Vernieuwde berichten pagina Jellow

Wat een freelancer het belangrijkste vindt bij een opdrachtgever

Jellow

Als beginnend freelancer heb je misschien niet direct de luxe om opdrachtgevers af te wijzen. De rekeningen moeten immers ook betaald worden. Maar zodra je een eigen netwerk hebt opgebouwd, terugkerende klanten hebt en stevig in je schoenen staat in deze krappe arbeidsmarkt ontstaat er ruimte om kritisch te zijn met wie je in zee gaat. Wat vinden freelancers nu het belangrijkste bij een opdrachtgever? Dat vroegen we aan de hand van een poll.

 

Een freelancer neem je op in de organisatie

De grootste groep freelancers, ruim 45%, geeft aan dat een opdrachtgever die hen betrekt bij de organisatie het belangrijkste is. Voor een optimaal resultaat van de opdracht, is het essentieel dat je als freelancer het bedrijf, de medewerkers en hun visie goed begrijpt. Betrokkenheid van beide kanten is daarmee cruciaal. 

Als freelancer kan ik het beste werk leveren als ik volledig betrokken ben bij het bedrijf 

Ook vertrouwen komt terug in de toelichting van freelancer. Door vertrouwen kun je op elkaar bouwen. Het is belangrijk dat de freelancer de ruimte krijgt om zijn of haar expertise te kunnen toepassen. 

Als de opdrachtgever voelt en weet dat ik als freelancer de juiste persoon ben voor de opdracht, en ik dat net zo ervaar.

Het belang van een heldere en snelle reactie

36% van de freelancers geeft aan dat een heldere en snelle reactie van de opdrachtgever voor hen het belangrijkste is. Freelancers geven als toelichting dat deze wijze van communicatie bijdraagt aan een goede verstandhouding en prettige afspraken. Een duidelijke briefing zorgt ervoor dat een freelancer vrijgelaten kan worden en het werk optimaal kan uitvoeren. Natuurlijk is er ruimte voor feedback om middels heldere communicatie samen de opdracht tot een goed einde te brengen. 

Dat maakt dat ik mijn opdracht optimaal kan uitvoeren

Geld is meestal niet de belangrijkste drijfveer

Veel freelancers spreken over vrijheid en de afwisseling als belangrijke factor(en) om te kiezen voor het freelance bestaan. Geld is in veel gevallen dus niet de belangrijkste drijfveer, zo ook wanneer het gaat om de keuze voor een opdrachtgever. Slechts 17% geeft aan dat een goed betalende opdrachtgever het belangrijkste is.

Heldere communicatie is heel belangrijk. Dan weet je wat je aan elkaar hebt

Een ideale opdrachtgever bestaat uit meerdere elementen

Opdrachtgevers die voldoen aan een van de besproken elementen zijn niet direct de ideale opdrachtgever. Met alleen een goed tarief ben je er nog niet. Ook niet met enkel heldere communicatie. Daarnaast is er sprake van verschil tussen de voorkeuren van freelancers. Het gaat om een combinatie van meerdere factoren. Wanneer een opdracht goed past bij de freelancer, de opdrachtgever genoeg vertrouwen heeft in zijn/haar expertise en de freelancer net als vaste medewerkers genoeg betrekt bij de organisatie, kun je vanuit freelance perspectief spreken van een ideale opdrachtgever!  

 

Tags: Onderzoek

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Hoe start je een podcast?

Welkom bij een nieuw artikel over een onderwerp dat perfect aansluit bij ons medium: podcasten. Veel mensen zijn geïnteresseerd in het starten van...

6 minuten samvanberkel