Ben jij als zzp’er of freelancer goed beveiligd tegen cybercrime?

Esmée Weering

Ben jij als zzp’er of freelancer goed beveiligd tegen cybercrime?

Slecht 65% van de zzp’ers is goed beveiligd tegen cybercrime en het blijkt dat veel freelancers niet weten wanneer je een verhoogd risico hebt om slachtoffer te worden van internetcriminelen. Heb jij bijvoorbeeld wel eens gebruikgemaakt van een openbare WiFi, zoals in de trein, of in een koffietentje? Onderschat internetcriminelen nooit en zorg voor goede beveiliging en sterke wachtwoorden. Lees in deze blog de 6 tips en tricks waardoor jij je goed kan beveiligen tegen cybercrime.

 

Welke risico’s zijn er als je niet goed beveiligd bent tegen cybercrime?

Als zzp’er heb je een hoger risico om slachtoffer te worden van cybercrime. Bijvoorbeeld wanneer je gebruik maakt van openbare Wi-Fi hotspots zoals in cafeetjes of Wifi in de trein. Vanuit deze Wi-Fi worden vaak ook zakelijke e-mails verstuurd en daarbij komt vaak dat er ook zakelijke bestanden worden verstuurd op dit netwerk.

 

Uit het onderzoek van ZP Fact, blijkt dat slechts 65% goed beveiligd te zijn tegen cybercrime. In het onderzoek komt naar voren dat zzp’ers in de ICT-branche het best beveiligd zijn, waarvan slechts 9% slecht beveiligd is en 19% matig. Bij zzp’ers die niet in de ICT-branche werken, ligt dit aantal hoger. 13% hiervan geeft aan slecht beveiligd te zijn en 24% geeft aan dat zij zich matig beveiligen tegen cybercrime.

Hoor jij bij die 35% die eigenlijk nog niet goed op de hoogte is van de risico’s en zich dus nog niet goed beveiligd? Lees gauw verder om de volgende 6 tips en tricks te tot je te nemen, zodat jij ervoor kan zorgen dat je als zzp’er of freelancer goed beveiligd bent tegen cybercrime.

Tip 1: Maak gebruik van wachtwoordbeheerder

Sla jij jouw wachtwoord altijd op in webbrowsers, omdat het zo lekker snel gaat? Niet meer doen dus! Wanneer jij dit doet, kunnen cybercriminelen gemakkelijk jouw wachtwoord stelen. Met de wachtwoordbeheerder heb je hier geen zorgen meer over. De wachtwoordbeheerder onthoudt al jouw wachtwoorden en geeft een seintje wanneer een oud wachtwoord gewijzigd moet worden.

 

Tip 2: Maak gebruik van jouw persoonlijke hotspot

Zoals hierboven al genoemd werken veel freelancers (niet iedereen dat snappen we) op openbare plekken, waar je van openbare Wi-Fi hotspots gebruik kan maken. Je kan hierbij denken aan cafés, openbare bibliotheken, maar ook die Wi-Fi bij iemand thuis die zijn/haar wachtwoord aan iedereen doorpasst. Deze hotspots zijn vaak slecht beveiligd, en een WiFi waar veel verschillende mensen gebruik van maken is ook niet altijd even veilig. Tegenwoordig zijn er namelijk simpele apparaatjes op de markt die heel eenvoudig mobiele apparaten in de buurt kunnen 'afluisteren'.

 

Heb je echt een hotspot nodig om verder te kunnen werken? Maak dan gebruik van je Persoonlijke Hotspot op je smartphone. Hiermee maak je gebruik van je mobiele provider en dit is een stuk veiliger dan de openbare hotspots.

 

Er zijn simpele apparaatjes op de markt die het kinderlijk eenvoudig maken om mobiele apparaten in de buurt ‘af te luisteren’.

 

Voor de digibeten onder ons: Om Persoonlijke hotspot in te stellen op de iPhone en te verbinden met je devices, volg je de volgende stappen:

1.    Ga naar ‘Instellingen’ op de iPhone

2.    Ga vervolgen naar ‘Persoonlijke hotspot’ en schakel ‘Persoonlijke hotspot’ in

3.    Ga nu naar de Wi-Fi instellingen van jouw devices.

4.    Zoek vervolgens naar Wi-fi netwerken en zorg dat je jouw iPhone vindt

5.    Tik vervolgens jouw iPhone aan en violà als het goed is ben je nu verbonden!

 

Om een wifi-hotspot te maken op een Android-toestel en te verbinden met je devices, volg je deze stappen:

1.    Ga naar ‘Instellingen’ op je Android-toestel

2.    Ga vervolgens naar ‘Netwerk en Internet’ en naar ‘Hotspot en tethering’

3.    Tik op Wifi-hotspot instellen en geef jouw Wifi-hotspot een naam

4.    Maak vervolgens een sterk wachtwoord aan en nu is hij klaar voor verbinding

5.    Ga nu naar de Wi-Fi instellingen van jouw devices.

6.    Zoek vervolgens naar Wi-fi netwerken en zorg dat je jouw Wifi-hotspot vindt

7.    Tik vervolgens jouw hotspot aan en violà als het goed is ben je nu verbonden!

 

Tip 3: Schaf Virtual Private Network (VPN) aan

Is het voor jou niet mogelijk om verbinding te maken met je Persoonlijke Hotspot en ben je toch genoodzaakt om gebruik te maken van de openbare hotspots? Zorg er dan voor dat je tenminste gebruik maakt van een VPN-service. Deze service zorgt ervoor dat de verbinding met de openbare hotspot wordt beveiligd.

 

De VPN wordt als het ware tussen jouw device en de openbare hotspot gezet. Dit betekent dat de VPN ervoor zorgt dat jij een beveiligde verbinding krijgt met de openbare hotspot en online afgeschermd bent. Een cybercrimineel kan dan niet zomaar bij wat jij ontvangt en verstuurt en daarnaast kan jij ook nog eens websites zoals Facebook en Twitter wat in sommige landen verboden is, in deze landen gebruiken.

 

Tip 4: Zorg dat jouw systemen, apparaten en apps up-to-date zijn!

Veel device gebruikers zetten vaak updates voor systemen, apps of apparaten uit, maar wist je dat dit onverstandig is als je goed beveiligd wil zijn? Zorg daarom dat jij altijd jouw systemen, apparaten en apps update of nog beter: zorg ervoor dat ze automatisch updaten!

 

Tip 5: Maak altijd een back-up

Naast cyber, zijn er ook offline criminelen. Met een goede back-up, bijvoorbeeld op een externe harde schijf, zorg je er niet alleen voor dat jouw documenten zich alleen veilig bevinden op de harde schijf....als jouw laptop wordt gestolen door offline criminelen, ben je in ieder geval niet ‘alles’ kwijt. Een nieuwe laptop aanschaffen hoeft niet altijd lastig te zijn, alle documenten opnieuw maken is vaak een veel lastigere klus. Zorg er altijd voor dat je een back-up maakt van belangrijke gegevens en documenten. Wordt jouw laptop gestolen, dan heb je tenminste jouw gegevens en documenten nog.

 

Tip 6: Stel twee-factor-authenticatie in

Uit het bovengenoemde onderzoek blijkt dat veel zzp’ers zich wel bewust zijn van de risico’s van cybercriminelen.

 

Meer dan de helft geeft aan dat zij gebruikmaken van wachtwoordmanagers. Maar Echter geven de zzp’ers aan dat zij vaak geen tot weinig gebruik maken van de twee-factor-authenticatie of niet eens bekend zijn met deze applicatie.

 

Een twee-factor-authenticatie is een kleine toevoeging en misschien wat meer werk, maar kan je al wel behoorlijk helpen in het beveiligen van jouw bestanden.

 

De twee-factor-authenticatie zorgt ervoor dat gevraagd wordt naar jouw identiteit en controleert dit op twee manieren:  door middel van een sms op je telefoon. Mocht daarnaast iemand willen inloggen met jouw gegevens, dan krijg je hier door deze authenticatie een melding van.

 

Beveiliging op je mobiele telefoon voor dummies: Maak je nog geen gebruik van twee-factor-authenticatie en wil je dit gebruiken op jouw iPhone of Android-toestel? Volg dan de volgende stappen:

 

Voor iPhone gebruikers:

1.    Ga naar ‘Instellingen’ > klik op jouw Apple ID

2.    Ga vervolgens naar ‘Wachtwoord en beveiliging’

3.    Tik op ‘Zet twee-factor-authenticatie aan’

4.    Tik op ‘Ga door’

5.    Voer vervolgens het telefoonnummer in waarop je de verificatiecodes wilt ontvangen

6.    Tik nu op ‘Volgende’ en Apple stuurt je vervolgens de verificatiecode op het opgegeven telefoonnummer.

 

Voor Mac met OS X El Capitan of hoger gebruikers:

1.    Ga in het Apple Menu naar ‘Systeemvoorkeuren’

2.    Ga vervolgens naar ‘iCloud en ‘Accountgegevens’

3.    Tik op ‘Beveiliging’

4.    Tik vervolgens op ‘Zet twee-factor-authenticatie aan’ om de twee-factor-authenticatie te activeren.  

 

Voor Android gebruikers:

1.    Ga naar ‘Instellingen’ en ga naar je Google Account

2.    Tik vervolgens op ‘Beveiliging’

3.    Tik nu op ‘Inloggen bij Google’ op Authenticatie in twee stappen.

4.    Tik daarna op ‘Aan de slag’

5.    Volg daarna de stappen op het scherm.

 

Met deze 6 tips en tricks ben je stuk beter beveiligd tegen cybercrime. Ik wil nog even benadrukken dat je deze internetcriminelen dan ook nooit moet onderschatten. Maak gebruik van deze simpele tips en zorg ervoor dat jouw gegevens altijd veilig zijn. Heb je tips of aanvullingen tegen cybercrime voor zzp’ers en freelancers? Dan hoor ik het graag! Laat het me weten door een berichtje te sturen naar esmee@jellow.nl.

 

Ben jij op zoek naar een freelancer die jou hierbij kan helpen? Klik dan hier voor development freelancers, en hier voor IT freelancers.

 

Deel dit bericht
Misschien vind je dit ook interessant?

Jellow Club zorgt voor samenwerking tussen freelancers

Misschien heb je het al voorbij zien komen, of ben je er al onderdeel van, de: Jellow Club. Als freelance platform wilde Jellow met dit initiatief zorgen voor meer samenwerking tussen freelancers onderling, omdat we als ondernemers veel van elkaar kunnen leren. Clublid Patrick is een goed voorbeeld van een freelancer die al gebruik heeft gemaakt van dit initiatief. Hij deelt graag zijn ervaring met Jellow en in het bijzonder de Jellow Club door middel van deze blog. Lees gauw verder om te kijken of dit initiatief ook voor jou interessant is.

In loondienst en parttime freelancen, wat houdt het in?

Het is alweer 2020! Misschien heb je er weleens over nagedacht om naast je baan te gaan freelancen of heb je een opdracht voorbij zien komen die je stiekem toch aanspreekt. Met een stijging van 14% sinds 2013, zoals hieronder in de grafiek te zien is, zijn er steeds meer mensen die een hun vaste baan en freelance carrière combineren (KvK, 2019). Maar kan je zomaar gaan freelancen naast je vaste baan of is het proces complexer dan het lijkt? Wat komt er allemaal bij kijken en wat moet je als werknemer en freelancer regelen? In deze blog leg ik je uit hoe je naast je baan kan gaan freelancen en met welke aspecten je rekening moet houden. Bovendien geef ik je tips hoe je dit kan aanpakken als parttime ondernemer.

Wat is freelancen?

Freelancen wordt gezien als werken, zonder het hebben van een vast contract. Maar gaat het ook zo in de praktijk in de freelancemarkt waar je actief wil zijn?

Wil jij meer weten over hoe jij de juiste freelancer vindt voor jouw opdracht?

Vraag hier de gratis JellowPages aan waarin beschreven staat:

  • Waarom hard- en softskills van freelancers belangrijk zijn
  • Wat de trends en ontwikkelingen van het freelancen zijn
  • Hoe belangrijk de inzet van een freelancer is voor jouw organisatie

Als je onze site gebruikt, krijg je cookies van ons. Meer lezen over ons cookiebeleid.