duimpje omlaag

Hoe ga je als freelancer om met een afwijzing?

Jellow

Er komt een mooie opdracht om de hoek kijken. Jij past perfect in het plaatje en vol enthousiasme typ je een leuke reactie en/of gooi je een mooie offerte de deur uit, even wachten en dan…..kiest de opdrachtgever voor een ander. Hartstikke vervelend, maar je kan er weinig aan doen.

Wat anderen dan vaak zeggen is: ‘het overkomt de beste’, ‘het is vallen en opstaan’ en ‘na regen komt zonneschijn’. Onder andere, gewoon weer verder kijken en doorgaan! Maar dat is natuurlijk niet altijd even makkelijk. Ben jij weleens afgewezen terwijl je ervan overtuigd was dat de opdracht je op het lijf geschreven stond? Hoe ging of ga je daarmee om?

Succesverhalen na een afwijzing

Als er gepraat wordt over afwijzingen, horen er natuurlijk een paar goede voorbeelden bij. Voorbeelden over succesverhalen van personen die ooit ook grote afwijzingen hebben meegemaakt. Succesverhalen helpen natuurlijk bij de verwerking en geven motivatie om gewoon door te blijven gaan. Dus bij deze:

1. Walt Disney is vroeger ontslagen omdat hij niet origineel genoeg was en door zijn gebrek aan fantasie.
2. The Beatles zijn door een grote platenmaatschappij afgewezen evenals Beyoncé toen ze met haar eerste meidengroep Destiny’s Child op pad ging en Nick van Nick en Simon is afgewezen bij Idols. 
3. J.K. Rowling faalde in de journalistiek.
4. Steven Spielberg werd maar liefst drie keer geweigerd voor de ‘School of Cinematic Arts van de University of Southern California.

Een lijstje met namen die je waarschijnlijk allemaal kent en die het na een afwijzing toch behoorlijk gemaakt hebben!

Persoonlijke afwijzing

De afwijzing voor een opdracht kan pijnlijk zijn en kan aanvoelen als een heel persoonlijke afwijzing. Kritiek op je werk of op jouw kunde komt namelijk ook erg dichtbij. Soms zal je je dan afvragen wat er eigenlijk mis is met jouw werk, want die opdrachtgever heeft niet voor niets voor een ander gekozen. Dat is hartstikke logisch, want jij doet als freelancer werk waar jij heel bewust voor geleerd en gekozen hebt en legt er je hart, ziel en zaligheid in.

Jij bent trots op je werk en wilt natuurlijk dat iedereen het net zo fantastisch vindt als jij. Als iemand je dan toch niet aanneemt terwijl jij ervan overtuigd bent dat je geknipt bent voor de job, word je natuurlijk even op je ziel getrapt. En dat is prima, want dat betekent dat je om je werk geeft.

Toekomst & feedback

Een tip voor omgaan met een afwijzing: word niet meteen emotioneel en zorg ervoor dat je de afwijzing sportief opneemt. Als de opdrachtgever leuk is en je wil in de toekomst nog een keertje samenwerken, is het belangrijk om een afwijzing goed af te handelen. Laat weten dat je het jammer vindt, maar ook dat je de beslissing begrijpt. Vergeet vooral niet het bedrijf te bedanken dat ze je in overweging hebben genomen en vertel dat ze je voor eventuele projecten in de toekomst kunnen benaderen.

Vergeet daarnaast vooral niet om feedback te vragen. Dit is heel normaal en kan hartstikke nuttig zijn. Misschien was de opdrachtgever wel op zoek naar een bepaalde skill die jij net niet in jouw pakket hebt. Of misschien word je wel vaak afgewezen doordat jouw uurtarief eigenlijk te hoog is vergeleken met andere professionals in jouw vakgebied. Dat is dan wel prettig om te weten, zodat je dit misschien aan kan passen.

Zie het vooral als een leerproces en wees niet bang om te vragen waarom het nu daadwerkelijk geen match was of waarom ze toch voor een ander hebben gekozen. Let op, kritiek of feedback krijgen kan lastig zijn, probeer dan toch altijd respectvol en vriendelijk te blijven. Feedback kan ervoor zorgen dat jij misschien getriggered wordt om weer wat nieuwe vaardigheden bij te spijkeren. Zie de feedback en eventuele kritiek als een leerschool. Neem het tot je en gebruik het in de toekomst.

Ga vooral geen opdrachten vermijden omdat je bang bent dat je eventueel afgewezen wordt. Zodra die angst opspeelt, doorbreek deze dan direct voordat je mooie kansen laat schieten. En ik wil benadrukken, dat je echt alleen maar kan leren van de afwijzing(en).

Het kan natuurlijk ook anders, heb jij weleens een opdracht afgewezen?

In eerste instantie wil je als freelancer natuurlijk lekker veel opdrachten binnen halen, maar het is niet verkeerd om kritisch te blijven. Opdrachtgevers kunnen een offerte van jou afwijzen, maar nee zeggen tegen een opdracht en deze weigeren is ook mogelijk. Dit kan soms niet goed aanvoelen, maar kan in sommige gevallen wel de beste keuze zijn. Je hoeft je daar echt geen zorgen te maken om tegen de opdrachtgever nee te zeggen. Zolang je maar eerlijk bent waarom je nee zegt. 

Als jij bijvoorbeeld denkt dat jij het resultaat van de opdracht niet waar kan maken, geef dit dan aan. Het kost je namelijk veel tijd en moeite om je helemaal in te lezen en de kans dat je niet kan voldoen aan de eisen van de opdrachtgever is aanwezig. Enerzijds heb je dan kans op teleurstelling, anderzijds had je die uren ook kunnen besteden aan een opdracht waarbij jij je skills kan gebruiken die je al wel helemaal in de vingers hebt.

Een ander voorbeeld kan zijn dat de opdrachtgever een te klein budget heeft om aan jouw minimale uurtarief te voldoen. Dit kan betekenen dat jij jouw uurtarief moet bijstellen om de opdracht aan te kunnen nemen. Weeg dan af hoe ver jij kan en wil zakken. Vergeet niet dat er mogelijkheden zijn waarin de opdrachtgever soms kan compenseren voor een te laag uurtarief (lees hierover meer in deze blog).

Geef duidelijk aan welke factoren binnen een opdracht belangrijk zijn voor jou. Het kan zijn dat de opdrachtgever dit kan en wil aanpassen. Dan is dat natuurlijk mooi meegenomen en kan je misschien alsnog de opdracht vervullen.

Is dit niet het geval? Geen man overboord. Wees dan ook gewoon eerlijk waarom je de opdracht niet aan wilt nemen en draai niet om de feiten heen. Ook voor opdrachtgevers kan een afwijzing een leerproces zijn en ook zij kunnen er wat van opsteken. Bijvoorbeeld door in het vervolg preciezer te zijn in de opdrachtomschrijving of een heel duidelijk tarief doorgeven.

Hoe ga jij om met afwijzingen en afwijzen?

Heb jij weleens afwijzingen meegemaakt waarvan je het echt niet had verwacht? Of een afwijzing op een opdracht waarvan je stiekem heel hard had gehoopt dat je hem zou binnenhalen? Hoe ga jij daar mee om? En aan de andere kant, heb jij weleens een opdracht afgewezen en waarom?

Tags: How to

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Drie freelancers werken in een co-working space

Checklist Wet DBA: Voldoe jij aan de wet?

In de wereld van freelance werk en opdrachtgeverschap zijn duidelijkheid en transparantie enorm belangrijk als het gaat om een gezonde en eerlijke arbeidsmarkt....

4 minuten Jellow