Wanneer een freelancer inzetten?

Jellow

Ben jij die drukke ondernemer? Krab je je regelmatig achter de oren omdat je niet weet hoe je alles op tijd af kunt krijgen? Wellicht heb je dagelijks terugkerende werkzaamheden die je (te) veel tijd kosten? Randzaken die je focus op je corebusiness weghalen omdat die tenslotte ook gedaan moeten worden. Misschien vind je het niet leuk om te doen, heb je er weinig kennis van of heb je er gewoon geen zin in. Overweeg je om vanavond of komend weekend dan maar weer een paar uurtjes op te offeren?

Mari-Carmen van der Meulen Ráez legt uit waarom dit nergens voor nodig is.

Gaat een medewerker binnenkort met verlof vanwege zwangerschap of sabbatical? Of is er een collega die wegens een burn-out voor langere tijd thuiszit? Weet je niet hoe lang het gaat duren en neem je liever niemand in dienst?

Dat hoeft ook niet.

Durf jij niet op vakantie te gaan of een paar dagen vrij te nemen? Nee, niet vanwege je-weet-wel. Maar omdat je bedrijf niet zonder jou kan. Denk je.

Want wie neemt dan de telefoon op of beantwoordt de mails? Wie kan er snel een offerte sturen of plant nieuwe afspraken in? Wie geeft antwoord op vragen van klanten? Hoe zorg je ervoor dat ondanks jouw afwezigheid toch alles doorgaat zodat je geen klanten ‘verliest’?

Laten we eerlijk zijn:

  • Je houdt graag de controle.
  • Niemand is in staat je bedrijf beter te runnen dan jij.
  • Niemand kent jouw bedrijf beter dan jij.
  • Je bent onmisbaar want jij bént je bedrijf.
  • Het kan ook anders. Echt.

Dé oplossing voor al deze situaties? De inzet van een freelancer!

Een freelancer komt deze (tijdelijke) problemen graag voor je oplossen. Er zijn genoeg terugkerende werkzaamheden die maar een paar uurtjes in de week kosten maar wél het verschil voor jouw bedrijf (en gemoedsrust) kunnen betekenen als je die uitbesteedt. Een freelancer heeft veel ervaring binnen diverse werkomgevingen en moet zichzelf iedere keer weer ‘bewijzen’. Dat betekent dat een freelancer daardoor flexibel, integer en gemotiveerd is om voor een nieuwe opdrachtgever aan de slag te gaan.

Leer te delegeren en besteed werkzaamheden uit. Laat een freelancer je helpen en ontdek hoe je bedrijf ook zonder jou door blijft draaien als je afwezig bent. Je klanten worden op dezelfde professionele manier te woord gestaan en geholpen als normaal en hebben nergens last van.

Heb jij een zorg minder en kun je die tijd bijvoorbeeld besteden aan het verder uitbouwen van je bedrijf. Of je kunt eindelijk je hobby weer oppakken of je tennisracket uit de mottenballen halen. Maar misschien wil je deze extra tijd gebruiken om leuke dingen te ondernemen met je gezin.

En wat dacht je ervan om nu eindelijk een dag (of meer) vrij te kunnen nemen zonder schuldgevoel of lekker op vakantie te kunnen gaan zonder bij terugkomst tegen een achterstand aan te kijken? Daar is die vrijheid die je graag wilde en dacht te krijgen toen je met je eigen onderneming begon!

Wedden dat je dan een stuk relaxter weggaat? En wellicht vaker besluit er even lekker tussenuit te gaan om op te laden.

Tijdelijk een functie vervullen en toch betrokkenheid tonen, kan dat?

Jazeker. Ik zie dat als heel gewoon. Ik beschouw het namelijk niet als een tijdelijke functie. Ik denk niet “Ach, over X maanden ben ik hier weer weg, dus ik doe puur wat me gevraagd wordt en klaar.” Nee, zo steek ik niet in elkaar. Net dat stapje meer, soms een tandje harder of een uurtje langer alsdat nodig is, net als mijn collega’s.

Doordat ik oprecht interesse toon in het bedrijf, haar doelstellingen en mijn tijdelijke collega’s valt het gaandeweg niemand op dat ik er tijdelijk zit, zeker externen niet. En daar gedraag ik me ook naar: ik heb het over ‘onze’ afdeling, op ‘onze’ website, het doel van ‘onze’ trainingen.

Dit alles zorgt ervoor dat het goed werkt. Niemand moet mij zien als een buitenstaander of concurrent. En nee, ik probeer niet je baan af te pakken of al je werkzaamheden over te nemen. We doen het samen. Zo blijft het voor iedereen leuk: voor mijn collega’s en voor mijzelf. Het geeft me nog meer motivatie en maakt me nog enthousiaster en dat straal ik ook uit. Ik ben er voor jou, om jou te helpen.

En hoe diverser de werkzaamheden, des te meer energie ik krijg. Ik heb ervaring opgedaan bij de meest uiteenlopende bedrijven; van een cursusbureau en makelaarskantoor tot aan een administratiekantoor en schoonheidssalon.

Bij het ene bedrijf ging het bijvoorbeeld om een tijdelijk project, bij het andere bedrijf hadden ze extra handen nodig in een drukke periode en weer bij een ander bedrijf viel ik in voor een langdurig zieke collega. Stuk voor stuk hadden deze bedrijven iemand nodig die tijdelijk kon instappen en secretariële en administratieve ondersteuning kon bieden.

Maar een ondernemer wekelijks ondersteunen, dus structureel, doe ik ook graag. Want waarom zou je zelf tijd ‘verliezen’ aan terugkerende werkzaamheden waar je helemaal geen voldoening of energie uithaalt? Laat mij jou daarin ontzorgen. Jij blij, ik blij. Zo creëren we samen een win-winsituatie.

Welke voordelen biedt het inzetten van een freelancer eigenlijk?

Hoe zou het zijn als je beschikt over meer tijd in je bedrijf? Dat je geen tijd verliest aan terugkerende vragen van klanten of aan dat eeuwige gepruts met de opmaak van documenten. Hoe fijn zou het zijn als je iemand structureel een paar uur in de week kunt inzetten voor al die randzaken?

Of je wilt iemand hebben die goed op de hoogte is van het reilen en zeilen van jouw bedrijf en dus snel inzetbaar is tijdens een drukke periode of in verband met uitval van een medewerker.

Wellicht ben je nu op zoek naar wat extra ondersteuning omdat je het juist nu in coronatijd extra druk hebt? Je kunt wel iemand gebruiken die gewend is vanuit huis te werken en aan een half woord genoeg heeft. In dit geval dus geen extra handen aan het bed maar aan het bureau.

Maar je wil niet vastzitten aan ‘vaste medewerkers’.

Dan kun je denken aan een freelancer. Die tijdrovende en lastige klussen neemt een freelancer je uit handen zodat jij jezelf kunt verbeteren als expert op je vakgebied. Je hebt weer tijd om je producten en/of diensten naar een hoger niveau te brengen en vaker met je klanten te sparren. Dit levert winst op voor jou én je klanten.

Vaak twijfelen ondernemers om met een freelancer in zee te gaan. Vaak vanwege de tijd en het geld.

Kom jij er ook niet uit? Hieronder vertel ik jou wat de voordelen zijn als je ervoor zou kiezen om een freelancer in te huren.

Een freelancer:

1) heeft een eigen werkplek en kan vanaf de eigen locatie werken. Je hebt in dit geval dus geen kosten voor een werkplek.

2) Is flexibel. Je kunt denken aan het aantal uren dat wekelijks kan verschillen. Het aantal uren ligt dus niet vast. Het kan ook zijn dat je wilt dat de freelancer wel bij jou op kantoor aanwezig is. Het is maar net waar je naar op zoek bent.

3) werkt alleen de uren die nodig zijn. Je betaalt dus alleen voor de gewerkte uren en niets meer. Bij ziekte of vakantie van de freelancer betaal je dus ook niets. Bovendien betaal je als opdrachtgever ook geen verzekeringspremies voor ziekte, pensioen, verzuim, aansprakelijkheid, etc. Dit betekent ook dat een arbobeleid niet van toepassing is en je dus geen kosten maakt voor een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).

4) heeft een bepaalde expertise. Je weet precies welke expertise een freelancer in huis heeft en of de freelancer wel of niet bij jouw wensen en behoeftes past. Samenwerken met een freelancer is dus in de meeste gevallen veel persoonlijker.

5) is snel ingewerkt. Dankzij veel ervaring binnen diverse werkomgevingen past een freelancer zich snel aan en heeft hij of zij taken en werkzaamheden snel onder de knie.

6) regelt en betaalt zelf de benodigde opleidingen en cursussen die noodzakelijk zijn om zichzelf te blijven ontwikkelen binnen zijn of haar vakgebied.

Een freelancer richt zich volledig op jouw onderneming en alles gaat volgens jouw manier van werken en huisstijl. Op deze manier heb je een volwaardige en gemotiveerde medewerker die snel inzetbaar is en heel bewust voor jouw bedrijf kiest.

Graag hoor ik wat jouw voorkeur heeft en wat je van onderstaande stelling vindt.

Ik heb liever een medewerker in vaste dienst dan dat ik met een freelancer in zee ga

Dit artikel is geschreven door Mari-Carmen van der Meulen Ráez.

Nieuwsgierig naar de freelancers in Jellow? Vraag een demo aan en wij geven je online in 5 minuten een rondleiding. Liever persoonlijk contact? Neem dan contact op met Tom via [email protected] of bel naar 085 877 00 70.

Tags: Gastblog - Opinie

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Drie freelancers werken in een co-working space

Checklist Wet DBA: Voldoe jij aan de wet?

In de wereld van freelance werk en opdrachtgeverschap zijn duidelijkheid en transparantie enorm belangrijk als het gaat om een gezonde en eerlijke arbeidsmarkt....

4 minuten Jellow