Lars weet raad: De belangrijkste ontwikkelingen op de freelance markt in 2023

Jellow

Er gebeurt veel op de arbeidsmarkt in Nederland. Er is een hyper schaarste en steeds meer bedrijven hebben moeite om goede professionals te vinden. In deze editie wil ik je een inkijkje geven in de ontwikkelingen in een belangrijk en groeiend deel van de arbeidsmarkt. Je raadt het al: de freelance markt.

De freelance markt in Nederland heeft de afgelopen jaren namelijk een aanzienlijke groei doorgemaakt. Dit komt met name door veranderingen in de arbeidswereld en de opkomst van digitale technologieën. Ik zal je niet alleen een inkijk geven in de recente ontwikkelingen op de freelance markt in Nederland, maar ook hoe deze veranderingen kansen met zich meebrengen voor jouw bedrijf.

Het aantal freelancers in Nederland is in de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Deze groei wordt deels gestimuleerd door veranderingen in de arbeidsmarkt, zoals de behoefte aan flexibiliteit en het verlangen naar meer autonomie bij werknemers/professionals. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun vaardigheden en expertise op freelance basis aan te bieden, waardoor ze de vrijheid hebben om hun eigen werkuren en tarieven te bepalen. Mensen denken vaak dat freelancers geld gedreven zijn, maar uit bijna alle onderzoeken blijkt dat ‘vrijheid’ en ‘autonomie’ verreweg de belangrijkste drijfveren zijn.

Ook de opkomst van digitale platforms heeft een aanzienlijke invloed gehad op de freelance markt. Platforms zoals Upwork, Fiverr en Jellow hebben het voor freelancers gemakkelijker gemaakt om opdrachten te vinden en in contact te komen met potentiële klanten. Met deze platforms wordt er een breed scala aan opdrachten in verschillende sectoren aangeboden, waardoor freelancers toegang hebben tot een grotere markt en meer mogelijkheden hebben om hun vaardigheden te gelde te maken bij interessante opdrachtgevers. Aan de andere kant maken platformen zoals die van ons het voor bedrijven, lijnmanagers en recruiters het eenvoudig om snel de juiste professional te vinden.

Een van de aantrekkelijke aspecten van freelancen is de flexibiliteit die het biedt. Freelancers hebben de vrijheid om te kiezen welke opdrachten ze aannemen, met wie ze willen werken en waar ze willen werken. Deze flexibiliteit stelt freelancers in staat om een betere balans te vinden tussen werk en privéleven, wat vooral aantrekkelijk is voor jongere generaties en ouders die hun carrière willen combineren met gezinsverantwoordelijkheden.

“Als freelancer is het van cruciaal belang om je bewust te zijn van deze ontwikkelingen en je aan te passen aan de veranderende omstandigheden.”

Waarom zijn bedrijven tegenwoordig dol op freelancers?

Het inhuren van freelancers heeft voor bedrijven ook diverse voordelen. Ik kan er natuurlijk legio noemen, maar ik beperk me even tot de belangrijkste (is natuurlijk arbitrair) 5 voordelen.

  1. Flexibiliteit: Het inhuren van freelancers biedt flexibiliteit in termen van personeelsbeheer. Bedrijven kunnen freelancers inschakelen op basis van hun behoeften en projectvereisten. Freelancers kunnen worden ingehuurd voor een specifieke taak, project of een bepaalde periode. Dit stelt bedrijven in staat om snel op- of af te schalen, afhankelijk van de vraag, zonder langdurige verplichtingen.
  2. Kostenbesparing: Het inhuren van freelancers kan kosteneffectief zijn voor bedrijven. Freelancers werken meestal op projectbasis en brengen hun eigen apparatuur en gereedschappen mee. Dit betekent dat bedrijven geen kosten hoeven te maken voor het verstrekken van werkplekken, apparatuur of voordelen zoals ziektekostenverzekeringen, pensioenregelingen en vakantiedagen. Daarnaast betalen bedrijven alleen voor de gewerkte uren of het voltooide project, waardoor ze geen salaris hoeven te betalen tijdens periodes van minder werk.
  3. Specialistische vaardigheden: Freelancers worden vaak ingehuurd vanwege hun gespecialiseerde vaardigheden en expertise op een bepaald gebied. Bedrijven kunnen profiteren van de specifieke kennis en ervaring die freelancers meebrengen, vooral als ze voor een kortetermijnproject behoefte hebben aan een bepaalde vaardigheid die niet aanwezig is binnen het vaste personeelsbestand.
  4. Toegang tot een breder netwerk: Door freelancers in te huren, krijgen bedrijven toegang tot een breder netwerk van professionals. Dit kan waardevol zijn voor het opbouwen van nieuwe zakelijke relaties en het verkrijgen van nieuwe perspectieven en ideeën. Freelancers hebben vaak ervaring bij verschillende bedrijven en sectoren, waardoor ze waardevolle inzichten kunnen bieden.
  5. Tijdsbesparing: Het inhuren van freelancers kan tijd besparen voor een bedrijf. In plaats van het doorlopen van het uitgebreide wervingsproces voor een vast personeelslid, kunnen bedrijven freelancers snel en gemakkelijk inschakelen. Dit kan vooral handig zijn bij het invullen van tijdelijke personeelsbehoeften of het snel oplossen van een projectgerelateerd probleem.

Wat betekent dit freelancers én opdrachtgevers?

De freelance markt in Nederland heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke groei doorgemaakt, gedreven door veranderingen in de arbeidswereld en de opkomst van digitale platforms. Deze ontwikkelingen hebben professionals in staat gesteld om flexibiliteit, autonomie en een bredere markttoegang te ervaren. Tegelijkertijd brengen de groeiende markt en veranderingen in wet- en regelgeving ook uitdagingen met zich mee.

Als freelancer is het van cruciaal belang om je bewust te zijn van deze ontwikkelingen en je aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Het opbouwen van een sterke professionele reputatie, het bijhouden van de ontwikkelingen in de wet- en regelgeving en het blijven ontwikkelen van relevante vaardigheden kunnen freelancers helpen om succesvol te zijn in een steeds competitievere markt. En als je je aansluit bij een goed platform, dan vergroot het je kans aanzienlijk op mooie opdrachten bij dito opdrachtgevers.

Voor bedrijven biedt de freelance markt kansen om toegang te krijgen tot een breder scala aan talent en expertise. Het werken met freelancers kan bedrijven helpen om flexibeler te zijn, kosten te besparen en specifieke vaardigheden in te huren wanneer dat nodig is.

Al met al blijft de freelance markt in Nederland evolueren en zal deze naar verwachting een belangrijke rol spelen in de toekomst van werk. Het is aan freelancers, bedrijven en de overheid om samen te werken en de freelance economie te ondersteunen en te laten groeien.

Maar wat betekent dit voor jou? Voor zowel corporates, als start-ups, als mkb-bedrijven geldt: denk ook eens aan het inzetten van een freelancer. Wees niet bang om dit te doen en te proberen. En bedenk je goed, dat het werken met freelancers en het werken in hybride teams niet meer weg te denken is uit de arbeidsmarkt. En dat zeker in de krappe markt, die nog wel een aantal jaar zo zal blijven, het werken met freelancers een hele goede oplossing kan zijn.

Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste freelancer. Dat doen we geheel vrijblijvend, dus ook bij twijfel… Plaats gerust een opdracht op ons platform en wij helpen je verder.

 

 

Tags: Opinie

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Hoe start je een podcast?

Welkom bij een nieuw artikel over een onderwerp dat perfect aansluit bij ons medium: podcasten. Veel mensen zijn geïnteresseerd in het starten van...

6 minuten samvanberkel