Freelancen: fulltime of toch parttime?

Jellow

Freelancen, het kan op parttime of fulltime basis. Voor beide vormen zijn voor- en nadelen te benoemen. Maar waar kies jij voor? En waarom? Dat vroegen we onze freelancers middels een poll in onze freelance nieuwsbrief. De keuzes en motivatie lees je in deze blog. 

Fulltime freelancen als ultieme vrijheid 

78% van de freelancers heeft aangegeven op fulltime basis werkzaam te zijn als freelancer. Maar waarom kiest het overgrote deel voor fulltime freelancen? Het meest gegeven antwoord zal je niet verrassen. Freelancers kiezen voor de vrijheid die hiermee gepaard gaat. Iets wat we natuurlijk ook terug zien in het parttime freelance bestaan. 

Het zelf bepalen met welke opdrachtgevers je in zee gaat en welke opdrachten je uitvoert gaat hand in hand met deze vrijheid. Maar ook de grip die het je kan geven op je agenda en hiermee je work/life balance.

”Fulltime freelancen was een stok achter de deur om er volledig voor te gaan.’’

De keuze voor fulltime freelancen kan ook voortkomen uit een overtuiging of een duwtje in de rug. Zo luidt de overtuiging van een van de freelancers ‘Of je doet het goed of niet. Maar niet half, dan doe je niks goed en wordt het ook niet succesvol.’ Een ander spreekt over een gedwongen ontslag. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden, zoals een fulltime freelance bestaan.

Het opbouwen van een financiële buffer

Direct fulltime aan de slag gaan als freelancer kan een sprong in het diepe betekenen. Beschik je al over een eigen netwerk of moet deze eerst opgebouwd worden? Ben je direct voorzien van een vervolgopdracht of moet je actief op zoek? Het opbouwen van een financiële buffer voordat je volledig het roer omgooit kan een bepaalde rust en veiligheid bieden. 59% van de fulltime freelancers geeft aan wel degelijk eerst een financiële buffer opgebouwd te hebben. De overige 41% heeft dit niet gedaan. 

”Ik begon met klussen naast mijn werk. De vrijheid, het inkomen en de ongeremde groei zetten me aan tot fulltime gaan tien jaar geleden.’’

Parttime freelancen; voor sommigen best of both worlds

De overige 22% is parttime actief als freelancer. Voor sommige freelancers is dit een bewuste keuze. Andere ambiëren een fulltime freelance bestaan. De financiële zekerheid die loondienst met zich mee brengt is in beide gevallen bepalend voor de keuze als parttime freelancer. 
Deze zekerheid kan op zijn eigen wijze bijdragen aan de vrijheid die belangrijk is voor freelancers. De vrijheid om bepaalde opdrachten wel of niet aan te nemen. 

”In de toekomst hopelijk fulltime freelancer, nu financieel niet haalbaar’’

Tags: Onderzoek

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Hoe start je een podcast?

Welkom bij een nieuw artikel over een onderwerp dat perfect aansluit bij ons medium: podcasten. Veel mensen zijn geïnteresseerd in het starten van...

6 minuten samvanberkel