Compensatie vragen voor een te laag uurtarief, deel 2

Susan Mulder

Compensatie vragen voor een te laag uurtarief, deel 2

Hoeveel (andere) freelancers vragen iets ter compensatie wanneer zij werken voor een te laag uurtarief? En wat voor compensatie is dit dan? Een tijdje geleden (in deze blog) vroegen wij freelancers of zij weleens het uurtarief verlaagd hebben voor een opdrachtgever en of zij daarvoor compensatie gevraagd hebben. En wat blijkt, ongeveer 49% van de freelancers werkt niet voor minder dan het aangegeven uurtarief en bijna 12% heeft weleens compensaties gevraagd voor een te laag uurtarief.

Het bepalen van een uurtarief blijkt lastig en een altijd terugkerend onderwerp. Het probleem: je wil enerzijds niet een te hoog bedrag per uur vragen, omdat je niet wil dat je daarom misschien mooie opdrachten misloopt. Anderzijds wil je ook zeker niet te laag inzetten, omdat jij natuurlijk ook gewoon rond moet komen. Daarnaast komt er natuurlijk ook bij kijken dat elke opdracht een andere invulling heeft, waardoor jouw uurtarief waarschijnlijk ook nog eens verschilt per opdracht.

Toch moet je op veel platforms een uurtarief opgeven die in je profiel komt te staan, zo ook bij ons! Bij Jellow is het door jou ingevulde uurtarief niet bindend. Dit betekent dat het uurtarief bespreekbaar is wanneer jij uitgenodigd wordt voor een opdracht.

Welk uurtarief moet ik invullen?

Een tip voor het invullen van een uurtarief, voor de freelancer die al wat langer in het vak zit, is om een gemiddelde te nemen van alle (voltooide) opdrachten. Een tip voor de beginnende freelancer, voor als je je uurtarief eigenlijk nog moet bepalen en je twijfelt, is om even te spieken bij freelancers in jouw vakgebied. Dit laatste kan je trouwens bij Jellow niet, omdat het uurtarief alleen zichtbaar is op je profiel voor jouzelf en opdrachtgevers (dus daarvoor moet je even ergens anders kijken).

Ook is het belangrijk dat je vooral niet een te laag uurtarief vraagt. Er bestaan veel websites waarbij jij jouw uurtarief kan uitrekenen. Hierbij wordt gerekend hoeveel jij ongeveer moet vragen om maandelijks rond te komen en dergelijke.

Maar als je gewoon in loondienst gaat, wil je toch eigenlijk ook meer verdienen dan het bedrag waarmee je maandelijks rond kan komen? Via deze link van loonwijzer zie je een overzicht en het verschil in het uurtarief van 50 verschillende beroepen tussen zpp’ers en het bruto uurloon van werknemers in vaste loondienst.

Gooi jouw naam en diensten niet te grabbelen

Veel (vaak beginnende) freelancers, zijn zoekende en twijfelen of ze een hoger uurtarief waard zijn. Dit resulteert in het vragen van een te laag uurtarief. Een tip van een collega die zelf freelancer is geweest:

“Wees niet bang dat jouw (toekomstige) klanten jouw diensten, het uurtarief niet waard vinden. In het begin kan het lastig zijn omdat je dan gewoon graag wat opdrachten en referenties op je naam wil hebben staan. Maar zorg ervoor dat jij jouw naam en jouw diensten niet ‘te grabbelen gooit’.

De klanten die jou te duur vinden, willen vaak voor een dubbeltje op de eerste rij zitten en zijn jouw inspanningen niet waard. Kijk daarom goed naar wat jouw diensten waard zijn, in plaats van hoeveel jij nodig hebt om ‘rond’ te komen”.

Maar de opdracht is zo leuk, dat ik mijn uurtarief daarvoor wel wil verlagen...

Als jij een opdracht zo leuk, nuttig en interessant vindt, is het natuurlijk helemaal aan jou of jij daarvoor jouw uurtarief verlaagt. Dat is helemaal niet gek en komt wel vaker voor. Jij hoort dan bij de 51% van de freelancers die weleens hun uurtarief heeft verlaagd voor een opdracht.

Van deze 51% heeft 12% weleens een compensatie gevraagd voor een te laag uurtarief. De andere 39% geeft aan dat zij hun uurtarief weleens hebben verlaagd zonder een compensatie te vragen.

Redenen van deze groep zijn onder andere dat ze voor goede doelen of maatschappelijk relevante organisaties hun uurtarief verlagen, dat ze iemand uit de brand helpen, dat ze het hebben van een leuke opdracht belangrijker vinden dan de vergoeding, dat ze de opdracht als een aanvulling op het portfolio wilden, dat het goed was voor het netwerk van de freelancer of dat er bepaalde skills voor een opdracht nodig waren die de freelancer in eerste instantie niet had en de opdracht voor hem/haar ook een leerproces was.

De andere 49% van de freelancers geeft aan dat hij/zij niet werkt voor minder dan het uurtarief dat zij hebben aangegeven in Jellow. In sommige gevallen laten deze freelancers de opdracht gewoon varen en wachten tot ze een nieuwe opdracht krijgen waarbij de opdrachtgever wel genoeg budget heeft.

Anderen geven aan dat zij zorgen dat de deal aangepast wordt, in plaats van de prijs. Dit laatste houdt in, dat bijvoorbeeld dat alleen relatief ‘makkelijke’ klussen worden gedaan waar de freelancer niet veel tijd in hoeft te stoppen en bijvoorbeeld in enkele uurtjes tussen ‘het echt echte werk’ door wordt gedaan.

Benieuwd naar de compensaties die wel eens gevraagd zijn door de freelancers?

We zien een aantal dingen terugkomen in de compensaties die als tegenprestaties zijn gevraagd. Let op, deze compensaties zijn gevraagd met compleet verschillende omstandigheden en in verschillende situaties. Dit betekent dat dit niet bij elke opdrachtgever standaard mogelijk is, of een überhaupt een optie. Daarentegen geeft het je wel een idee of inspiratie.

 • Een goede referentie, een beoordeling op Facebook en producten van het bedrijf
 • Flexibiliteit om vanuit huis te werken om reiskosten te besparen
 • Reis- en verblijfskosten
 • Abonnement op een parkeergarage
 • Aanbeveling
 • Uitbreiding van de opdracht
 • Hulp bij het maken van een logo, flyer, etc.
 • Foto’s laten maken voor een website
 • Extra PR & promotie
 • Gratis zaalhuur voor een workshop

Dus besluit jij in sommige gevallen om te werken voor minder dan jouw uurtarief? Dan weet je dat er eventueel mogelijkheden zijn. Houd er wel rekening mee dat dit erg situatie afhankelijk is en dat het niet altijd mogelijk is. Maar overleggen over het uurtarief en eventueel compensatie kan natuurlijk altijd.

Heb jij toevallig nog een ander voorbeeld van een tegenprestatie die je gekregen hebt als compensatie, omdat je werkte voor een te laag uurtarief? Wil je die hieronder met ons delen?

Deel dit bericht
Misschien vind je dit ook interessant?

Jellow Club zorgt voor samenwerking tussen freelancers

Misschien heb je het al voorbij zien komen, of ben je er al onderdeel van, de: Jellow Club. Als freelance platform wilde Jellow met dit initiatief zorgen voor meer samenwerking tussen freelancers onderling, omdat we als ondernemers veel van elkaar kunnen leren. Clublid Patrick is een goed voorbeeld van een freelancer die al gebruik heeft gemaakt van dit initiatief. Hij deelt graag zijn ervaring met Jellow en in het bijzonder de Jellow Club door middel van deze blog. Lees gauw verder om te kijken of dit initiatief ook voor jou interessant is.

In loondienst en parttime freelancen, wat houdt het in?

Het is alweer 2020! Misschien heb je er weleens over nagedacht om naast je baan te gaan freelancen of heb je een opdracht voorbij zien komen die je stiekem toch aanspreekt. Met een stijging van 14% sinds 2013, zoals hieronder in de grafiek te zien is, zijn er steeds meer mensen die een hun vaste baan en freelance carrière combineren (KvK, 2019). Maar kan je zomaar gaan freelancen naast je vaste baan of is het proces complexer dan het lijkt? Wat komt er allemaal bij kijken en wat moet je als werknemer en freelancer regelen? In deze blog leg ik je uit hoe je naast je baan kan gaan freelancen en met welke aspecten je rekening moet houden. Bovendien geef ik je tips hoe je dit kan aanpakken als parttime ondernemer.

Wat is freelancen?

Freelancen wordt gezien als werken, zonder het hebben van een vast contract. Maar gaat het ook zo in de praktijk in de freelancemarkt waar je actief wil zijn?

Wil jij meer weten over hoe jij de juiste freelancer vindt voor jouw opdracht?

Vraag hier de gratis JellowPages aan waarin beschreven staat:

 • Waarom hard- en softskills van freelancers belangrijk zijn
 • Wat de trends en ontwikkelingen van het freelancen zijn
 • Hoe belangrijk de inzet van een freelancer is voor jouw organisatie

Als je onze site gebruikt, krijg je cookies van ons. Meer lezen over ons cookiebeleid.