deventer en dan lekker vanuit huis! Momenteel in de slaapkamer van mijn zoontje. Het werkt maar is niet ideaal. Daarom werk ik ook weleens vanuit de stadsbibliotheek of vanuit een hotel met uitzicht aan de ijssel. 

Echter heb ik vanaf mei 2022 een klein kantoortje gehuurd in het centrum van Deventer. Dichtbij huis en scholen van mijn kinderen.

Tref je ook potentiële opdrachtgevers die niet open staan voor het volledig remote uitvoeren van de opdracht en hoe ga jij hiermee om?

Die ben ik zeker tegengekomen. Met name opdrachten bij overheden konden niet volledig remote uitgevoerd worden. Dat is voor mij een dealbreaker. Dan gaat de opdracht wat mij betreft niet door.

”Dat is voor mij een dealbreaker.’’

Welke uitdagingen ben je tegengekomen door volledig remote te werken en hoe ben je hiermee om gegaan?

  • Communicatie met teamleden

    Online samenwerken vanuit verschillende tijdzones is een vak apart. Rekening houden met verschillende tijdzones is van belang. Plus confirmerende vragen stellen tijdens vergaderingen als in: begrijpen jullie dit? Of zijn er nog vragen? Collega’s op de man af de vraag stellen of iets duidelijk is kan effectief zijn in het overbrengen van je communicatie.

  • Eigen agenda goed beheren

    Vaste tijdsblokken voor afspraken en deep work (administratie, dingen uitwerken en op papier zetten) is belangrijk. Plus duidelijkheid scheppen voor jezelf en collega’s tot hoelaat je werkt en dat vergaderingen niet te laat gepland worden (dit is onoverkomelijk maar zoveel mogelijk beperken).

  • Afspraken thuis maken

    Ik heb ook duidelijke afspraken thuis met mijn gezin gemaakt. Als ik in een vergadering zit dan kan ik niet gestoord worden en wil je voorkomen dat iemand zomaar de kamer binnenloopt. Ook dit voorkom je niet maar het helpt om hier afspraken over te maken.

  • Team building

    Dit blijft online toch lastig. 1 op 1 inplannen met collega’s en niet over werk praten helpt hierbij. Of elkaar 1 a 2x per jaar offline zien.

  • Informatie delen met de organisatie

    Het is belangrijk om 1 single source of truth te hebben wat betreft status updates en progressie van een project. In mijn geval dus wanneer het product gelanceerd kan worden naar klanten. Dit voorkomt veel onduidelijkheid en verwarring bij stakeholders in de organisatie.

Wat had jij misschien wel willen weten voordat je aan dit avontuur begon?

De impact op mijn agenda wat betreft de samenwerking met collega’s die in andere tijdzones werken. Het komt toch wel zeker 1 à 2 keer per week voor dat ik bijvoorbeeld om 20:00 uur een vergadering heb met collega’s uit de VS. Op die dagen begin ik dan doorgaans ook later. Zo rond 10:00 uur.

Heb je ook de ambitie om te werken en reizen als digital nomad?

Ja dat heb ik zeker! En gelukkig mijn vriendin ook ;). Zij werkt ook volledig vanuit huis. We hebben het daar best vaak over de laatste tijd. We willen het dan eerst ‘’klein’’ houden. Tijdens de zomer schoolvakantie voor 3 weken vanuit Portugal werken lijkt ons wel wat. Het enige wat we dan nog zouden moeten regelen is een betrouwbare oppas.

Als ik dan nog iets verder in de tijd kijk dan zouden we uiteindelijk willen emigreren naar Bali. Mijn roots liggen namelijk in Indonesië en we voelen ons daar altijd erg thuis. Maar nogmaals dat zijn ambities; laten we maar eerst 3 weken Portugal overleven.

Welke voordelen ervaar je nu je volledig remote werkzaam bent ten opzichte van (deels) op locatie werken?

  • Meer tijd voor gezin en vrienden
  • Werken voor interessante internationale opdrachtgevers in opkomende sectoren zoals web3. Het aanbod in Nederland is nog gering (Litebit, Bitvavo, Amdex, maar daar mag je dus ook maar deels thuiswerken)
  • Werken voor Non-EU bedrijven = financieel aantrekkelijker
  • Locatie afhankelijk aan de slag kunnen gaan
  • Geen vertragingen met de NS. Die tijd gebruik ik nu voor zinvolle zaken: gezin, familie en trainen voor hardloopwedstrijden
  • Werken aan meerdere projecten tegelijkertijd omdat ik mijn tijd beter kan indelen: ik ben momenteel 3 nieuwe projecten aan het opzetten:
    • Crypto en programmeer workshop voor kinderen uit minima gezinnen (offline)
    • Cursus voor mensen die alles willen weten over blockchain en crypto. En hoe ze de eerste stap kunnen zetten om erin te beleggen
    • Inspiratiesessies voor bedrijven (m.n. banken en accountants) over blockchain en de impact op hun sector

Heb je tips voor freelancers die ook graag de stap zetten naar een volledig remote freelance bestaan?

Jazeker! Als het goed is stap je niet meteen over naar een volledig remote freelance bestaan. 

  1. Doe onderzoek

    Ik zou zeggen doe eerst goed onderzoek; wat zijn de mogelijkheden, risico’s en hoe zorg ik voor remote opdrachten. Praat met mensen uit je netwerk erover en kom tot nieuwe inzichten.

  2. Maak de juiste afweging

    Kijk ook goed naar je persoonlijke situatie. Misschien past een volledig remote freelance bestaan helemaal niet bij je. Je hebt thuis bijvoorbeeld geen werkruimte of wellicht vind je het juist fijn om  face to face samen met collega’s te werken. Die afweging kan je dus alleen maar zelf maken.

  3. Creëer een online identiteit

    Heb je eenmaal die stap gezet en wil je als freelancer remote aan de slag? Richt  je eigen online identiteit dan ook zo in via LinkedIn en/of Instagram zodat opdrachtgevers jou ook sneller gaan zien.

Starten binnen de Web3 sector als Product Owner, UX designer of Social Media specialist, maar nog geen ervaring? Ook dan heb ik een paar tips voor je:

  1. Doe relevante ervaring op

    Dat kan bijvoorbeeld via beta.layer3.xyz. Het is een marktplaats voor opdrachten in web3 projecten. Ze zoeken daar niet alleen technische mensen, maar ook mensen met expertise in design, video, social media en community management. Naast een vergoeding doe je ook relevante ervaring op in web3.

  2. Gebruik de technologie

    Download Metamask en experimenteer ermee. Koop je eerste crypto coins en zet ze vast in een staking pool, ga je eerste NFT kopen etc.

  3. Ontdek de mogelijkheden van communities

    Web3 draait om communities. De communities zitten voornamelijk op twitter en Discord. Meld je bijvoorbeeld. aan in een Discord kanaal van een web3 project en ontmoet er mensen die je verder kunnen helpen.

  4. Wellicht kan ik je verder helpen

    Volg mij dan op Tiktok of LinkedIn en stuur mij een berichtje. Dan kunnen we altijd even sparren.

Tags: Gastblog - Opinie

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Drie freelancers werken in een co-working space

Checklist Wet DBA: Voldoe jij aan de wet?

In de wereld van freelance werk en opdrachtgeverschap zijn duidelijkheid en transparantie enorm belangrijk als het gaat om een gezonde en eerlijke arbeidsmarkt....

4 minuten Jellow