3 tips om zelf makkelijk de juiste freelancer te vinden

Jellow

 Ben jij op zoek naar een freelancer? Meld je aan bij Jellow en krijg toegang to meer dan 37.605 freelancers. Binnen 24 uur reactie op je opdracht. Direct contact, zonder tussenpersonen. 

Het vinden van de juiste freelancer voor je klus is uiteraard erg belangrijk. Je wil tenslotte dat de persoon waar je mee in zee gaat beschikt over de kennis en kunde om je verder te helpen. Hoewel er genoeg manieren zijn om freelancers te vinden, kan dit veel tijd en moeite vergen van een opdrachtgever.

In deze blog geef ik je daarom een aantal handige tips om zelf makkelijk de juiste freelancer te vinden, dus zonder gebruik van een (dure) intermediair.

Tip 1. Kies het juiste kanaal voor je opdracht

Wanneer je op zoek gaat naar geschikte freelancers dan kun je ervoor kiezen om kandidaten uit je eigen netwerk of bijvoorbeeld via social media uit te nodigen. Het probleem dat veel mensen hiermee ervaren, is dat iedereen hierop kan reageren. Daardoor ben je als opdrachtgever veel tijd kwijt aan het kaft van het koren te scheiden. Bovendien loop je het risico om met de verkeerde kandidaat in zee te gaan als je niet precies weet wat je zoekt. 

Kies daarom een kanaal waar je een beperkte groep mensen kan uitnodigen om te reageren op je opdracht, bijvoorbeeld een freelance platform. Door enkel relevante freelancers uit te nodigen voor je opdracht kan je veel tijd en moeite besparen. Je kan dan bijvoorbeeld aangeven dat je opdracht enkel gedeeld wordt met freelancers die over specifieke vaardigheden of ervaring in een bepaalde industrie beschikken. Let er wel op dat niet alle freelance platformen deze mogelijkheid bieden, dus vraag hier eerst naar.

Tip 2. Plan tijd in om de reacties op jouw opdracht door te nemen

Nadat je de opdracht gedeeld hebt met een groep relevante freelancers, is het zaak om goed om te gaan met de reacties. Dit kan lastig zijn wanneer je een bomvolle agenda hebt. Daarom is het handig om hier van tevoren wat tijd voor te reserveren. Wij raden je aan om dit altijd binnen 48 uur te doen, zodat je snel kan schakelen. Mocht je niet tevreden zijn met de eerste reacties dan is er nog genoeg tijd om een andere selectie freelancers uit te nodigen voor je opdracht.

Het kan ook helpen om een collega of kennis om hulp te vragen de reacties inhoudelijk door te nemen met jou. In het geval dat de freelancer samen komt te werken met bepaalde werknemers in je bedrijf dan zou je hen bijvoorbeeld kunnen uitnodigen om samen de profielen te doorlopen.

Zeker wanneer mensen kent die beschikken over bepaalde kennis met betrekking tot de freelancer, bijvoorbeeld doordat ze in hetzelfde vakgebied actief zijn, raden we dit aan.

Tip 3. Ga met meerdere freelancers het gesprek aan om ideeën op te doen

De meeste opdrachtgevers kiezen ervoor om meerdere freelancers te spreken voordat ze een definitieve keuze maken. Het voordeel hiervan is dat je hierdoor verschillende perspectieven krijgt over hoe je een project kan aanvliegen. Daardoor is het niet alleen makkelijker om een goede vergelijking te maken, je kan de andere ideeën altijd nog gebruiken. Zo haal je het meeste uit de gesprekken met de kandidaten.

Daarbij is het wel belangrijk dat je de freelancers wel netjes behandelt. Niemand zit erop te wachten om uitgenodigd te worden voor een gesprek om vervolgens niks meer van de opdrachtgever te horen.

Wanneer je kiest voor een kandidaat, laat de andere kandidaten dan weten dat de opdracht is ingevuld. Wie weet houd je hier ook nog eens goede contacten aan over voor een later project. Een win-win situatie dus!

Toch een beetje hulp nodig?

Samenvattend, om zelf makkelijk de juiste freelancers te vinden raden wij je aan om niet gebruik te maken van social media maar te kiezen voor een freelance platform. Plan wat tijd in om de reacties door te nemen, indien mogelijk met iemand die je van advies kan voorzien. Evengoed kan het de moeite waard zijn om meerdere freelancers uit te nodigen voor een gesprek, zo kun je meerdere perspectieven naast elkaar leggen.

Mocht je na deze tips toch nog een beetje hulp nodig hebben? Schroom niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen, wij helpen je graag verder!

Tags: How to

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Drie freelancers werken in een co-working space

Checklist Wet DBA: Voldoe jij aan de wet?

In de wereld van freelance werk en opdrachtgeverschap zijn duidelijkheid en transparantie enorm belangrijk als het gaat om een gezonde en eerlijke arbeidsmarkt....

4 minuten Jellow