Persoonlijke ontwikkeling als freelancer

Jellow

Duik je van de ene opdracht in de andere? Lekker bezig, maar sta je als freelancer ook wel eens stil om te reflecteren en te werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Deze vraag stelden we aan de hand van een poll in de freelance nieuwsbrief. 

Persoonlijke ontwikkeling

Wat blijkt:  vrijwel iedere freelancer die gereageerd heeft op de stelling over dit onderwerp heeft aangegeven zich bewust bezig te houden met zijn of haar persoonlijke ontwikkeling. De enkeling waarbij dit niet het geval is wil hier graag verandering in brengen.

Ik leer elke dag bij van alle opdrachten en uitdagingen die ik tegenkom, maar ik zou bewust meer in mijzelf moeten investeren.

De meeste freelancers reserveren zowel tijd als budget voor hun persoonlijke ontwikkeling. Slim, want met een druk freelance bestaan schiet het er anders bij in. Maar ook zonder of met een klein budget zijn er genoeg opties om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling. En laten we niet vergeten dat je van het ondernemerschap zelf ontzettend veel leert.

Een betere leerschool dan de mooie maar ook keiharde leerschool van het ondernemerschap bestaat er als je het mij vraagt niet.

Cursussen en webinars het populairst

Cursussen en webinars scoren het hoogst wanneer het gaat om het werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Bij webinars is het prettig dat je gemakkelijk online kan aanhaken en er daarnaast veel kosteloze opties zijn. Maar ook het lezen van boeken en het uitwisselen van kennis met elkaar zijn veel gekozen. Connect met andere freelancers en ga met elkaar in gesprek om van elkaar te leren. Zo bouw je direct aan je eigen netwerk. Het bezoeken van netwerk events kan hierbij helpen, maar ook op flexplekken kan je waardevolle contacten leggen.

Ja zeker reserveer ik tijd voor persoonlijke ontwikkeling! Kennis en ervaringen uitwisselen met andere ondernemers, een aantal jaar geleden nog een post-hbo opleiding gedaan met interessante mensen en ook lees ik regelmatig boeken.

Podcasts

Een andere mogelijkheid is het beluisteren van podcasts. Iedereen is er ondertussen mee bekend, maar er steeds ook steeds meer podcasts, ook Nederlandse, over allerlei ondernemers onderwerpen gratis te beluisteren.

Tip: Luister ook eens de freelance podcast. De eerste aflevering gaat over persoonlijke ontwikkeling

Training en coaching 

Het in de arm nemen van een trainer of coach vergt een grotere investering. Mogelijk is dit  direct de reden dat deze wijze voor het werken aan je persoonlijke ontwikkeling minder gekozen is. Goede werkgevers investeren in werknemers, denk bijvoorbeeld aan opleidingsbudgetten en doelstellingsgesprekken.  

Als freelancer ben alleen jij verantwoordelijk voor je persoonlijke ontwikkeling. Zie het niet als kostenpost, maar als een duurzame investering in jezelf. Wees kritisch wat jouw business nodig heeft en gun jezelf mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen. Coaches kunnen jou een spiegel voorhouden en samen kom je eerder tot de kern ; ‘’Waar wil je naartoe als freelancer?’’ en ‘’ Wat moet ik dan nog verder ontwikkelen om daar te komen?’’.

Er is veel aanbod wanneer het gaat om trainers en coaches. Het kan waardevol zijn om eens rond te vragen naar de ervaringen uit jouw eigen netwerk. Maar let wel op, wat voor de een werkt hoeft geen match te zijn voor jou. Beoordeel welke expertise voor jou belangrijk is en maak gebruik van een kennismakingsgesprek. 

Tot slot; Help elkaar als freelancers een handje. Deel het als je enthousiast bent over een mooi boek of als er een interessante webinar op de planning staat. Laat zien welke ontwikkelingen jijzelf doormaakt. Zo inspireer je niet alleen mede freelancers, maar ook (potentiele) opdrachtgevers. Want als jij niet investeert in jezelf, wie dan wel?

Tags: How to - Onderzoek

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Hoe start je een podcast?

Welkom bij een nieuw artikel over een onderwerp dat perfect aansluit bij ons medium: podcasten. Veel mensen zijn geïnteresseerd in het starten van...

6 minuten samvanberkel