Inkomstenbelasting als ZZP’er

Jellow

Sinds kort heeft Jellow een samenwerking met Paperdork, een unieke combinatie van een innovatief boekhoudprogramma en jouw eigen cijferbaas. Naast belangrijke informatie voor jou als freelancer, kunnen we je ook een exclusief voordeel bieden als freelancer van Jellow. Om dit voordeel te verzilveren, dien je in te loggen als freelancer. In de menubalk onder het kopje ‘benefitshop’ vind je alle voordelen die je kunt gebruiken! 

Als startende ondernemer komt er veel op je af, vooral op het gebied van belastingen. Om het je wat makkelijker te maken, leggen we in dit artikel de basis uit over inkomstenbelasting en omzetbelasting (btw). Deze twee belastingvormen komen beiden op je pad als zzp’er, maar er zijn belangrijke verschillen tussen deze twee. Lees verder om te ontdekken hoe dit werkt.

Belastingverplichtingen als zzp’er

Het is als ondernemer cruciaal om je vanaf het begin goed te verdiepen in verschillende belastingtermen. Zo zorg je ervoor dat je financiële zaken goed geregeld zijn. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het berekenen en afdragen van je belastingen. Dit is niet alleen van belang voor de Belastingdienst, maar helpt jou ook om een helder overzicht te houden van je financiële situatie. Plan vaste momenten in je agenda om je boekhouding bij te werken, zodat je altijd weloverwogen beslissingen kunt nemen.

Wat is inkomstenbelasting?

Inkomstenbelasting betaal je over je totale inkomen. Dit geldt niet alleen voor een ondernemer, je betaalt dit ook in loondienst. In loondienst  draag je het echter grotendeels al maandelijks af: het verschil tussen je bruto en netto salaris. Als ondernemer werkt het eigenlijk net zo. Het verschil is alleen dat je als ondernemer je inkomstenbelasting meestal pas achteraf en 1x per jaar betaalt. 

Ook is de aangifte inkomstenbelasting als ondernemer een stuk complexer. Je moet namelijk zelf jouw jaarcijfers aanleveren, en daar komen veel regels bij kijken. Het voordeel is: als ondernemer heb je mogelijk wel recht op allerlei aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling.Tarieven voor inkomstenbelasting

Inkomstenbelastingtarieven
De hoeveelheid belasting die je betaalt, hangt af van je totale inkomen. Inkomsten uit je onderneming worden dus samengevoegd met eventuele andere inkomsten, bijvoorbeeld uit loondienst. Heb je een relatief laag inkomen gehad? Dan betaal je ook amper inkomstenbelasting. Heb je een goed jaar achter de rug? Bij een hoog inkomen kan de belasting over je inkomen oplopen tot rond de 50%.

Tip: maak jaarlijks een berekening op basis van je (verwachte) winst hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen. Dit geld kun je dan alvast opzij zetten. Veel ondernemers doen dit niet en komen bij de aangifte voor verrassingen te staan.

Aangifte inkomstenbelasting

Net zoals in loondienst moet je jaarlijks aangifte inkomstenbelasting doen. De inkomsten en uitgaven die je daarbij moet aangeven, gaan over het moment waarop je de werkzaamheden hebt verricht. De aangifte start elk jaar in maart en moet uiterlijk 1 mei worden ingediend. Daarna controleert de Belastingdienst jouw aangifte en krijg je een definitieve aanslag en dat is het moment waarop je de belasting moet betalen. Wil je jouw aangifte liever nog even uitstellen? Je kunt voor 1 mei uitstel aanvragen. Je kunt dit zelf doen via de website van de Belastingdienst, of je boekhouder kan dit voor je doen.

Tip: vraag een voorlopige aanslag aan. Daarmee kun je jouw inkomstenbelasting al maandelijks in termijnen betalen. Op deze manier voorkom je dat je in 1x een groot bedrag moet overmaken, en voorkom je ook eventuele belastingrente.

Wat is omzetbelasting (btw)?

Omzetbelasting, ook wel bekend als belasting over de toegevoegde waarde (btw), is een belasting die wordt toegevoegd aan de verkoop van producten of diensten. Staat los van de inkomstenbelasting. Stel je koopt iets in een winkel, dan betaal je hier als klant btw over. De winkel verzamelt de btw en moet die btw vervolgens weer afstaan aan de Belastingdienst. Als ondernemer krijg je hier ook mee te maken. Je voegt de btw toe aan de factuur naar de klant, welke je uiteindelijk dus ook weer afdraagt bij de Belastingdienst. Een soort doorgeefluik dus! Daarentegen mag je als ondernemer ook de btw op je zakelijke inkopen weer terugvragen. Deze te betalen en te ontvangen btw verreken je met elkaar in de aangifte omzetbelasting.

Btw-tarieven

In Nederland is het standaard btw-tarief 21%, maar kan ook 9% zijn. Controleer dit altijd van tevoren en zet dit juist op de factuur.  In sommige gevallen zijn specifieke beroepen vrijgesteld van btw, zoals de kinderopvang en kun je met een relatief lage omzet kiezen voor de kleineondernemingsregeling (KOR). Ook voor buitenlandse facturen gelden specifieke btw regels. Het is belangrijk om te controleren welke regels voor jou gelden en deze correct toe te passen in je administratie. Schakel zo nodig een boekhouder in.

Aangifte omzetbelasting (btw-aangifte)

De meeste ondernemers doen elk kwartaal btw-aangifte via de website van de Belastingdienst. Voor de btw-aangifte is de factuurdatum leidend, en de aangifte moet je indienen in de maand na het einde van elk kwartaal: januari, april, juli en oktober. Na de aangifte moet je de btw direct in dezelfde maand betalen. Je bent hier zelf verantwoordelijk voor. Zet dus een herinnering in je agenda of download de app van de Belastingdienst die je hier automatisch aan herinnert!

Tip: Zet de btw die je factureert direct apart, zodat je dit geld klaar hebt staan wanneer je de afdracht moet doen. In veel boekhoudprogramma’s kun je een prognose zien van de te betalen btw.

Verschil tussen inkomstenbelasting en omzetbelasting (btw)

Duizelt het nog een beetje? Samenvattend hebben we de belangrijkste verschillen tussen btw en inkomstenbelasting nogmaals voor je op een rijtje gezet.

Share this article

Maybe you also find this interesting?