Wat doet een accountant?

Jellow

Wat doet een accountant?

Wat is een accountant?

Een accountant controleert, beoordeelt en stelt jaarrekeningen op voor bedrijven, organisaties en banken. De accountant houdt zich ook bezig met financieel-administratieve taken als rapportage of verslaglegging. De accountant zorgt ook voor de accountantsverklaring, een verklaring waarin de accountant bevestigt dat de jaarrekening gecontroleerd, beoordeeld en kloppend bevonden is. De accountantsverklaring is belangrijk voor bedrijfsdirectie, aandeelhouders en schuldeisers.

In Nederland en België is de beroepstitel van accountant bij wet beschermd. Om (interim) accountant te worden moet je een speciale opleiding volgen, waarbij de kwaliteit en standaarden voor accountancy hoog in het vaandel staan. De beroepsorganisatie voor accountants NBA heeft een leidende rol bij de opleiding en permanente educatie van accountants.

Er zijn twee typen accountants te onderscheiden: de AA-accountant en de RA-accountant.

 • AA-accountant
  Een accountant-administratieconsulent (AA-accountant) houdt zich bezig met de opmaken, controle en beoordeling van jaarrekeningen. De AA-accountant werkt op een accountantskantoor en werkt meestal voor kleine tot middelgrote bedrijven. De AA-accountant is ingeschreven in het accountantsregister en de titel van AA-accountant is wettelijk beschermd.
 • RA-accountant
  Een registeraccountant (RA-accountant) houdt zich bezig met de controle en beoordeling van jaarrekeningen en de financiële rapportage en verslaglegging. De RA-accountant werkt op een accountantskantoor of is een bedrijfswerknemer bij het bedrijf waarvan de RA-accountant de jaarrekening controleert. De RA-accountant is ingeschreven in het accountantsregister en de titel van RA-accountant is wettelijk beschermd.

Ben je op zoek naar een freelancer? Of ben je zelf freelancer?

Vind mijn freelancer Ik ben freelancer

Schrijf je in bij Jellow en vind snel en makkelijk jouw geschikte freelancers of freelance opdrachten!

Wat is het verschil tussen een accountant en een boekhouder?

Een accountant en een boekhouder zijn niet hetzelfde. Een accountant heeft een controlerende en beoordelende functie. Een boekhouder heeft een uitvoerende, operationele rol. Beiden houden zich bezig met de financiële administratie van organisaties of bedrijven. Het is echter goed voor te stellen dat beide functies wel eens met elkaar verwisseld worden. Zo zijn er ook accountants die uitvoerende taken op zich nemen. Over het algemeen heeft een boekhouder meer praktische kennis in huis over het voeren van een boekhouding en de daarbij behorende belastingregels.

Een aantal belangrijke verschillen tussen een accountant en een boekhouder:

 • Een accountant is een bij wet beschermde titel, een boekhouder is geen beschermde titel.
 • Een accountant heeft verplicht een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Een boekhouder hoeft geen aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
 • Een accountant heeft gemiddeld een hoger uurtarief dan een boekhouder. Dit verschilt ook flink voor een AA Accountant of een RA accountant. Het uurtarief van een accountant loopt uiteen van €70 tot wel €300 per uur. Het uurtarief van een boekhouder loopt uiteen van €30 tot €70.

Of je nu een boekhouder of een accountant nodig hebt, hangt af van de grootte van het bedrijf/organisatie en de complexiteit van de financiële administratie. Grote bedrijven zijn verplichten om samen te werken met een onafhankelijke accountant. Zo is bij de aanvraag van een lening bij de bank of bij de controle van een jaarrekening een accountantsverklaring wettelijk verplicht. Zowel een boekhouder als een accountant kunnen interim aan het werk gaan.

Wat doet een accountant?

Een accountant controleert jaarcijfers, geeft advies, verzorgt financieel verslag en geeft een accountantsverklaring af. Een accountant heeft hierbij een belangrijke rol binnen financiële afdelingen van organisaties en bedrijven. Binnen een middelgrote en grote organisatie, bedrijf, overheidsinstelling of bank is de inzet van een accountant wettelijk verplicht bij de financiële verslaglegging, ook wel jaarrekening. De accountant geeft na goedkeuring van de jaarcijfers een accountantsverklaring af.

Een accountantsverklaring is een goed- of afkeurende verklaring van de accountant, waarin de accountant de jaarcijfers en toelichting heeft beoordeeld of ze correct en volledig zijn. Binnen een grote organisatie zijn aandeelhouders, banken, fiscus en Raad van Commissarissen (RvC) belanghebbenden. Bovendien worden accountants of een accountantskantoor binnen een organisaties ingeschakeld voor een correcte financieel-administratieve organisatie binnen een bedrijf of andere zaken van fiscaal-juridische aard.

De taken en verantwoordelijkheden van een accountant zijn:

 • Financiële boekhouding inzien en corrigeren
 • Bedrijven en instanties adviseren over de boekhoudkundige processen en organisatie
 • Kredietwaardigheid en rentabiliteit van de organisatie analyseren
 • Financiële risico’s van de organisatie waarnemen en analyseren
 • Boekhouding/financiële administratie van bedrijven en instanties organiseren/voeren
 • Boekhouding/financiële administratie van bedrijven en instanties controleren en beoordelen
 • Financiële jaarverslaglegging en rapportage
 • Jaarrekening opstellen en interpreteren
 • Accountantsverklaring afgeven over jaarcijfers
 • Belastingtechnisch advies leveren
 • Belastingplichtige organisaties bijstaan en vertegenwoordigen
 • Belastingaangffte en fiscaal advies hierover voorbereiden
 • Permanente educatie volgen voor behoud van wettelijke accountantstitel

Wat maakt iemand een goede accountant?

Een goede accountant gaat nauwkeurig en doelgericht te werk tijdens de controle, beoordeling, verslaglegging en verklaring van de financiële jaarcijfers van een bedrijf, organisatie of overheidsinstantie. Als accountant doe je echter vaak meer. Zo adviseer je intern of extern, optimaliseer je processen en communiceer je helder naar stakeholders.

 • Een goede accountant gaat nauwkeurig te werk

Als accountant heb je een belangrijke rol in de controle van de financiële gezondheid van een bedrijf of organisatie. Je hebt een verantwoordelijke rol, waarbij je onafhankelijk van krachtenvelden opereert. Je analytisch vermogen helpt je om risico’s in te schatten en snel tot de oplossing te komen in complexe dossiers. Je sterke nauwkeurigheid is hierbij van grote waarde.

 • Een goede accountant is vasthoudend en toont doorzettingsvermogen

Een goede accountant geeft niet op en blijft om een zo volledig mogelijk overzicht te krijgen van de jaarcijfers van een organisatie. Om tot een goed en correct oordeel te komen, werk je hard om een compleet perspectief te hebben op de jaarcijfers zodat je met optimaal vertrouwen een accountantsverklaring opstelt en de financiële verslaglegging afrondt.

 • Een goede accountant is bestand tegen druk en werkt efficiënt

Een goede accountant weet dat er veel afhangt van de financiële controle en beoordeling van de jaarcijfers binnen een organisatie. Er zijn veel belangen, maar een accountant werkr onafhankelijk en geeft niet toe aan druk door zo efficiënt mogelijk te werk te gaan. Door sterk analytisch vermogen doorziet een goede accountant complexe processen en dossiers en door een goed ontwikkeld communicatievermogen heeft een goede accountant grip op mogelijk snel veranderende situaties.

 • Een goede accountant is communicatie sterk en goed in samenwerken

Een goede accountant beseft dat heldere eenduidige communicatie belangrijk is in stakeholdermanagement. Dit geldt zowel voor externe als interne accountants. Door overzicht te houden en een positieve samenwerking houd je grip op de communicatie naar belanghebbenden.

accountant-aan-het-werk

Wat is de rol van een accountant in de organisatie

Een accountant (RA of AA) kan intern of extern werken voor een bedrijf. Als accountant ondersteun je het bedrijf door de jaarrekening te controleren, bij financieel-administratieve en fiscaal-juridische vraagstukken. Qua werkzaamheden zijn er over het algemeen drie soorten accountants te onderscheiden.

Als openbare/externe accountant kun je werkzaam zijn bij een accountantkantoor of als zelfstandig (interim) accountant. Dan werk je extern voor meerdere klanten op projectmatige basis.

De interne accountant werkt binnen een grotere (corporate) organisatie of bedrijf en adviseert afdelingen en/of vestigingen binnen de organisatie. In tegenstelling tot de openbare accountant werk je als interne accountant voor één klant. Binnen een organisatie kunnen meerdere interne accountants werkzaam zijn. Sommige accountants hebben een afgeleide specifieke functies zoals controller of auditor binnen de organisatie.

De overheidsaccountant is vergelijkbaar met de interne accountant, maar werkt voor overheidsinstanties en/of de belastingdienst. Binnen een instantie kunnen meerdere overheidsaccountants werkzaam zijn.

Wat verdient een accountant?

Een accountant in Nederland verdient gemiddeld € 3.690 bruto per maand (o.b.v. 40 uur). Het aantal jaren ervaring speelt een grote rol in het salarisniveau van een accountant.

 • Een junior accountant (minder dan 2 jaar ervaring) verdient € 3.400 per maand.
 • Een medior accountant (3 tot 5 jaar werkervaring) verdient € 3.630 per maand.
 • Een senior accountant (meer dan 5 jaar ervaring) verdient € 3.795 per maand

Het gemiddelde salaris van een accountant per type dienstverband (ervaring niet meegenomen) is als volgt:

 • Detachering € 4.065
 • Vast contract € 3.705
 • Freelance/interim € 3.090
 • Traineeship € 2.465

Je salaris als accountant is afhankelijk van meerdere factoren. Je leeftijd, je opleidingsniveau en je werkervaring zijn van groot belang. Daarnaast verschilt het salarisniveau ook per bedrijf of organisatie. Zo kun je als accountant aan de slag bij commerciële bedrijven, bij overheidsinstanties of bij een accountantkantoor waarbij iedere branche een ander salarisniveau kan hanteren.

Een accountant in Nederland verdient gemiddeld € 3.690 bruto per maand (o.b.v. 40 uur).

Naast een goed salaris spelen ook secundaire arbeidsvoorwaarden een belangrijke rol. Denk hierbij aan het aantal vakantiedagen, wel/geen reiskostenvergoeding en mogelijkheid tot een leaseauto. Ook budget voor persoonlijke ontwikkeling en duidelijke doorgroeimogelijkheden zijn vaak een onderdeel van de arbeidsvoorwaarden.

Welke opleiding heeft een accountant gevolgd?

De opleiding tot accountant verschilt voor een RA-accountant en een AA-accountant. Beide functies bieden je vervolgens een wettelijk beschermde titel, uitgegeven en geregistreerd door de beroepsorganisatie. Om je accountant te mogen noemen ben je verplicht om een opleiding tot accountant te hebben gevolgd.

Hoe wordt je nu accountant? Hieronder vind je de stappen die je opleiden tot AA-accountant en RA-accountant:

Hoe wordt je AA-accountant?

  1. De basis is de hbo-opleiding Accountancy, te volgen aan een (particuliere) hogeschool. De opleiding duurt vier jaar waarin aandacht wordt besteed aan economische vakken zoals commerciële economie, bedrijfseconomie, belastingrecht en bedrijfsadministratie. Stages zijn belangrijk in het tweede deel van de opleiding.
  2. De verdieping hierop is de post hbo-opleiding, bachelor AA. Dit is een theoretische opleiding van twee jaar, waarin aandacht wordt besteed aan bestuurlijke informatievoorziening, verslaglegging en auditing. Vaak wordt deze opleiding gecombineerd met een baan. Na deze opleiding heeft de accountant de titel AA echter nog niet behaald. Hiervoor dient de praktijkopleiding succesvol afgerond te zijn.Om deze post-hbo te starten is het ook mogelijk om in te stromen met een bachelor in commerciële economie, bedrijfseconomie, SPD of financiële economie via een schakelprogramma. De opleidingsduur wordt dan iets langer.
  3. De praktijkopleiding AA volgt op het theoretische deel en duurt drie jaar. De beroepsorganisatie NBA (Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants) biedt de praktijkopleiding AA aan. De ‘student’ werkt bij een accountantskantoor of als accountant bij een bedrijf of overheid.  Na deze opleiding heeft de accountant de titel AA behaald.
  4. Als accountant is het belangrijk om je te blijven bekwamen na je opleiding. De ontwikkelingen in het vak gaan altijd vooruit. Dit verder bekwamen wordt Permanente Educatie genoemd, waarbij de accountant activiteiten onderneemt, waarbij PE-punten verdiend worden. Met deze activiteiten zorg je ervoor dat je kennis up-to-date blijft, zodat je titel behouden blijft.

De totale opleidingsduur tot AA-accountant is dus minimaal 9 jaar.

Hoe wordt je RA-accountant?

  1. De basis is de universitaire bachelor-opleiding Accountancy. Dit is een duale universitaire opleiding die te volgen is aan Nyenrode. De bachelor duurt vier en een half jaar, bestaande uit 1 dag studie per week en 4 dagen praktijk als assistent-accountant.Er wordt aandacht besteed aan economische vakken zoals accountancy, bestuurlijke informatievoorziening en auditing.
  2. De verdieping hierop is de Master of Science in Accountancy. Na het behalen van de universitaire bachelor is het mogelijk deze master te volgen bij een groot aantal universiteiten. Aan Nyenrode richt de master zich specifiek op de RA-vervolgopleiding. Bij andere universiteiten is het mogelijk om via de master ook andere functies als controller of CFO te bekleden. De master duurt 1 tot 4 jaar, waarbij het mogelijk is om tijdens de opleiding te starten met je werkcarrière.
   Om deze master te starten is het ook mogelijk om in te stromen via een schakelprogramma met een andere universitaire voltijdopleiding gericht op economie.
  3. Na het behalen van de master dien je om RA-accountant te worden de post-master Accountancy RA te volgen. In deze deeltijdopleiding wordt werken en studie gecombineerd. Toegang tot de post-master kan via diverse economische en bedrijfskundige masters. Deze post-master is te volgen aan meerdere universiteiten en duurt gemiddeld 2 tot 2,5 jaar.
  4. Na de post-master Accountancy RA dien je nog een praktijkopeiding te volgen. Deze opleiding duurt drie jaar, waarbij je werkzaam bent bij een accountantkantoor of de financiële afdeling van een bedrijf of overheidsinstantie. Aan he eind van de driejarige opleiding tot registeraccountant wordt een examen afgenomen door de NBA, waarna de accountant officieel de wettelijke beschermde titel RA-accountant mag dragen.
  5. Als RA accountant is het belangrijk om je te blijven bekwamen na je opleiding. De ontwikkelingen in het vak gaan altijd vooruit. Dit verder bekwamen wordt Permanente Educatie genoemd, waarbij de accountant activiteiten onderneemt, waarbij PE-punten verdiend worden. Met deze activiteiten zorg je ervoor dat je kennis up to date blijft, zodat je titel behouden blijft.

   

De totale opleidingsduur tot AA-accountant is dus minimaal 11 jaar.

Vaardigheden en competenties van een accountant (waar moet je op letten?)

Naast de werkzaamheden en verantwoordelijkheden van een RA en AA accountant leggen we ook uit welke competenties, eigenschappen en overige vaardigheden nodig zijn voor een succesvolle accountant binnen een accountantskantoor, organisatie of overheidsinstantie. Door te letten op deze competenties weet je dat de accountant een aanwinst vormt voor jouw organisatie. Bij een vacature voor accountant is het ook slim om als werkgever te kijken naar de competenties, die het best passen bij jouw organisatie, naast kennis en ervaring van de kandidaat.

 • Nauwkeurigheid – Wie werkt met jaarcijfers van een organisatie of instantie dient altijd nauwkeurig en bedachtzaam te werk te gaan. Bij de controle en beoordeling van financiële cijfers gaan precisie en verantwoordelijkheid hand in hand.
 • Analytisch vermogen – Als accountant beoordeel je cijfermatige gegevens en daar naar handelen. Een scherp analytisch vermogen is noodzakelijk als accountant.
 • Sterk in controleren en beoordelen – Je bent sterk in observeren, controleren en beoordelen. Je beheerst deze stappen tot in de puntjes en toont vasthoudendheid en doorzettingsvermogen. 
 • Kritisch – Een onafhankelijk perspectief is noodzakelijk voor een accountant om een correcte en volledig juiste beoordeling van organisatieprocessen en financiële cijfers te geven

Een open nieuwsgierige houding helpt je om met tact snel tot de kern door te dringen.

 • Financieel bewust – Een sterk financieel bewustzijn helpt je om een gezonde kijk op financiële processen en stromen te hebben, waarbij je altijd verantwoordelijk en onafhankelijk handelt.
 • Sterk in oordeelsvorming – Je werkt overzichtelijk en weet welke informatie wel of niet terzake doet. Door een doelmatige benadering van het proces blijf je vooruitgang boeken.
 • Stressbestendig – Bij de controle en beoordeling van jaarcijfers spelen meerdere krachtenvelden en heb je te maken met diverse stakeholders. Goed om kunnen gaan met deze druk is onmisbaar voor een goede accountant.
 • Open houding en nieuwsgierig – Als accountant werk je binnen organisaties met verschillende afdelingen en collega’s. Een open nieuwsgierige houding helpt je om met tact snel tot de kern door te dringen.
 • Vasthoudendheid – Bij controle van jaarcijfers is volledigheid en correctheid cruciaal. Je bent geen opgever en werkt hard om de onderste steen boven te krijgen.

Daarnaast zijn de volgende vaardigheden belangrijk voor een accountant:

 • Aandacht voor details
 • Afwegen en beoordelen
 • Budgetteren
 • Inlevingsvermogen
 • Methodisch werken
 • Onderhandelen
 • Rekenen en mathematiek
 • Samenwerken
 • Stakeholdermanagement

Wat levert een interim accountant op voor je bedrijf? De voordelen op een rijtje

Zou je wel een AA-accountant of RA-accountant aan willen nemen voor je organisatie, maar heb je onvoldoende ruimte in budget? Is je organisatie nu nog te klein om een specifeke accountancy functie in te vullen en is er nog geen behoefte voor een permanente invulling? Of heeft de inzet van een accountant via een accountantkantoor niet de voorkeur?

Je kunt dan ook denken aan de inzet van een interim of interim accountant. Zo bespaar je op salariskosten en maak je efficiënt gebruik van de flexibiliteit, kennis en ervaring van een interim. Hierdoor kun je direct van start met de uitdaging in controle, beoordeling en verslaglegging van de jaarrekening van jouw organisatie.

Denk je erover om een interim accountant in te huren voor jouw bedrijf? Bij Jellow vind je gegarandeerd de juiste interim financieel specialist die effectief aan de slag gaat met het bereiken van jouw doelstellingen. Met het Stappenplan Freelancer inhuren laten we je zien hoe eenvoudig het is om een interim accountant te vinden voor jouw bedrijf.

 

Tags: How to - Opinie

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Drie freelancers werken in een co-working space

Checklist Wet DBA: Voldoe jij aan de wet?

In de wereld van freelance werk en opdrachtgeverschap zijn duidelijkheid en transparantie enorm belangrijk als het gaat om een gezonde en eerlijke arbeidsmarkt....

4 minuten Jellow