Wat doet een content creator?

Wat doet een content creator?

Jellow

Wat is een content creator?

Een content creator is iemand die verantwoordelijk is voor het creëren van inhoud voor verschillende platforms, zoals social media, websites, video’s, blogs, podcasts en veel meer. De inhoud kan variëren van tekst, afbeeldingen, video’s, audio en andere vormen van media. Een content creator werkt vaak samen met een team van marketeers, ontwerpers of redacteuren om de inhoud te ontwikkelen en te verspreiden. Het doel van de inhoud is vaak om de aandacht van de doelgroep te trekken, engagement te creëren, leads te genereren en de verkoop te stimuleren.

Naast de inhoud analyseert een content creator ook de prestaties van de content, zoals het aantal weergaven, reacties en delen, om te bepalen welke content het beste presteert en hoe de content in de toekomst verbeterd kan worden. Een content creator optimaliseert daarna de contentcampagne met relevante data. Een content creator kan zowel intern als extern voor een organisatie werken. Een externe content creator noemt zichzelf vaak een freelancer, termen zoals bijvoorbeeld zzp’er of interim worden ook gebruikt.

Wat is het verschil tussen een content creator in vaste dienst en een freelance content creator?

Er zijn mensen die werken op freelance basis en zijn mensen die in dienst zijn bij een organisatie. Maar wat is het verschil tussen een content creator in vaste dienst en een freelance content creator?

  • Een content creator in vaste dienst is iemand die werkt binnen een organisatie en verantwoordelijk is voor het creëren van content voor de organisatie, zoals blog posts, social media posts, video’s, enzovoort. De content creator die in vaste dienst werkzaam is bij een organisatie beschikt meestal over een breed palet aan kwaliteiten. Zo moet hij of zij verstand hebben van soorten tooling, verschillende platformen en het ontwerpen van visuals.
  • Een externe content creator is iemand die van buiten de organisatie komt en inhoud creëert voor de organisatie, zoals een freelance schrijver of een marketingbureau. De reden voor het extern inhuren van kennis en expertise kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld wanneer het marketingteam het budget niet heeft om iemand fulltime in te huren, of wanneer de kennis en expertise alleen nodig is voor een bepaalde periode. Vaak zie je dat een freelance content creator werkt op project basis.
Content creator als contentmarketeer

Het verschil tussen de twee is dat interne content creators vaak meer vertrouwd zijn met de doelstellingen en het merk van de organisatie, terwijl externe content creators vaak meer ervaring hebben in het creëren van inhoud in diverse branches. De externe content creator moet daarnaast wel beschikken over branchespecifieke ervaring.

 

Wat doet een interne en externe content creator?

Het schrijven van blogberichten, het maken van video’s, het ontwerpen van afbeeldingen en het produceren van podcast valt onder de taken van een content creator. Het doel van een content creator is het produceren van hoogwaardige, boeiende content die klanten aantrekt en vasthoudt. De content creator in vast dienst is verbonden aan het bedrijf, waar een freelance content creator in verschillende vormen is te beschrijven. Hieronder staan de verschillen voor de externe content creators uitgelegd.

Wie zijn externe content creators?
Naast de externe content creator die werkt voor bedrijven aan bijvoorbeeld een social media campagne. Is er met de opkomst van de verschillende social media platformen tegenwoordig een nieuwe soort content creator te specificeren, namelijk een influencer.

Traditionele externe content creators
Een traditionele content creator is voornamelijk bezig met het creëren van content voor bijvoorbeeld de website of een social media platform. Het schrijven van teksten voor een magazine of voor een ander nieuwsplatform valt ook onder een content creator. Iemand die teksten schrijft voor een blog of een nieuwsitem wordt ook wel een copywriter genoemd. Dit is ook een vorm van een content creator.

Nieuwe vorm van externe content creators (influencer)
Er zijn veel verschillende soorten content creators, onderscheiden zich met de soort content ze maken en delen en welke doelgroep ze willen aanspreken. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Youtubers: zij creëren video’s die op YouTube worden geüpload, vaak over een specifiek onderwerp of niche zoals gaming, beauty, lifestyle, enz.
  • Bloggers: zij creëren inhoud in de vorm van tekst, foto’s en video’s en plaatsen die op een eigen website of blog.
  • Instagrammers: zij creëren foto’s en video’s die ze delen op Instagram, vaak over mode, beauty, reizen, enz.
  • TikTokkers: zij creëren korte videoclips die ze delen op TikTok, vaak over muziek en humor.
  • Podcasters: zij creëren audio-inhoud die ze delen via een podcast-platform, vaak over nieuws, politiek en entertainment.
  • Twitch-streamers: zij streamen video’s van zichzelf terwijl ze video games spelen, vaak met interactie met hun volgers.
Content creator aan het werk

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, er zijn nog veel meer soorten content creators met een eigen doelgroep en manier van content creatie. Het verschil met de traditionele content creator is dat de nieuwe generatie content creators voornamelijk bezig is met personal branding. Ze focussen zich op het vergroten van hun eigen netwerk en volgers. Waar een traditionele content creator bezig is met brand awareness. Wees ervan bewust dat er een verschil zit in het begrip content creator.

Welke soorten content maakt een content creator?

Er zijn veel verschillende soorten content die gebruikt kunnen worden, afhankelijk van het doel van de inhoud en het platform waarop het wordt gepubliceerd. Hier zijn enkele veelvoorkomende categorieën:

Setup van een content creator
  • Tekstueel: dit is waarschijnlijk de meest voorkomende vorm van content en omvat bijvoorbeeld artikelen, blogposts, whitepapers en e-books.
  • Afbeeldingen en video’s: deze categorie omvat foto’s, infographics, GIF’s, video’s en andere visuele inhoud.
  • Audio: dit omvat podcasts, audioblogs, muziek en geluidsfragmenten.
  • Interactief: dit omvat polls, quizzen, games, calculators en andere interactieve inhoud die de gebruiker aanmoedigt om deel te nemen.
  • Live: dit omvat live video’s, webinars en andere inhoud die live wordt uitgezonden.
  • Sociaal: dit omvat inhoud die op sociale media wordt gepubliceerd, zoals Facebook-berichten, tweets, Instagram-foto’s en YouTube-video’s.
  • Gedeeld: dit omvat inhoud die door gebruikers wordt gedeeld, zoals recensies, ratings en meningen.
  • Product: dit omvat inhoud die specifiek is gericht op productpromotie, zoals productbeschrijvingen, demonstratievideo’s en getuigenissen.
  • Branded: dit omvat inhoud die specifiek is gericht op merkpromotie, zoals advertenties, merkverhalen en merkcampagnes.

Het is belangrijk om de juiste soort content te kiezen die het beste past bij uw doelen en uw publiek, en om deze te publiceren op het juiste platform.

Wat maakt iemand een goede content creator?

Een goede content creator is iemand die in staat is om relevante en interessante inhoud te creëren die aansluit bij de doelgroep. Ze hebben een goed begrip van het onderwerp waarover ze schrijven en kunnen dit op een heldere en boeiende manier overbrengen.

Er zijn verschillende aspecten die iemand tot een goede content creator maken. Hier zijn enkele belangrijke eigenschappen:

  • Passie: een goede content creator heeft een passie voor het onderwerp waarover hij of zij creëert. Dit zorgt ervoor dat de inhoud authentiek en oprecht is, en dat de creator enthousiast is over het delen van zijn of haar kennis en ervaringen. De content creator neemt jou mee in zijn verhaal en kan dit op een juiste manier overbrengen.
  • Creativiteit: een goede content creator is creatief en kan unieke en interessante inhoud creëren die zich onderscheidt van andere content. Een goede content creator weet wat de doelgroep aanspreekt en kan hierop anticiperen.
  • Consistentie: een goede content creator is consistent in het delen van inhoud en houdt zich aan een regelmatig publicatieschema. Dit helpt om een trouwe volgerschap op te bouwen en de zichtbaarheid te verhogen.
Content creator aan de slag met video editing
  • Kwaliteit: een goede content creator zorgt ervoor dat de inhoud van hoge kwaliteit is, zowel qua beeld- en geluidskwaliteit als qua inhoudelijke inhoud. Het zorgt ervoor dat de doelgroep geboeid blijft en niet afhaakt.
  • Interactie: een goede content creator is actief betrokken bij zijn of haar volgers en communiceert regelmatig met hen, bijvoorbeeld door vragen te beantwoorden en op opmerkingen te reageren.
  • Flexibiliteit: een goede content creator is flexibel en kan zich aanpassen aan veranderende trends en verwachtingen van zijn volgers, en blijft zichzelf uitdagen en ontwikkelen.
  • Authenticiteit: een goede content creator is echt en transparant, en verbergt niets voor zijn volgers, dit geeft vertrouwen en versterkt de relatie met zijn volgers.
  • Beheersing bewerkingsprogramma’s: een goede content creator is bekend met de programma’s om visuele content, foto en video content te creëren en te bewerken. Het visuele aspect van content is steeds belangrijker.

Wat is de rol van een content creator in de organisatie?

De rol van een content creator in een organisatie is het creëren en produceren van inhoud die wordt gebruikt voor marketing- en communicatiedoeleinden. Deze inhoud kan variëren van blogberichten, social media-berichten, e-mails, video’s, infographics en andere vormen van digitaal en traditioneel materiaal. Een content creator werkt vaak samen met andere afdelingen, zoals marketing, reclame en PR, om ervoor te zorgen dat de inhoud aansluit bij de doelstellingen van de organisatie en bij de doelgroep.

Een goede content creator beschikt over creativiteit, passie, planningsvaardigheden en branchespecifieke kennis.

Een content creator is net als een contentmarketeer vaak verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een contentstrategie, het plannen en creëren van inhoud, het beheren en optimaliseren van de inhoud voor zoekmachines, het meten van de prestaties van de inhoud en het analyseren van de resultaten om toekomstige inhoud te verbeteren. De content creator kan ook verantwoordelijk zijn voor het onderhouden van een content kalender, het coördineren en het onderhouden van een consistente merkboodschap.

Wat verdient een content creator?

Een content creator in Nederland verdient gemiddeld € 2.965 bruto per maand (o.b.v. 40 uur). Het aantal jaren ervaring speelt wel een rol in het salarisniveau van een content creator.

  • Een junior content creator (minder dan 2 jaar ervaring) verdient € 2.910 per maand
  • Een medior content creator (3 tot 5 jaar werkervaring) verdient € 3.060 per maand
  • Een senior content creator (meer dan 5 jaar ervaring) verdient € 3.135 per maand

Je salaris als content creator wordt bepaald door meerdere factoren. Denk aan de leeftijd, het opleidingsniveau, type dienstverband en de werkervaring die hierin bepalend zijn. Het salarisniveau verschilt ook per bedrijf of organisatie. Zo kun je als content creator aan de slag bij commerciële bedrijven, bij overheidsinstanties of bij een extern bureau, waarbij iedere branche een ander salarisniveau kan hanteren.

Een content creator in Nederland verdient gemiddeld € 2.965 bruto per maand (o.b.v. 40 uur).

Naast een goed salaris spelen ook secundaire arbeidsvoorwaarden een belangrijke rol. Dan kun je denken aan het aantal vakantiedagen, wel/geen reiskostenvergoeding en mogelijkheid tot een leaseauto. Een ander onderdeel van de arbeidsvoorwaarden zijn budget voor persoonlijke ontwikkeling en duidelijke doorgroeimogelijkheden

De hierboven genoemde bedragen komen via Werkzoeken.

Welke voordelen biedt een content creator voor een bedrijf?

Een content creator kan een bedrijf helpen op verschillende manieren. Hieronder staan een aantal voordelen van een content creator voor een bedrijf:

  1. Merkboodschap: Door consistent en relevante inhoud te creëren, kan een content creator helpen bij het versterken van het merk van een bedrijf. Dit kan zowel op de website van het bedrijf als op social media gebeuren. Door een duidelijke en herkenbare stijl te hanteren, kan een content creator ervoor zorgen dat het merk beter in de geest van de doelgroep blijft hangen.
  2. Promotie van producten en diensten: Een content creator kan ook helpen bij het promoten van producten en diensten van een bedrijf. Dit kan door middel van blogposts, video’s, infographics en andere vormen van inhoud die gericht zijn op het benadrukken van de voordelen van het product of de dienst. Door op de juiste manier te communiceren, kan een content creator de verkoop van producten of diensten verhogen.
  3. Verhogen van online zichtbaarheid: Door gebruik te maken van zoekmachineoptimalisatie (SEO) technieken kan een content creator ervoor zorgen dat de website van een bedrijf hoger in zoekmachines komt te staan. Hierdoor kan het bedrijf meer verkeer naar zijn website trekken, wat kan leiden tot meer verkoop en een grotere naamsbekendheid.
  4. Band opbouwen met klanten: Door relevante en waardevolle informatie te bieden aan klanten, kan een content creator een band opbouwen met hen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van educatieve blogposts of video’s, of door het bieden van oplossingen voor problemen waar klanten mee te maken hebben. Hierdoor zullen klanten zich meer betrokken voelen bij het bedrijf en zullen ze meer geneigd zijn om terug te keren en aanbevelingen te doen aan anderen.
  5. Generatie van leads: Door gebruik te maken van calls-to-action (CTA’s) in de inhoud die een content creator maakt, kan een bedrijf leads genereren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een formulier op de website waar bezoekers hun contactgegevens kunnen achterlaten in ruil voor gerelateerde inhoud zoals e-books, webinars, etc.

Welke opleiding heeft een content creator gevolgd?

Er is geen specifieke opleiding vereist om content creator te worden. Veel content creators hebben een achtergrond in journalistiek, communicatie, marketing, media of kunst, maar er zijn ook veel content creators die geen formele opleiding in deze gebieden hebben. Belangrijk is dat je creatief bent, goed kunt communiceren en over de juiste technische vaardigheden beschikt om de content te creëren die je wilt maken. Dit kan variëren van videobewerking en fotografie tot het schrijven van tekst of het maken van audio-opnames.

De mogelijke opleidingen tot content creator zijn:

  • Commerciële economie (HBO)
  • Creative business/ Media, informatie en communicatie (HBO)
  • Journalistiek (HBO of WO)
  • Media en vormgeving (MBO)
  • Communicatiewetenschappen (WO)

Wat levert een freelance content creator op voor je bedrijf?

Een freelance content creator kan een waardevolle aanvulling zijn op het marketingteam van een bedrijf, door het creëren van relevante en aantrekkelijke inhoud voor hun website, sociale media en andere online platforms. Door middel van het creëren van content die gericht is op het informeren van potentiële klanten over producten of diensten, kan een bedrijf de aandacht trekken van de juiste doelgroep en hen aanzetten tot actie. Bovendien kan een freelance content creator ook helpen bij het genereren van leads door middel van calls-to-action in de inhoud, zoals aanmeldformulieren of links naar productpagina’s.

Een ander voordeel van een freelance communicatiespecialist zoals een content creator is dat zij vaak flexibeler zijn dan een fulltime medewerker en vaak een breder scala aan ervaring en vaardigheden hebben. Hierdoor kunnen zij snel en efficiënt inspelen op veranderende marktomstandigheden en trends, en hun inhoud aanpassen aan de specifieke behoeften van het bedrijf.

Daarnaast kan een freelance content creator ook helpen bij het opbouwen en onderhouden van een sterk merk door het creëren van consistente en herkenbare inhoud die aansluit bij de huisstijl van het bedrijf. Hierdoor kan een bedrijf een grotere online aanwezigheid krijgen en een grotere naamsbekendheid genereren.

Tenslotte kan een freelance content creator ook helpen bij het verhogen van de zoekmachine-rangschikking (SEO) van een bedrijfswebsite door het creëren van relevante content. Dit kan leiden tot meer relevant verkeer naar de website, wat op zijn beurt kan leiden tot meer verkoop en groei voor het bedrijf. Met het Stappenplan Freelancer inhuren laten we je zien hoe eenvoudig het is om een interim content creator te vinden voor jouw bedrijf.

Tags: How to - Opinie

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Vacature: Director New Business

Jellow helpt bedrijven om zelf heel eenvoudig en snel de juiste freelancers te vinden. De afgelopen 10 jaar is Jellow van een idee...

6 minuten Jellow
Drie freelancers werken in een co-working space

Checklist Wet DBA: Voldoe jij aan de wet?

In de wereld van freelance werk en opdrachtgeverschap zijn duidelijkheid en transparantie enorm belangrijk als het gaat om een gezonde en eerlijke arbeidsmarkt....

4 minuten Jellow