Waarom schijnt de zon daar? Freelancen in 2021

Jellow

“Amor, blijf nog heel even liggen. Het is 6.00 uur!” Mijn acute sprong uit bed kan op weinig begrip van mijn vriend rekenen. Er is natuurlijk ook niets leukers dan rustig met mij wakker worden, maar er moet toch echt gewerkt worden.

Om 6.30 uur staat de eerste Skype gepland. Het is hier vier uur vroeger. Hier is Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië. Wie zoals ik ervoor kiest om aan de andere kant van de wereld te wonen én te willen werken voor Nederlandse opdrachtgevers, moet ook inschikkelijk zijn. Een vroeg overleg is daar geregeld onderdeel van.

Werken op afstand

Want wat doet de werklocatie er nog toe? Niets. Helemaal niets. Als de coronatijd ons iets heeft geleerd, is dat het wel. Vanuit huis kan heel veel. Waar ter wereld dat huis ook staat en welke tijd het klokje ook aangeeft. Het leidt hoogstens tot vertwijfeling en verwarring: huh, maar hoe kan het dat bij jou de zon schijnt?

Ik freelance mij hier helemaal rot voor verschillende opdrachtgevers. Scherpe teksten schrijven, slechte stukken redigeren, de (Nederlandse) perstelefoon opnemen (ja die doet het hier gewoon), woordvoering, interviewen, social media, communicatietrajecten uitzetten. En dat allemaal voor de Nederlandse markt, made in Argentinië. Helemaal 2021. De Argentijnse economie is nu ook niet echt een banenmachine, dus freelance ik vrolijk voor volk en vaderland.

Het freelancen past in de huidige tijdsgeest van individualisering en ongebondenheid.

De wens is ongetwijfeld de vader van de gedachten, maar de toekomst zal steeds meer uit freelancers bestaan. Ergens een levenslange carrière opbouwen is iets van onze ouders. Het freelancen past in de huidige tijdsgeest van individualisering en ongebondenheid. Het biedt voordelen voor beide partijen. Iemand van buiten kijkt heel anders naar zaken dan collega’s met vaste dienstverbanden. Andere belangen, andere invalshoeken. Freelancers zijn meteen inzetbaar, ook dat is echt een groot voordeel. En een gebrek aan voorkennis is vaak een zegen: met een gezonde dosis nieuwsgierigheid en creativiteit kom je echt een end. Werkgevers zitten op hun beurt niet vast aan ingesufte collega’s met dure vaste contracten.

Deze trend zal nog lang niet gekeerd worden. Gelukkig. En als rond 14.00 uur lokale tijd de mailstorm uit Nederland is gaan liggen, kan ikzelf ook weer even liggen. Even een siësta met de amor.

Dit artikel is geschreven door Peter Schouten. Nieuwsgierig naar de freelancers in Jellow? Vraag een demo aan en wij geven je online in 5 minuten een rondleiding. Liever persoonlijk contact? Neem dan contact op met Tom via [email protected] of bel naar 085 877 00 70.

Tags: Gastblog - Opinie

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Hoe start je een podcast?

Welkom bij een nieuw artikel over een onderwerp dat perfect aansluit bij ons medium: podcasten. Veel mensen zijn geïnteresseerd in het starten van...

6 minuten samvanberkel