Interview met freelance digital nomad Mélanie

Jellow

Naam: Mélanie kamping
Funcie: social media strateeg
Freelancer sinds: 2017
Digital nomad sinds: 2020
Bezochte landen als digital nomad: Italië, Albanië, Duitsland, Zwitserland, Servië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, België, Tsjechië, Oostenrijk, Slovenië, Spanje, Frankrijk, Luxemburg

Even voorstellen…

Ik ben Mélanie, ik werk als freelance social media strateeg bij onder andere Energieloket Groningen – een platform die Groningers helpt om hun huis te verduurzamen. Verder host ik de podcast Not Your Algorithm waarin ik onderzoek hoe je gesprekken voert met mensen die je niet begrijpt. Sinds juni 2020 heb ik een huis van steen ingewisseld voor een caravan, zeilboot en bus.

Hoe is jouw freelance journey begonnen? En wat heeft jou de stap naar een digital nomad lifestyle doen zetten?

Na mijn stage bij Innofest (helpt innovatieve ondernemers met testen en op de markt brengen van hun product) in 2017 vroeg de directeur of ik als freelancer de sociale media wilde doen. Dat leek me leuk. Het hele team bij Innofest bestond toen uit freelancers. Eén keer per week ontmoetten we elkaar, de rest van de tijd werkte je zelfstandig. Alle opdrachten die ik daarna aannam, waren deels op afstand en deels op kantoor. 

In 2018 reisde ik al eens 6 weken door Europa (Een rondje via Italië, door Albanië en weer terug) terwijl ik de sociale media voor Innofest en het festival Welcome to The Village deed. Om echt meerdere maanden op afstand te werken kwam door de corona periode. Je werkt toch op afstand, dan zit ik liever in een cafeetje aan de zee. 

Vorig jaar zaten we van december 2020 tot april 2021 in Spanje, afgelopen periode waren we van november 2021 tot april 2022 weg. En als alles goed gaat, dan kunnen we volgend jaar hopelijk een stukje land kopen in Spanje. 

Heb je voordat je de stap naar digital nomad hebt gezet een financiële buffer opgebouwd?

Nee, omdat ik al een hele tijd niet tot weinig huur betaal. Daarnaast is het in Spanje goedkoper om te leven dan in Nederland. Deze manier van leven is voor mij zelfs financieel aantrekkelijker. 

Welke uitdagingen ben tegengekomen door het werken als digital nomad? En hoe ben je hiermee omgegaan?

Ik werk het liefst vanuit een cafeetje met goede internet (wifi of 4G), een stopcontact en niet te veel lawaai.  Wanneer we veel verplaatsen is het wel eens lastig om zo’n plek te vinden. Dat levert stress op. Ook had ik problemen met het opladen van mijn laptop. Ik heb er te lang mee rondgelopen, uiteindelijk was het simpel op te lossen door bij een laptop winkel een nieuwe oplader te kopen.

Daarnaast ben ik erachter gekomen dat lange stukken autorijden en het aarden in een nieuwe cultuur bij mij niet goed samengaan met werken. Wanneer ik nu heen of terug zou rijden van Nederland naar Spanje dan zou ik proberen vrij te krijgen tijdens de reis en een paar dagen daarna om te wennen.

Welke voordelen ervaar je nu je werkzaam bent als Digital nomad?

Vooral de vrijheid dat ik weg kan gaan wanneer ik dat wil en kan werken in een hele mooie omgeving, vind ik fantastisch.

Hoe blijf je altijd en overal goede internetverbinding hebben?

Dit is natuurlijk de struggle. Ik heb een abonnement bij T-Mobile, die werkt ook in het buitenland. Voordat ik ergens ga zitten vraag ik of er internet is of doe ik de speedtest. Wanneer er geen wifi is en ook geen goede verbinding, dan zoek ik de 4G palen op de kaart en rijden we naar een plek waar dit wel is.

Let wel op, na 4 maanden krijg je een berichtje van T-Mobile dat je te lang in het buitenland zit om bij hen een abonnement te hebben, dan is het tijd om een SIM-kaart van het land waar je zit te kopen. 

Heb je concrete tips om de stap te zetten en daadwerkelijk aan de slag te gaan als digital nomad?

Voor mensen die het moeilijk vinden om hun dag goed te structureren raad ik het boek GRIP aan van Rick Pastoor en de app Tick Tick. Vanuit mezelf ben ik vrij chaotisch, GRIP heeft me handvatten gegeven om overzicht te houden en dat ben ik echt gaan waarderen.

Helemaal wanneer je veel wisselt van locatie is het behouden van overzicht zodat je afspraken kan nakomen en niet overweldigt wordt zo belangrijk. Ter illustratie: Tijdens mijn Europatour in 2018 beheerste ik deze structuur-skill nog niet en verloor ik binnen 6 weken m’n toilettas, m’n rijbewijs, laptop, creditcard en m’n schoenen. 

Ik wil je daarnaast meegeven; twijfel niet langer en pak die kans. Nu is de beste tijd om eraan te beginnen! Werkgevers die eerst niet openstonden voor het volledig werken op afstand, zien door de coronaperiode eerder de mogelijkheden.

 

Tags: Gastblog - How to

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Drie freelancers werken in een co-working space

Checklist Wet DBA: Voldoe jij aan de wet?

In de wereld van freelance werk en opdrachtgeverschap zijn duidelijkheid en transparantie enorm belangrijk als het gaat om een gezonde en eerlijke arbeidsmarkt....

4 minuten Jellow