Compensatie vragen voor een te laag uurtarief, deel 2

Susan Mulder

Compensatie vragen voor een te laag uurtarief, deel 2

Hoeveel (andere) freelancers vragen iets ter compensatie wanneer zij werken voor een te laag uurtarief? En wat voor compensatie is dit dan? Een tijdje geleden (in deze blog) vroegen wij freelancers of zij weleens het uurtarief verlaagd hebben voor een opdrachtgever en of zij daarvoor compensatie gevraagd hebben. En wat blijkt, ongeveer 49% van de freelancers werkt niet voor minder dan het aangegeven uurtarief en bijna 12% heeft weleens compensaties gevraagd voor een te laag uurtarief.

Het bepalen van een uurtarief blijkt lastig en een altijd terugkerend onderwerp. Het probleem: je wil enerzijds niet een te hoog bedrag per uur vragen, omdat je niet wil dat je daarom misschien mooie opdrachten misloopt. Anderzijds wil je ook zeker niet te laag inzetten, omdat jij natuurlijk ook gewoon rond moet komen. Daarnaast komt er natuurlijk ook bij kijken dat elke opdracht een andere invulling heeft, waardoor jouw uurtarief waarschijnlijk ook nog eens verschilt per opdracht.

Toch moet je op veel platforms een uurtarief opgeven die in je profiel komt te staan, zo ook bij ons! Bij Jellow is het door jou ingevulde uurtarief niet bindend. Dit betekent dat het uurtarief bespreekbaar is wanneer jij uitgenodigd wordt voor een opdracht.

Welk uurtarief moet ik invullen?

Een tip voor het invullen van een uurtarief, voor de freelancer die al wat langer in het vak zit, is om een gemiddelde te nemen van alle (voltooide) opdrachten. Een tip voor de beginnende freelancer, voor als je je uurtarief eigenlijk nog moet bepalen en je twijfelt, is om even te spieken bij freelancers in jouw vakgebied. Dit laatste kan je trouwens bij Jellow niet, omdat het uurtarief alleen zichtbaar is op je profiel voor jouzelf en opdrachtgevers (dus daarvoor moet je even ergens anders kijken).

Ook is het belangrijk dat je vooral niet een te laag uurtarief vraagt. Er bestaan veel websites waarbij jij jouw uurtarief kan uitrekenen. Hierbij wordt gerekend hoeveel jij ongeveer moet vragen om maandelijks rond te komen en dergelijke.

Maar als je gewoon in loondienst gaat, wil je toch eigenlijk ook meer verdienen dan het bedrag waarmee je maandelijks rond kan komen? Via deze link van loonwijzer zie je een overzicht en het verschil in het uurtarief van 50 verschillende beroepen tussen zpp’ers en het bruto uurloon van werknemers in vaste loondienst.

Gooi jouw naam en diensten niet te grabbelen

Veel (vaak beginnende) freelancers, zijn zoekende en twijfelen of ze een hoger uurtarief waard zijn. Dit resulteert in het vragen van een te laag uurtarief. Een tip van een collega die zelf freelancer is geweest:

“Wees niet bang dat jouw (toekomstige) klanten jouw diensten, het uurtarief niet waard vinden. In het begin kan het lastig zijn omdat je dan gewoon graag wat opdrachten en referenties op je naam wil hebben staan. Maar zorg ervoor dat jij jouw naam en jouw diensten niet ‘te grabbelen gooit’.

De klanten die jou te duur vinden, willen vaak voor een dubbeltje op de eerste rij zitten en zijn jouw inspanningen niet waard. Kijk daarom goed naar wat jouw diensten waard zijn, in plaats van hoeveel jij nodig hebt om ‘rond’ te komen”.

Maar de opdracht is zo leuk, dat ik mijn uurtarief daarvoor wel wil verlagen...

Als jij een opdracht zo leuk, nuttig en interessant vindt, is het natuurlijk helemaal aan jou of jij daarvoor jouw uurtarief verlaagt. Dat is helemaal niet gek en komt wel vaker voor. Jij hoort dan bij de 51% van de freelancers die weleens hun uurtarief heeft verlaagd voor een opdracht.

Van deze 51% heeft 12% weleens een compensatie gevraagd voor een te laag uurtarief. De andere 39% geeft aan dat zij hun uurtarief weleens hebben verlaagd zonder een compensatie te vragen.

Redenen van deze groep zijn onder andere dat ze voor goede doelen of maatschappelijk relevante organisaties hun uurtarief verlagen, dat ze iemand uit de brand helpen, dat ze het hebben van een leuke opdracht belangrijker vinden dan de vergoeding, dat ze de opdracht als een aanvulling op het portfolio wilden, dat het goed was voor het netwerk van de freelancer of dat er bepaalde skills voor een opdracht nodig waren die de freelancer in eerste instantie niet had en de opdracht voor hem/haar ook een leerproces was.

De andere 49% van de freelancers geeft aan dat hij/zij niet werkt voor minder dan het uurtarief dat zij hebben aangegeven in Jellow. In sommige gevallen laten deze freelancers de opdracht gewoon varen en wachten tot ze een nieuwe opdracht krijgen waarbij de opdrachtgever wel genoeg budget heeft.

Anderen geven aan dat zij zorgen dat de deal aangepast wordt, in plaats van de prijs. Dit laatste houdt in, dat bijvoorbeeld dat alleen relatief ‘makkelijke’ klussen worden gedaan waar de freelancer niet veel tijd in hoeft te stoppen en bijvoorbeeld in enkele uurtjes tussen ‘het echt echte werk’ door wordt gedaan.

Benieuwd naar de compensaties die wel eens gevraagd zijn door de freelancers?

We zien een aantal dingen terugkomen in de compensaties die als tegenprestaties zijn gevraagd. Let op, deze compensaties zijn gevraagd met compleet verschillende omstandigheden en in verschillende situaties. Dit betekent dat dit niet bij elke opdrachtgever standaard mogelijk is, of een überhaupt een optie. Daarentegen geeft het je wel een idee of inspiratie.

 • Een goede referentie, een beoordeling op Facebook en producten van het bedrijf
 • Flexibiliteit om vanuit huis te werken om reiskosten te besparen
 • Reis- en verblijfskosten
 • Abonnement op een parkeergarage
 • Aanbeveling
 • Uitbreiding van de opdracht
 • Hulp bij het maken van een logo, flyer, etc.
 • Foto’s laten maken voor een website
 • Extra PR & promotie
 • Gratis zaalhuur voor een workshop

Dus besluit jij in sommige gevallen om te werken voor minder dan jouw uurtarief? Dan weet je dat er eventueel mogelijkheden zijn. Houd er wel rekening mee dat dit erg situatie afhankelijk is en dat het niet altijd mogelijk is. Maar overleggen over het uurtarief en eventueel compensatie kan natuurlijk altijd.

Heb jij toevallig nog een ander voorbeeld van een tegenprestatie die je gekregen hebt als compensatie, omdat je werkte voor een te laag uurtarief? Wil je die hieronder met ons delen?

Tags:
Deel dit bericht
Misschien vind je dit ook interessant?

5 belangrijke freelance trends in 2020

We gaan inmiddels richting het nieuwe jaar en dus wordt het tijd om te kijken welke belangrijke trends in 2020 een grote rol gaan spelen in de freelance wereld. Speciaal voor jou hebben we 5 trends op een rijtje gezet, waarvan wij denken dat ze belangrijk gaan zijn in 2020 voor zowel freelancers als opdrachtgevers. Door je als freelancer of opdrachtgever bewust te zijn van deze trends, kun je beter inspelen op de veranderingen in de markt. Benieuwd welke trends dit zijn en wat ze voor jou kunnen betekenen?

Hoeveel freelancers zijn er in Nederland?

Eind 2019 zijn er 1.093.000 zzp’ers in Nederland (CBS). Dat betekent een totale groei van 68.312,5% ten opzichte van 1988. Ruim 30 jaar geleden, nadat de eerste ‘zzp’er’ geregistreerd werd toen de belastingdienst deze term introduceerde. Een behoorlijke groei! Hoe is deze groei tot stand gekomen en wat is er ondertussen allemaal gebeurd in het land van de zelfstandige ondernemers? Dat lees je in deze blog.

5 redenen waarom goede doelen en freelancers samenwerken

Wij zien regelmatig organisaties voorbij komen die omkomen in het werk en met spoed een paar extra handen, of specifieke kennis nodig hebben. Vaak wordt dan gedacht om een freelancer in te huren in plaats van een vaste werknemer, vanwege de contractuele- en soms financiële voordelen.

Wil jij meer weten over hoe jij de juiste freelancer vindt voor jouw opdracht?

Vraag hier de gratis JellowPages aan waarin beschreven staat:

 • Waarom hard- en softskills van freelancers belangrijk zijn
 • Wat de trends en ontwikkelingen van het freelancen zijn
 • Hoe belangrijk de inzet van een freelancer is voor jouw organisatie

Als je onze site gebruikt, krijg je cookies van ons. Meer lezen over ons cookiebeleid.