Geef een kerstpakket aan je freelancers

Jellow

Kerst is weer in zicht en daar hoort ook een traditie bij: het geven van een kerstpakket. Veel bedrijven zijn al op tijd bezig met het uitzoeken van een cadeau voor hun eigen werknemers en het wordt als normaal gezien om in deze gewoonte mee te gaan. Maar hoe gewoon is het om een kerstpakket aan je freelancers te geven?

Waarom is een kerstpakket belangrijk? 

Het geven van kerstgeschenken is ontstaan in de 19e eeuw, als blijk van waardering voor het harde werken van het personeel op de boerderij. Werknemers kregen met kerst een mand met lekkernijen van het land mee naar huis. Nog steeds wordt een kerstgeschenk gezien als een blijk van waardering van jou als werkgever naar je medewerkers. Het past binnen de kerstgedachte om goed voor elkaar te zijn en het is natuurlijk super leuk om werknemers te verrassen.

Uit onderzoek blijkt dat veel medewerkers het nog steeds erg waarderen als zij een kerstpakket of een cadeau krijgen rondom de kerstdagen (vanzelfsprekend ;-)). Wel vinden de medewerkers de waarde van het cadeau minder belangrijk dan de intentie van de werkgevers om daadwerkelijk wat te geven.

Voor freelancers is het krijgen en geven van kerstgeschenken anders. Omdat freelancers niet bij een opdrachtgever in vast dienstverband werken, is het krijgen van een geschenk niet vanzelfsprekend. Maar zou het dan toch niet leuk zijn om ze wel eens te verrassen? Ik kan je in ieder geval vertellen dat ze zich in dat geval super betrokken zullen voelen bij jouw bedrijf (als ze dat al niet zijn)!

Hoe zit het precies met het geven van een kerstpakket aan personeel?

Tegenwoordig krijgen werkgevers geen budget meer per medewerker, maar een totale loonsom. Deze loonsom kan worden uitgeven aan bedrijfsuitjes en cadeaus. Vanaf 2015 mag dit zelfs belastingvrij! Een klein voorbeeld:

Er zijn 20 mensen in dienst met een gemiddeld fiscaal loon van € 25.000 per jaar, dan is €500.000 totale loonsom. In dit geval is de fiscale ruimte dan 1,2%. 1,2 x €500.000 = €6000,- vrije ruimte voor cadeau’s en vrij ruimte.

Voor freelancers geldt dat zij €70,- ‘belastingvrij beschikbaar’ hebben, om voor zichzelf een kerstpakket of -cadeau te kopen. Het is uiteraard fijn, om als eigen baas, een presentje voor jezelf te kopen, maar het is nog vele malen leuker om er een van een opdrachtgever te krijgen.

‘Make it a December to remember’

Kerst is hét moment om al je medewerkers eens goed in de watten te leggen! Kerst is voor iedereen een drukke periode en je wil wel echt bijdragen aan het goed begin van het nieuwe jaar! En de goede freelancer van afgelopen jaar wil je natúúrlijk graag weer terugzien in 2019. Kerst is dan ook de meest liefdevolle tijd van het jaar. Als je een kerstuitje organiseert, geldt hoe meer zielen hoe meer vreugd!

Tips voor het regelen van een geschenk:

  • Begin op tijd met het verzinnen van een cadeau
  • Zorg voor de persoonlijke touch, bijvoorbeeld een logo bedrukt op de box die je vult met spullen. Of als je werkzaam bent bij een pennenfabriek is een pen met je eigen naam erop een persoonlijk idee.
  • Kies bijvoorbeeld voor een speciaal momentje tijdens het geven van het cadeau of organiseer een leuke bingo of loterij om verschillende kerstpakketten te verloten! Let wel op, dat er niemand dan met lege handen naar huis gaat.
  • Kijk wel uit voor waardeverschillen per functie en medewerker. Gemiddeld geven bedrijven €25 – €49 per persoon uit aan een kerstgeschenk
  • Kies je voor een bedrijfsuitje i.p.v. een cadeau per persoon, let dan wel op dat het een kerstuitje is en blijft en niet een paasuitje wordt!
  • Als je niet precies weet wat je moet kopen, dan kan je bijvoorbeeld voor een pakket zorgen met een variatie van verschillende producten. Bijvoorbeeld een gevulde box met wijn en keukenartikelen. Als de nood echt hoog is: er bestaan trouwens ook veel bedrijven die een kerstpakket voor je kunnen samenstellen.

En natuurlijk nog een tip voor freelancers: Heb jij, als freelancer, er ook weleens over nagedacht om een klein presentje of een kaart te sturen naar jouw opdrachtgever(s) van het afgelopen jaar of van de afgelopen jaren? Zo niet, dan is het een goede manier om de opdrachtgevers te bedanken voor een leuke periode van samenwerking!

Krijg jij wel eens een kerstpakket of een presentje van de freelancer of opdrachtgever waarmee je samenwerkt? Vind je dat juist wel of niet passend/geschikt? Laat het ons hieronder weten :)!

Tags: Opinie

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Drie freelancers werken in een co-working space

Checklist Wet DBA: Voldoe jij aan de wet?

In de wereld van freelance werk en opdrachtgeverschap zijn duidelijkheid en transparantie enorm belangrijk als het gaat om een gezonde en eerlijke arbeidsmarkt....

4 minuten Jellow