Weet je niet wat dat kost?

Lars Evers Lars Evers

Weet je niet wat dat kost?

Hoeveel inhurende managers weten wat de ingehuurde freelance professional daadwerkelijk zélf overhoudt van het betaalde uurtarief? Mijn advies is dan ook om zelf eens een berekening te maken en vraag je af of je inhurende collega’s zich hier ook bewust van zijn. Professionals worden namelijk betaald vanuit hun budget. Vraag gewoon eens: "Weet je wat dat kost?".

 

Als 5-jarig mannetje stond ik in de speelgoedwinkel te wijzen naar een op- afstand-bestuurbare-auto. Mijn ouders maakten dan de begrijpelijke opmerking: "Weet je dan niet wat dat kost?". En zo was het ook, ik had inderdaad geen idee wat het kostte.

 

Ik had toentertijd nog geen besef van de waarde van geld. Het was me dan ook absoluut niet bedoeld om de 'waarde' van het speelgoed, daar dacht ik helemaal niet over na. Ik wilde het gewoon graag hebben.

 

Later als je je eerste zakgeld krijgt en helemaal als je, zoals in mijn geval prei gaat planten bij de plaatselijke boer, krijg je steeds meer door wat de waarde van geld is. En daarmee werd het ook duidelijk wat mijn ouders vroeger met die opmerking bedoelden. Tot die tijd had ik echt geen idee, dus mijn ouders konden mij het ook niet kwalijk nemen. En gelukkig deden ze dat ook niet

 

Wat kost een bemiddelaar eigenlijk?

Ik merk dat er nog steeds heel veel freelancers ingehuurd worden via bemiddelaars. Dat is op zich niet zo'n probleem. Zolang het maar een bewuste keuze is en dat men de afweging heeft gemaakt tussen de kosten en de toegevoegde waarde. Maar wat schetst heel vaak mijn verbazing? De meeste inhurende managers hebben geen antwoord op de vraag:"Weet je wat jouw bemiddelaar kost?".

Als ik dit ter sprake breng, dan krijg ik ook nog weleens te horen dat men niet zo veel inhuurt. "Ik huur maar 4 of 5 freelancers per jaar in, dus dat is voor ons niet zo belangrijk.". Die mening stellen ze vaak heel snel bij nadat we de snelle berekening hebben gemaakt op een simpel klein papiertje. De meeste schrikken zich dan helemaal rot en schamen zichzelf dan zelfs een beetje.

Het is helemaal niet vreemd dat mensen niet weten wat een bemiddelaar kost. Deze kosten zitten namelijk verborgen in het uurtarief en zijn dus veelal niet zichtbaar. Er wordt ook eigenlijk nooit zo over gesproken. Hoeveel inhurende managers weten wat de ingehuurde professional daadwerkelijk zélf overhoudt van het betaalde uurtarief?

In mijn optiek zou je dit altijd moeten weten. Je wil toch weten wat je uiteindelijk aan iets of iemand betaalt? Alleen dan kan je namelijk bepalen of een bemiddelaar voldoende, heel veel of te weinig toegevoegde waarde biedt voor het bedrag dat je aan hen betaalt. En als je dit weet, dan kan je een weloverwogen keuze maken.

Over wat voor bedragen hebben we het eigenlijk?

Laten we voor het gemak het voorbeeld van hierboven eens uitwerken. Stel, je huurt elk jaar 5 freelancers in. De duur van de opdracht is 9 maanden. De gemiddelde marge die een bemiddelaar ontvangt (dit is vaak een percentage van het uurtarief) houden we op 15 euro per uur. Wat betaal je dan jaarlijks aan marges, als je deze via een bemiddelaar inhuurt? Je betaalt dan per freelancer al €2.400,- per maand aan de bemiddelaar. Bij elkaar opgeteld betaal je voor deze 5 freelancers maar liefst €108.000,- euro aan bureaus. Ik vind dit persoonlijk een hele hoop geld. Ik vermoed dat de meeste van jullie dit met mij eens zijn.

 

Tip: Wil jij een freelancer inhuren zonder marges? Kijk dan hier verder!

 

Mijn advies is dan ook om zelf deze berekening eens te maken. En als bovenstaande voor jou niet nieuw is, vraag je dan af of je inhurende collega's (voornamelijk lijnmanagers) zich hier ook van bewust zijn. Het wordt namelijk betaald vanuit hun budget. Vraag gewoon eens: "Weet je wat dat kost?".

Maak dit onderdeel eens bespreekbaar. Bekijk of er andere vormen zijn die minimaal net zo goed en snel zijn en waarmee je een enorme kostenbesparing kunt realiseren. Deze alternatieven zijn er namelijk! Dat weet ik uit zeer betrouwbare bron ;).

 

Deel dit bericht
Misschien vind je dit ook interessant?

Boekhouding voor freelancers

De boekhouding, waarschijnlijk niet het leukste onderwerp wat betreft je freelancebestaan, maar zéker niet het onbelangrijkste. Je vak is nu eenmaal je passie en daarom ben je gaan freelancen. Alleen ben je als freelancer daarnaast ook verplicht om je administratie bij te houden. Het is niet alleen verplicht, maar geeft het je ook overzicht in je financiële situatie als freelancer. Maar hoe pak je dit het beste aan? Is het handig om zelf de administratie bij te houden of kan je beter iemand onder de arm nemen?

Factuur opstellen? Bekijk hier het stappenplan en voorbeeld factuur

In onze vorige blog gaf ik je tips over wat je moet doen als een opdrachtgever niet betaalt. Onder andere gaf ik daarin aan dat het belangrijk is om duidelijke afspraken te maken met je opdrachtgever over je factuur en betalingsregelingen en dat het heel belangrijk is dat jouw factuur voldoet aan alle eisen. Om je een concreet beeld te geven over hoe een goede factuur eruit ziet en aan welke eisen deze moet voldoen, som ik in deze blog de gegevens op die in een factuur verwerkt moeten zitten. En vertel ik je waarom het belangrijk is om deze facturen te bewaren.

Help, mijn opdrachtgever betaalt niet: 9 oplossingen

Als freelancer of zzp'er moet je er niet aan denken dat een opdrachtgever jouw factuur niet op tijd wil betalen, of überhaupt niet kán betalen. Maar wat doe je dan als freelancer of zzp'er? En kan je dit probleem ook voorkomen? In deze blog vertelt Esmée jou hoe jij ervoor kan zorgen dat een opdrachtgever wél betaalt en hoe je dit probleem kan voorkomen in de toekomst.

Wil jij meer weten over hoe jij de juiste freelancer vindt voor jouw opdracht?

Vraag hier de gratis JellowPages aan waarin beschreven staat:

  • Waarom hard- en softskills van freelancers belangrijk zijn
  • Wat de trends en ontwikkelingen van het freelancen zijn
  • Hoe belangrijk de inzet van een freelancer is voor jouw organisatie

Als je onze site gebruikt, krijg je cookies van ons. Meer lezen over ons cookiebeleid.