Freelancer, ben jij klaar voor je pensioen?

Jellow

Pensioenen voor freelancers. De meeste freelancers die wij spreken zijn zich bewust van het feit dat zij hun eigen pensioen moeten regelen. Maar hoe? Dat is vaak nog een stuk lastiger. In dit blog proberen wij deze freelancers zo veel mogelijk informatie te geven over dit onderwerp. Bij het samenstellen van dit blog hebben wij gebruikgemaakt van onderzoek en kennis van Brand New Day. 

Pensioenpiekeren: een nationaal fenomeen

Het pensioen blijft een onderwerp waar veel Nederlanders wakker van liggen. Uit onderzoek blijkt dat 37% van de beroepsbevolking regelmatig piekert over hun financiële situatie na pensionering. 10% van de mensen in Nederland zegt soms niet te kunnen slapen vanwege pensioen stress. En deze zorgen gaan niet over luxueuze vakanties op latere leeftijd, maar over fundamentele vragen zoals de hoogte van het pensioen, de mogelijkheid om de eindjes aan elkaar te knopen en de angst voor een inkomensdaling.

 

Pensioenbewustzijn: een groeiende trend?

Hoewel pensioenbewustzijn een hot topic is, lijken veel mensen nog niet volledig bezig te zijn met het actief opbouwen van hun pensioenpotje. Gelukkig neemt het aantal mensen dat inzicht heeft in hun financiële situatie na pensionering toe. Zo weet inmiddels 44% van de werkende Nederlanders hoeveel geld ze later nodig hebben. Dat is zeker een positieve ontwikkeling, maar er blijft nog een grote groep die geen idee heeft hoe hun toekomstige pensioen eruit zal zien.

Het belang van vroeg beginnen

Het is een bekend gezegde: vroeg beginnen met sparen loont. Dit geldt ook zeker voor het pensioen. Een derde van de 55-plussers geeft aan dat ze spijt hebben dat ze zich op jonge leeftijd niet druk hebben gemaakt om hun financiële situatie na pensionering. Het advies dat zij hun jongere zelf zouden willen geven? “Begin op tijd met sparen.”

Of je nu rond de 30 of al boven de 55 bent, het is nooit te laat om iets aan je pensioen te doen. Iedere stap die je nu zet, kan je later helpen om financieel comfortabel met pensioen te gaan.

Wat kun je zelf doen?

Benieuwd hoe jouw pensioen er momenteel voor staat? Neem dan eens een kijkje op Mijn Pensioenoverzicht. Door in te loggen met je DigiD kun je precies zien hoeveel pensioen je later ontvangt via de AOW en je (voormalige) werkgevers. En als vuistregel kun je aanhouden dat 70% van je gemiddelde maandsalaris genoeg is om later goed van te kunnen leven.

Maar wat als je ontdekt dat je te weinig pensioen opbouwt? Dat kan natuurlijk schrikken zijn, maar het is wel in je eigen belang om hier iets aan te doen. 

Pensioenverwachtingen: realiteit vs. droombeeld

Ondanks de toenemende pensioenbewustheid lijkt er nog steeds een kloof te bestaan tussen de verwachtingen en de realiteit als het gaat om het pensioen. Veel mensen hebben een rooskleurig beeld van hun financiële situatie na pensionering. Ze denken dat ze dezelfde levensstijl kunnen behouden en sommigen hopen zelfs eerder met pensioen te kunnen gaan.

Echter, het is belangrijk om deze verwachtingen realistisch te houden. Het pensioen kan anders uitpakken dan gedacht, en daarom is het van belang om tijdig actie te ondernemen om je pensioen te optimaliseren.

Tips voor een rooskleurig pensioen

Wil je jouw pensioenplaatje verbeteren? Er zijn verschillende stappen die je kunt ondernemen om je financiële situatie na pensionering te verbeteren. Een belangrijke eerste stap is het vergroten van je kennis over pensioenen en pensioenopbouw. Door jezelf te informeren over de mogelijkheden en valkuilen kun je beter voorbereid zijn op je financiële toekomst. Daarvoor kun je zeker de blogs van Jellow in gaten houden.  Daarnaast is het belangrijk om regelmatig je pensioenoverzicht te controleren en waar nodig aanpassingen te maken. Zo kun je tijdig bijsturen en voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan. Verder is het verstandig om na te denken over aanvullende pensioenvoorzieningen, zoals lijfrentes of extra spaargeld. Door op verschillende manieren te sparen en te investeren kun je je pensioenpotje verder vergroten en zorgen voor een comfortabele oude dag. Tot slot is het belangrijk om regelmatig met een financieel adviseur te praten over je pensioenplanning. Een expert kan je helpen om je doelen te bepalen en een strategie te ontwikkelen om deze te bereiken.

Met deze tips en een proactieve aanpak kun je werken aan een financieel rooskleurige toekomst na je pensioen!

Tags: Onderzoek

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Drie freelancers werken in een co-working space

Checklist Wet DBA: Voldoe jij aan de wet?

In de wereld van freelance werk en opdrachtgeverschap zijn duidelijkheid en transparantie enorm belangrijk als het gaat om een gezonde en eerlijke arbeidsmarkt....

4 minuten Jellow