Fiscalist

Wat doet een fiscalist?

Jellow

Wat doet een fiscalist?

Een fiscalist, ook wel belastingadviseur genoemd, geeft advies op het gebied van belastingen. Benieuwd wat een fiscalist precies doet of wat een fiscalist verdient? Of ben je op zoek naar de kenmerken van een goede specialist en ben je er nog niet over uit of je een freelance fiscalist wilt inhuren of liever een vaste medewerker? Lees dan snel verder!

Wat is een fiscalist?

Een fiscalist is een adviserend specialist op het gebied van belastingen en de Belastingdienst. Voor particulier of zakelijk belastingadvies of voor belastingaangifte kun je een fiscalist inschakelen. Een fiscalist geeft advies over complexe fiscale vraagstukken en verricht fiscale werkzaamheden. Een fiscalist heeft uitgebreide kennis van het Nederlandse en internationale belastingrecht. Een fiscalist is daarnaast onafhankelijk en kan van waarde zijn in conflictbemiddeling met de Belastingdienst.

Ben je op zoek naar een freelancer? Of ben je zelf freelancer?
Schrijf je in bij Jellow en vind makkelijk en snel jouw geschikte freelancers of freelance opdrachten!

Vind mijn freelancer Ik ben freelancer

Wat is het verschil tussen een fiscalist en een accountant?

Heb je een fiscalist of een accountant nodig? Wat is het verschil tussen beide financiële functies? We zetten kort het verschil op een rij:

  • Een accountant controleert, beoordeelt en stelt jaarrekeningen op voor bedrijven, organisaties en banken. De accountant houdt zich ook bezig met financieel-administratieve taken als rapportage of verslaglegging.

  • Een fiscalist is gespecialiseerd in vraagstukken en advies over belastingen en de Belastingdienst. Een fiscalist is een beschermde titel in tegenstelling tot de functie van belastingadviseur.

Zowel een accountant als een fiscalist is een specialist op financieel gebied, maar hun kennisgebied loopt zeer uiteen.

Wanneer je als ondernemer al samenwerkt met een boekhouder of accountant dan is het niet altijd duidelijk hoe een fiscalist van waarde kan zijn voor de organisatie. Hoewel accountants en boekhouders kennis hebben over belastingrecht en fiscaal-juridische kwesties, zijn zij geen fiscaal specialisten. Een fiscalist is dit wel en hij/zij kan helpen bij bijvoorbeeld wettelijke rechten, toeslagen, fiscale aftrekposten en belastingaangifte voor je onderneming of organisatie.

Misschien vind je dit ook interessant:

Wat doet een fiscalist?

Het takenpakket van een fiscalist is gevarieerd en kan afhankelijk zijn van de specialisatie van de fiscalist. Hieronder hebben we uiteengezet voor welke directe belastingsoorten een fiscalist ingezet kan worden.

Schakel een fiscalist in voor advies en/of aangifte van:

  • Omzetbelasting
  • Loonbelasting
  • Inkomstenbelasting
  • Vennootschapsbelasting
  • Pensioen
  • Nalatenschapsplanning/estate planning
  • Jaarrekeningen
  • Bedrijfsovernames
  • Herstructurering processen

De dagelijkse werkzaamheden van een fiscalist lopen uiteen. Over het algemeen houdt iedere fiscalist binnen een organisatie zich bezig met:

  • De controle en het indienen van belastingaangiftes
  • Het advies over fiscale wet- en regelgeving
  • De controle van belastingaanslagen
  • Het advies over en het opstellen van een financiële planning
  • Het schrijven van een bezwaarschrift
  • De controle van de jaarrekening
  • Regelmatig contact onderhouden met de Belastingdienst
  • Op de hoogte blijven van fiscale ontwikkelingen en wijzigingen in fiscale wet- en regelgeving

Het is goed om wat dieper in te gaan op de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van een fiscalist binnen een bedrijf of organisatie, omdat er verschil kan zijn in taakomschrijving en context per branche.

Belastingaangifte controleren en indienen

De belastingaangifte van een onderneming of organisatie is een nauwkeurige en tijdsintensieve opdracht. Als ondernemer kun je gebruikmaken van fiscale voordelen en aftrekposten voor de belastingaangifte waar een fiscalist bij kan helpen. 

Fiscale aanslagen en jaarrekeningen controleren

De Belastingdienst stuurt aanslagen en verwacht een gecontroleerde en goedgekeurde jaarrekening van de organisatie. Een accountant helpt je organisatie met het opstellen, controleren en goedkeuren van deze jaarrekening. Een fiscalist helpt je organisatie bij de behandeling en controle van aanslagen. Niemand vindt het leuk om te veel belasting te betalen. Wanneer er zaken niet kloppen dan kan een fiscalist voor jouw organisatie een bezwaarschrift schrijven en indienen.

Fiscale strategie opstellen

Een fiscale strategie is een belangrijk element voordat je een financiële planning opstelt. Een fiscalist bedenkt, stemt af en stelt een fiscale strategie op. Hierin staat hoe je als organisatie je fiscale doelen behaalt. Een fiscalist heeft hier ervaring mee en kan passend fiscaal advies bieden.

Met de kennis en ervaring van een fiscalist weet je dat je advies krijgt, gebaseerd op actuele ontwikkelingen en de nieuwste wijzigingen in de wet- en regelgeving.

Financiële planning opstellen

Met een overzichtelijke financiële planning helpt een fiscalist je met inzichten in de financiële situatie van je bedrijf voor nu en in de toekomst. Met dit inzicht heb je helder wat je financiële doelstellingen zijn en hoe je deze kunt behalen. Een fiscalist heeft ervaring met het maken van deze planningen en heeft kennis om je te helpen met je vragen zodat je financiële rust hebt.

Adviseren over fiscale wet- en regelgeving

Een fiscalist kan als fiscaal adviseur je organisatie helpen met kennis over fiscale wetten en regels. Denk hierbij aan de belastingaangifte, aftrekposten, aanslagen, beroeps- en bezwaarschriftprocedures en advies over financiële jaarplanningen en -strategie. Met de kennis en ervaring van een fiscalist weet je dat je advies krijgt gebaseerd op actuele ontwikkelingen en de nieuwste wijzigingen in de wet- en regelgeving.

Beroepsprocedures opstarten en behandelen

Wanneer je een boete hebt ontvangen van de Belastingdienst of als een bezwaarschrift is afgewezen dan kun je als organisatie hiertegen in beroep gaan. Normaliter wordt hier een advocaat met fiscale kennis voor ingezet. Echter is het ook logisch om een fiscalist in te schakelen voor het opstarten van een beroepsprocedure bij de rechtbank.

Correspondentie met de Belastingdienst

Als organisatie is het een logische stap om de communicatie of correspondentie met de Belastingdienst over te hevelen naar een fiscalist. De fiscalist is op de hoogte van wet- en regelgeving over belastingen, zodat je niet onnodig tijd kwijt bent aan onderzoek. Denk bijvoorbeeld aan bezwaarschriften, beroepsprocedures of vragen rondom de belastingaangiftes.

Wat maakt iemand een goede fiscalist?

Een goede fiscalist is een betrouwbare en ervaren kennisgedreven specialist die altijd met grote nauwkeurigheid en gevoel voor commercie werkt. Daarnaast hebben veel fiscalisten een aantal overeenkomstige eigenschappen en vaardigheden.

Een goede fiscalist is nauwkeurig

Als financieel specialist is een fiscalist gewend om met complexe datasets te werken. Een nauwgezette en gestructureerde manier van werken is hierbij onmisbaar. Een organisatie moet kunnen vertrouwen op de fiscale inzichten en adviezen die je geeft op basis van analyse, gesprekken en aanvullend onderzoek. Deze adviezen moeten eenduidig zijn en de organisatie helpen in het besluitproces.

Een goede fiscalist heeft commercieel inzicht

Als fiscalist behartig je de fiscale belangen van een organisatie. Je communiceert met de interne organisatie, de Belastingdienst en eventuele klanten. Hiervoor is het nodig om commercieel inzicht te hebben, zodat je de belangen van iedere partij meeneemt in je adviezen.

Sterke communicatieve vaardigheden en overtuigend in stakeholder management zijn vaardigheden die een fiscalist vaak gebruikt.

Een goede fiscalist is sterk in communicatie en klantgericht

Op fiscaal vlak is een fiscalist een verbindende factor tussen organisatie en de Belastingdienst. Wanneer het gaat om aangiftes, aanslagen, beroepsprocedures of continue correspondentie dan is een fiscalist de aangewezen specialist om de communicatie te voeren. Sterke communicatieve vaardigheden en overtuigend in stakeholder management zijn vaardigheden die een fiscalist vaak gebruikt. Als fiscalist ben je binnen een organisatie het aanspreekpunt voor interne medewerkers, klanten en de Belastingdienst, zodat je belangen goed moet kunnen afwegen.

Een goede fiscalist is nieuwsgierig en is een doorzetter

Wetgeving en regels veranderen. Als fiscalist ben je nieuwsgierig en wil je het naadje van de kous weten als het gaat om de nieuwste wijzigingen in de fiscale regels. Zo ben je altijd op de hoogte van komende aanpassingen in wetten en voorschriften en ben je in staat het beste fiscale advies te geven, zelfs in complexe belastingvraagstukken. Doordat dossiers vaak groot zijn en veel tijd kosten om te doorgronden is doorzettingsvermogen een belangrijke eigenschap van een fiscalist.

Waar werkt een fiscalist in een organisatie?

Als fiscalist werk je in vaste dienst of als interim bij grote bedrijven of bij overheidsinstanties. Je kunt als fiscalist ook werken bij accountantskantoren of bij belastingadvieskantoren, waarbij je gedetacheerd bij verschillende organisaties werkt. De fiscalist werkt binnen een financiële afdeling van de organisatie of instantie en is het aanspreekpunt voor belastingadvies, communicatie met de Belastingdienst, belastingaangiften, belastingaanslagen, bezwaarschriften en beroepsprocedures.

Als fiscalist werken bij de overheid

Een fiscalist of belastingadviseur in dienst bij de overheid werkt meestal bij het ministerie van Financiën, de Belastingdienst of bij een andere instantie. Het takenpakket zal in de regel niet verschillen ten opzichte van een andere werkgever.

belastingdienst fiscalist

Als fiscalist werken als freelancer/interim

Als interim fiscalist sta je op eigen benen en ben je zelf ondernemer. Hierdoor kun je zelf of met een partner een belastingadvieskantoor starten gericht op fiscaal advies en ondersteuning bij belastingaangifte voor bedrijven.

Als fiscalist werken bij een accountantskantoor

Wanneer je als fiscalist werkt bij een accountantskantoor dan ben je specialist over fiscale wet- en regelgeving. Je zult hierbij klanten ondersteunen en adviseren over wetgeving en belastingregels en ondersteunen bij aangiften, bezwaarschriften en beroepsprocedures.

Als fiscalist werken bij een belastingadvieskantoor

Een fiscalist, in dienst bij een belastingadvieskantoor, is meestal een specialist binnen een specifiek rechtsgebied. Je helpt klanten met belastingaangiften, voert correspondentie met de Belastingdienst, behandelt bezwaarschriften en procedures en geeft fiscaal advies over complexe dossiers.

Wat verdient een fiscalist?

Een fiscalist in Nederland verdient gemiddeld € 3.885 bruto per maand (o.b.v. 40 uur). Het aantal jaren ervaring speelt een grote rol in het salarisniveau van een fiscalist.

  • Een junior fiscalist (minder dan 2 jaar ervaring) verdient € 3.515 per maand. 
  • Een medior fiscalist (3 tot 5 jaar werkervaring) verdient € 4.015 per maand. 
  • Een senior fiscalist (meer dan 5 jaar ervaring) verdient € 4.380 per maand (eind van de schaal).

Het gemiddelde salaris van een fiscalist per type dienstverband (ervaring niet meegenomen) is als volgt:

  • Detachering € 5.720
  • Freelance/interim € 4.580
  • Vast contract € 3.925

Je salaris als fiscalist is afhankelijk van meerdere factoren. Je leeftijd, je opleidingsniveau en je werkervaring zijn van groot belang. Daarnaast verschilt het salarisniveau ook per bedrijf of organisatie. Zo kun je als fiscalist aan de slag bij commerciële bedrijven, advieskantoren en bij overheidsinstanties, waarbij iedere branche een ander salarisniveau kan hanteren.

Een fiscalist in Nederland verdient gemiddeld € 3.515 bruto per maand (o.b.v. 40 uur).

Naast een goed salaris spelen ook secundaire arbeidsvoorwaarden een belangrijke rol. Denk hierbij aan het aantal vakantiedagen, wel/geen reiskostenvergoeding en mogelijkheid tot een leaseauto. Ook budget voor persoonlijke ontwikkeling en duidelijke doorgroeimogelijkheden zijn vaak een onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. Daarnaast kan het zijn dat er een bonusstructuur is verbonden aan de fiscalist-functie.

Welke opleiding heeft een fiscalist gevolgd?

Een fiscalist heeft een fiscale opleiding op hbo- of wo-niveau gevolgd, zoals Fiscaal Recht of Fiscale Economie. De volgende opleidingen worden meestal gevolgd:

  • Fiscaal Recht en Economie (hbo)
  • Fiscaal Recht (wo)
  • Fiscale Economie (wo)

Na het volgen van bovenstaande opleiding kun je als fiscalist, belastingadviseur, belastinginspecteur of fiscaal jurist aan de slag bij de Belastingdienst of bij een financiële dienstverlener.

De titel van fiscalist is beschermd. Wanneer een fiscalist de opleiding tot fiscaal adviseur bij het FSDC (Fiscaal Studie- en DocumentatieCentrum) met succes heeft gevolgd dan mag hij/zij de beschermde titel van fiscalist dragen.

Om op de hoogte blijven van actuele wijzigingen en de nieuwste ontwikkelingen in wet- en regelgeving is bijscholing essentieel. Met de juiste studie en bijscholing zijn de doorgroeimogelijkheden binnen de functie van fiscalist/belastingadviseur groot.

Hoe kan je een fiscalist inzetten voor je organisatie?

Tot slot willen we verder ingaan op de situaties waarin een organisatie of advieskantoor een freelance of interim fiscalist nodig zou kunnen hebben. 

  • De organisatie heeft een conflict met de Belastingdienst over opgelegde belastingregels. Als fiscalist ondersteun je de organisatie gedurende dit conflict en onderhoudt je correspondentie met de Belastingdienst, zodat de behandeling en oplossing van het conflict op transparante wijze verloopt.

  • Er is sprake van een bedrijfsovername. Als fiscalist doe je onderzoek naar de fiscale historie en de fiscale strategie, planning en organisatie van het over te nemen bedrijf. Met deze inzichten breng je advies uit aan directie met oog op het besluitproces.

  • De organisatie moet de jaarlijkse aangifte van omzetbelasting indienen. Als fiscalist ondersteun je de financiële afdeling met de controle en het indienen van de aangifte. Met je kennis en ervaring ben je een waardevolle aanvulling en zorg je voor een soepel verloop van de aangifteprocedure. Eventuele problemen en onduidelijkheden ben je voor en je communiceert transparant met de verschillende betrokken partijen binnen de organisatie en de Belastingdienst.

In deze drie gevallen kan het voor je bedrijf een slimme keus zijn om een fiscalist aan te nemen om je te helpen bij alle fiscale processen en adviesbehoeften in je organisatie. Wanneer deze kennis niet in je organisatie aanwezig is dan is het een goede keuze om een fiscalist (tijdelijk) aan te nemen die je hierbij helpt zodat het financiële team bij fiscale kwesties en procedures kundig wordt ondersteund.

Wat levert een interim fiscalist op voor je bedrijf? De voordelen op een rijtje

Zou je wel een fiscalist aan willen nemen voor je organisatie, maar heb je onvoldoende ruimte in budget? Of is je team of bedrijf nu nog te klein om een specifieke recruitment functie in te vullen? 

Stil blijven staan is dan vaak geen optie. Je kunt dan ook denken aan de inzet van een freelance of interim fiscalist of een andere fiscale specialist, die direct waarde toevoegt aan jouw organisatie. Zo bespaar je op salariskosten en maak je efficiënt gebruik van de flexibiliteit, kennis en ervaring van een interim. Voor korte of lange termijn kan een fiscalist voor extra oplossend vermogen zorgen voor de financiële afdeling van je organisatie bij periodieke aangiftes of complexe financiële dossiers waar direct externe kennis benodigd is.

Denk je erover om een interim fiscaal professional in te huren voor jouw bedrijf?  Bij Jellow vind je gegarandeerd de juiste interim specialist die effectief aan de slag gaat met het bereiken van jouw doelstellingen. Met het Stappenplan Freelancer inhuren laten we je zien hoe eenvoudig het is om een fiscalist op interim basis te vinden voor jouw bedrijf.

Ben je op zoek naar een freelancer? Of ben je zelf freelancer?
Schrijf je in bij Jellow en vind makkelijk en snel jouw geschikte freelancers of freelance opdrachten!

Vind mijn freelancer Ik ben freelancer

Tags: How to - Opinie

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Vacature: Director New Business

Jellow helpt bedrijven om zelf heel eenvoudig en snel de juiste freelancers te vinden. De afgelopen 10 jaar is Jellow van een idee...

6 minuten Jellow
Drie freelancers werken in een co-working space

Checklist Wet DBA: Voldoe jij aan de wet?

In de wereld van freelance werk en opdrachtgeverschap zijn duidelijkheid en transparantie enorm belangrijk als het gaat om een gezonde en eerlijke arbeidsmarkt....

4 minuten Jellow