Freelancers inhuren zonder risico’s

Jellow

Het inhuren van freelancers is ideaal als je bijvoorbeeld voor een bepaalde periode extra hulp kan gebruiken, een expert nodig hebt om je tijdelijk te helpen met bepaalde kwesties waar jij er niet uit komt of simpelweg niet ‘vast wil zitten’ aan medewerkers. 

Heb je nog nooit een freelancer ingehuurd? Dan is het mogelijk dat jij je afvraagt waar je op moet letten, zodat je geen risico loopt. In dit artikel geven we je tips hoe je zonder risico’s en met een gerust hart freelancers kan inhuren voor jouw onderneming.

De voordelen van freelancers inhuren

Even opfrissen, want waarom zou je een freelancer inhuren en wat is hier het voordeel van in tegenstelling tot een werknemer aannemen? In de volgende opsomming heb ik de voordelen kort voor je op een rij gezet:

  • Freelancers zijn experts (handig als je iemand tijdelijk nodig hebt voor HR of financiële zaken!)
  • Freelancers zijn flexibel (freelancers zijn ondernemers, dus zijn vaak ook beschikbaar op andere tijden i.p.v. 9 tot 5.)
  • Freelancers hebben een ondernemende mindset

Wil je meer weten over de voordelen van freelancers inhuren? Wij hebben er zelfs een heel artikel aan gewijd!

Op welke risico’s moet je letten als je een freelancer inhuurt? 

Gelukkig zijn er niet veel risico’s en lijkt het vaak spannender dan het is. Freelancers zijn notabene ondernemers en het voordeel van hen is dat je geen belasting, verzekering en andere kosten hebt want hier zorgt de freelancer zelf voor.

Maar het is wel handig om te weten waar je aan begint.  Daarom hebben wij de zaken op een rij gezet waar je op moet letten zodat je niet alleen risico loopt, maar ook geen boetes kan verwachten.

  • Zorg dat je een overeenkomst sluit op basis van de opdracht. Dit betekent dat je afspraken maakt over de opdracht en periode waarin jullie samenwerken. Dit betekent dat je geen afspraken mag maken over werktijden en vakanties.
  • Freelancers moeten volgens de Belastingdienst minimaal drie verschillende opdrachtgevers per jaar hebben, waarvan 70% mag worden uitbetaald door één opdrachtgever. Huur je een freelancer fulltime in voor het hele jaar en betaal je bijvoorbeeld elke maand precies hetzelfde bedrag? Dan heet dit volgens de Belastingdienst ‘schijnzelfstandigheid’, met negatieve (financiële) gevolgen van dien voor zowel de opdrachtgever als de freelancer.
  • Werkt de freelancer bij jou op kantoor? Let er dan op dat hij of zij dezelfde bescherming tegen allerlei arbeidsrisico’s heeft als jouw vaste medewerkers.
  • Zorg dat je gebruikmaakt van een modelovereenkomst. Deze kan je eenvoudig verkrijgen via de Belastingdienst. Dit zorgt ervoor dat het duidelijk is dat de freelancer als freelancer bij jou aan de slag gaat en niet in loondienst als medewerker. Daarnaast zorgt het ervoor dat jij achteraf niet allerlei aanslagen voor loonheffingen toegestuurd krijgt. Vroeger was hiervoor de VAR-verklaring waar je misschien wel van hebt gehoord, maar die is inmiddels vervangen voor de wet DBA.

Heb jij vragen of suggesties na aanleiding van dit artikel? Neem gerust contact met ons op door te mailen naar [email protected]

Tags: How to

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Vacature: Director New Business

Jellow helpt bedrijven om zelf heel eenvoudig en snel de juiste freelancers te vinden. De afgelopen 10 jaar is Jellow van een idee...

6 minuten Jellow
Drie freelancers werken in een co-working space

Checklist Wet DBA: Voldoe jij aan de wet?

In de wereld van freelance werk en opdrachtgeverschap zijn duidelijkheid en transparantie enorm belangrijk als het gaat om een gezonde en eerlijke arbeidsmarkt....

4 minuten Jellow