Door te netwerken creëer je je eigen sneeuwbaleffect

Jellow

Tips voor en door freelancers. In deze blog deelt Jaap Luitjes, freelance coach, zijn ervaring met netwerken en tips om zelf te beginnen met netwerken. 

Ik heb geen lage pet op van mezelf, maar ik ben lange tijd een beetje een oen geweest. Waarom? Omdat ik heel lang op zoek ben geweest naar de juiste baan terwijl ik al die tijd blind ben geweest voor de makkelijkste manier om die te krijgen, namelijk: netwerken. Waarom is netwerken zo belangrijk? Je leest het in deze blog!

Wist je van het bestaan van jouw baan?

Ik werk op freelance basis met een paar collega’s voor een bedrijf dat werkt met statushouders. Dit zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen. We rekruteren ze, helpen ze op weg naar werk en zorgen ervoor dat ze aan het werk blijven. De gemeente is blij want die hoeft die statushouders geen uitkering meer te betalen. De werkgevers zijn blij want die krijgen personeel dat ze niet zelf hoeven te zoeken. De statushouders zijn blij want ze hebben werk en hun salaris is hoger dan hun uitkering. Ten slotte zijn mijn collega’s en ik ook blij want wij krijgen hier subsidie voor (wat een gemeente uiteraard geld kost maar op lange termijn goedkoper is dan iedere maand een uitkering aan een statushouder te moeten betalen). Ben ik recruiter? Coach? Arbeidsbemiddelaar? Zeg jij het maar. Ik was in ieder geval niet op de hoogte van het bestaan van de ‘baan’ die ik nu heb. Zeg eens eerlijk: was jij dat wel? Denk jij dat er in jouw richting ook mogelijkheden zijn als freelancer die nog nooit in je zijn opgekomen? 

Met netwerken kom je vaak makkelijker binnen dan met solliciteren 

Mocht het antwoord op de laatste vraag ‘ja’ zijn, dan heb ik nog meer goed nieuws! Naast het feit dat je door te netwerken veel meer mogelijkheden ziet, kun je met netwerken ook nog eens heel makkelijk die mogelijkheden benutten. Sowieso omdat netwerken vaak veel sneller gaat dan solliciteren. Je hoeft immers geen brief te schrijven en te wachten op een uitnodiging voor een gesprek. Ook ben je ook niet afhankelijk van de geschiktheid van andere sollicitanten en dat zijn er in deze economische tijden vaak erg veel. 

Belangrijk hierbij is wel dat je het netwerkgesprek niet in steekt als een sollicitatiegesprek. In dat geval moet je gewoon open solliciteren. Je gaat een netwerkgesprek aan omdat je denkt dat jij en je gesprekspartner in de toekomst iets aan elkaar kunnen hebben. Mocht diegene meteen een baan voor je hebben dan is dat uiteraard mooi meegenomen, maar het moet niet de intentie zijn waarmee je het gesprek ingaat. Dit kan een beetje ‘hijgerig’ overkomen, terwijl het leuke van een netwerkgesprek juist het ongedwongen karakter is.

Zo ging het ook bij het netwerkgesprek dat ik had met de eigenaar van het bedrijf waar ik nu voor werk. Ik was in augustus mijn baan kwijtgeraakt en ik vertelde eerlijk dat ik eigenlijk al heel mijn leven van het ene kortdurende dienstverband naar het andere sukkelde. Ik was weliswaar redelijk hoogopgeleid maar ik had op mijn 32e nog nergens écht op mijn plek gezeten. Omdat hij zelf coach was, vond hij dat een interessant verhaal en hij zag dat ik bezig was om stappen te zetten. Zo was ik begonnen aan een nieuwe studie (Toegepaste Psychologie), een coachopleiding (de NLP Practitioner) en was ik de mogelijkheden aan het verkennen om een eigen coachpraktijk te starten. Hij begreep dat mijn situatie lastig was. Ja, ik had werk nodig maar ik wist niet precies wat voor werk want ik was heel mijn leven al zoekende. Ik wist niet voor hoeveel uur in de week want ik was net begonnen aan een studie en een coachopleiding dus ik wist niet hoeveel tijd ik over zou hebben om te werken. Ten slotte wist ik ook niet voor hoe lang ik zou kunnen werken want ik had ook nog plannen om voor mezelf te beginnen. Probeer met dit verhaal maar eens te solliciteren! 

Mijn situatie sloot echter wel aan op die van hem. Hij had zijn eigen bedrijf maar door corona lagen de trajecten met statushouders stil. Hij wist ook niet wat er concreet weer zou gaan lopen, maar hij verwachtte wel dat het weer aan zou trekken. Omdat alles erg onzeker was, had hij juist iemand nodig die flexibel was; iemand die hij er eventueel kon bij betrekken op het moment dat hij hem nodig had. Ik was die persoon omdat ik met mijn studie, coachopleiding en voornemen om een eigen bedrijf te starten iemand was die ‘iets’ wilde doen, maar me aan weinig kon committeren. We spraken af dat ik zou helpen met het rekruteren van statushouders en als er een traject gestart zou worden ik mee zou lopen om te kijken of het me beviel. En of het me beviel. Inmiddels ben ik als freelancer aangesloten bij zijn bedrijf.

Je verbetert je vaardigheden door te netwerken 

Toen ik in augustus mijn baan kwijtraakte ben ik, door te gaan netwerken, begonnen met het rollen van die spreekwoordelijke sneeuwbal. Ik voerde veel gesprekken en omdat ik dit zoveel deed gingen gesprekken me ook steeds beter af. Zo goed dat ik dus met een niet al te best cv eindelijk toch ergens binnen ben gekomen waar ik wél op mijn plek zit. Door verder te gaan met netwerken ben ik terecht gekomen in een groepje met ondernemers. We hadden afgesproken dat iedereen een blog zou schrijven en dat we die van elkaar zouden beoordelen. Ik merkte dat ik het heel leuk vond om te doen en het me heel goed afging. Ik kreeg ook erg goede kritieken. Naast het werk met statushouders dat ik nu doe wil ik dus stukken gaan schrijven, als freelancer. 

Mijn situatie afgelopen augustus was niet om over naar huis te schrijven; ik was werkloos, had het financieel moeilijk, had eigenlijk geen idee wat ik wilde en ik liep zeker niet over van zelfvertrouwen. Door te netwerken zijn mijn vaardigheden gegroeid want door met veel mensen te praten, leer je ook van die mensen. Met alle respect voor mezelf waren die mensen in hun loopbaan immers een stuk verder dan ik was (en ben). Ook mijn opties zijn enorm gegroeid. Als je met iemand praat, word je namelijk ook gewezen op mogelijkheden die er ‘officieel’ niet zijn. Zo ben je niet alleen maar afhankelijk van vacatures. Ten slotte heeft mijn situatie, waarin het meer een kwestie is geworden van kiezen welk werk ik aanneem dan een kwestie van wel of geen werk hebben, mijn zelfvertrouwen een enorme boost gegeven. 

Hoewel ik zelf de knop heb omgezet, had ik mijn huidige situatie niet gehad zonder de hulp van anderen. Nu wil ik graag degene zijn die die hulp aan anderen biedt. Aan degenen die in hetzelfde schuitje hebben gezeten als ik. Ik hoop dat ik door artikelen te schrijven over de situatie waarin ik heb gezeten, andere mensen kan inspireren om, door ook te gaan netwerken, de weg naar boven in te slaan. Ik hoop dat dit het begin is!

Tips voor het starten met netwerken

Genoeg reden dus om (vaker) te gaan netwerken. Tot slot deel ik graag nog drie tips om daadwerkelijk aan de slag te gaan. 

Tip 1: Maak gebruik van LinkedIn

Mensen die je kunnen helpen, willen dat je ze vindt dus die vind je daar. Wees niet bang om zelf een oproep te doen, neem deel aan conversaties en bekijk welke netwerkgroepen je kan vinden die bij jou aansluiten.

Tip 2: Ga het netwerkgesprek heel open in

Je hoeft niets te bewijzen of waar te maken, het is alleen maar verkennen of jullie elkaar in de toekomst iets te bieden hebben. 

Tip 3: Accepteer het als een gesprek een keer wat minder goed gaat 

Dit gebeurt namelijk toch wel; ontwikkeling is nu eenmaal geen steile lijn omhoog. Ook gesprekken die eerst niks lijken op te leveren kunnen in de toekomst toch leiden tot nieuwe waardevolle connecties. 

Over Jaap: Ik ben Jaap, 32 jaar oud en kom uit Breda. ‘Freelance coach’ is denk ik de meest accurate omschrijving van mijn baan. Ik laat mezelf drie dagen in de week inhuren door een bedrijf dat statushouders richting werk begeleid. Ik vind mijn werk zo leuk dat ik nu ook andere mensen wil helpen op weg naar een baan. Dit wil ik gaan doen als coach met een eigen praktijk, maar ook door artikelen te schrijven en mensen op die manier inzichten te geven waarmee ze op weg geholpen kunnen worden. Het gevoel om ergens te zitten waar je écht op je plek bent, gun ik namelijk iedereen.

 

Tags: Gastblog - How to

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Drie freelancers werken in een co-working space

Checklist Wet DBA: Voldoe jij aan de wet?

In de wereld van freelance werk en opdrachtgeverschap zijn duidelijkheid en transparantie enorm belangrijk als het gaat om een gezonde en eerlijke arbeidsmarkt....

4 minuten Jellow