11 (flex)werkplekken in de wereld

Lia Larsen

Omdat iedereen een voorkeur heeft voor andere locaties en omdat er zoveel verschillende koffie-, lunch-, taart- en thee tenten beschikbaar zijn, focus ik mij hier op 11 ‘echte flexwerkplekken’. Gewoon flex werkplekken waar je een ruimte, zolder, tafel kan huren waar gepassioneerd gewerkt wordt, in plaats van een plek waar je hippe happe moet zijn.

Er zijn zó veel speciale, inspirerende locaties waar je als freelancer kan of bijna móet werken. Zo zijn er plekken waar je door de planten de stoelen niet meer ziet, waar je door de hippe muurschilderingen de kleur van je beeldscherm niet meer ziet en door de verschillende koffies niet meer weet wat je wil drinken.

Omdat iedereen een voorkeur heeft voor andere locaties zoals, rustig, druk, geen muziek, wel muziek, knus, ruimtelijk, strak, buiten, binnen, hip, oubollig, etc. en omdat er zoveel verschillende koffie-, lunch-, taart- en thee tenten beschikbaar zijn, focus ik mij hier op ‘echte flexwerkplekken’. Gewoon plekken waar je een ruimte, zolder of tafel kan huren waar gepassioneerd gewerkt wordt, in plaats van een plek waar je hippe happe moet zijn.

Ben je op zoek naar een nieuwe plek, een tijdelijke plek of ben je gewoon nieuwsgierig? Hieronder heb ik een lijst voor je gemaakt met websites voor flex werkplekken die ideaal voor freelancers zijn. In de lijst vind je 11 websites waar je zowel terecht kan als je in Verweggistan een flexibele werkplek zoekt, als wanneer je in Nederland op zoek bent naar een (nieuwe) plek.

Ben jij juist op zoek naar een freelancer voor jouw opdracht? Klik dan hier

1. Spaces – Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Antwerpen, Brussel, Diegem & Mechelen, maar ook in vele andere landen.

De naam zegt het al, ruimtes maar dan internationaal. Zo kan je niet alleen de website vertalen in het Nederlands, Engels en Frans maar ook in Chinees, Portugees en tig andere talen. Als je op zoek bent naar een (gedeelde) werkplek die je kan huren, met een mogelijkheid om te netwerken, is het een goed idee om even rond te neuzen bij Spaces. Spaces heeft een unieke community met een internationaal netwerk van ondernemende mensen. Als leuk extraatje worden er ook maandelijks zakelijke en culturele events gehouden, zoals Halloween beer pong ;-), symposiums en andere meetups.

Dus vanuit welke stad jij ook werkt, flexibele werkplekken bij Spaces vind je o.a. in Amsterdam, Kaapstad, San Jose of Manilla, je kan eenvoudig een plek vinden, je aanmelden voor een event en heel eenvoudig in contact komen met andere ondernemers in de stad. Daarnaast is elke locatie voorzien van een ICT'er die je kan helpen bij je technische problemen, altijd handig voor de digibeten onder ons!

Bij spaces heb je keuze tussen verschillende locaties. De kosten beginnen vanaf €225,- per maand. Je kan kiezen tussen een grote tafel, kleine tafel, maar ook een bureau met de mogelijkheid om hier 24 uur te werken, als jij dat nodig hebt. Heb je een grote ruimte nodig om te vergaderen? De meeste locaties hebben ook ‘boardrooms’ waar je met grotere groepen kan overleggen en vergaderen…deze zijn wel wat prijziger dan de werkplaatsen uiteraard ;-).

Website: https://www.spacesworks.com/

 

2. Seats2meet – Wereldwijd

Flexibeler kan het bijna niet! Met 201 inspirerende locaties wereldwijd, van Argentinië tot Kazachstan, zijn er overal Seats2meet locaties te vinden. Waar in heel Portugal zo’n 4 locaties beschikbaar zijn en in Israël 2, zijn er in Nederland maar liefst 118 verschillende werk- en vergaderlocaties beschikbaar. Op de website van Seats2Meet kan je het hele aanbod bekijken, maar wat het extra makkelijk maakt is dat je op een plaats kan zoeken en kan aangeven welke dag en tijdstip jij een specifieke locatie nodig hebt.

Via deze website kan je in de randstad verscheidene locaties vinden, maar in andere provincies valt het aanbod nog wel wat tegen. Daarnaast moet je nog even een handigheid vinden om door het aanbod heen te scrollen, maar het concept staat en belooft in de toekomst zeker praktisch(er) te worden. Wat heel leuk en praktisch is aan seats2meet, is dat zij hele gunstige en makkelijk toegankelijke locaties hebben. Op station Amersfoort kan je bijvoorbeeld ‘treincoupes’ huren, die ook letterlijk op Amersfoort Centraal staan.

Er zijn ontzettend veel verschillende flex werkplekken beschikbaar bij Seats2meet, niet alleen kan jij een plekje vinden bij bedrijven in een pand, maar ook bij scholen, bibliotheken, coworkplekken of zelfs in de woonkamers van andere freelancers. En het mooiste? Je betaalt niet met geld, maar met je eigen kennis, netwerk en talenten. Je krijgt bij Seats2meet namelijk een eigen paspoort. In plaats van dat jij incheckt met geld, check jij in met jouw kennis.

Met dit paspoort geef je aan waar en waaraan jij die dag gaat werken. Vervolgens word jij gelinkt aan andere personen, locaties, events en blogs die relevant zijn voor jouw werklocatie en voor jouw expertise. 

Wat kost een paspoort? Niets dus. Wat kan je met een paspoort? Inchecken, ruimtes reserveren, chatten, netwerken, kennis delen, en dat allemaal in ruil voor jouw kennis. Heb jij een plekje over in jouw 'coworking space'? Dan kan jij je ook aanmelden als 'host'! 

Heb je een vergader- of workshopzaal nodig? Dan kan je één of meerdere stoelen boeken en je betaalt per stoel, de prijs verschilt per stad. Voor een dag van 9:00-17:00 in Amsterdam verschilt van €17,00 tot €70,18 per stoel en bij sommige locaties betaal je extra voor versnaperingen, bij andere kan je kiezen om extra te betalen voor een borrel, frisdrank, fruit, koffie, thee of lunch. Let dus goed op wat je precies boekt.

 

Website: https://www.seats2meet.com/

 

3. WeWork – Wereldwijd

Weer zo’n goed concept! WeWork heeft over de hele wereld 468 locaties in 91 verschillende steden. Denk aan steden als New York City, Mexico City, Tokyo, Barcelona en wat dichterbij in Amsterdam. Naast dat ze gevestigd zijn in de grote steden, zijn de gebouwen van WeWork ook bewust gelegen in de bruisendste delen van de steden.

Met drie locaties in Amsterdam kan je zelf kiezen in welk deel van de stad je wilt flexwerken. De locatie bij de Zuidas zit naast de Market 33 food court waar je in je pauze of na werk kunt genieten van verschillende wereldgerechten. Liever een werkplek op loopafstand van het levendige stadscentrum? Huur dan een werkplek bij de locatie bij de Weesperstraat en geniet van een panoramisch uitzicht op de Amsterdamse grachten. WeWork focust zich, net als Spaces naast de flexibele werkplekken, ook op ‘het zijn van een community’.

Een community vol met internationale en diverse bedrijven, mensen en netwerken. Op elke locatie worden maandelijks verschillende evenementen gehouden. Helaas kan je je niet via de website inschrijven voor zo’n evenement. Bij de Weteringschans is bijvoorbeeld in juli het evenement de ‘Euro Coding Challenge: Code your landing page in a day!’ gehouden.

De prijzen verschillen per locatie startend van €175 per maand voor een zogeheten ‘hotdesk’ binnen een gedeelde werkruimte en €460 per maand voor een eigen kantoor!

website: https://www.wework.com

 

4. Nomadlist – Wereldwijd

Ook weer een naam die eigenlijk precies zegt wat het is. Het is alleen niet zomaar een lijst voor (digital) nomads, maar een hele specifieke lijst met plekken over de hele wereld. Jij kan hier de ‘voor jou beste’ uit filteren. Alle plekken die worden aangedragen door freelancers, worden gereviewd door mensen die er ook geweest zijn en gewerkt hebben.

De plaatsen op de lijst worden op ontzettend veel verschillende punten beoordeeld. Zo heb je de algemene ‘nomad score’, maar ook de kosten, kwaliteit van het internet, ‘fun’ en hoe veilig het is als belangrijkste graadmeters. Daarnaast wordt de nomadstad ook beoordeeld op: het weer, kwaliteit van de lucht, kwaliteit van het leven, of alles te voet te doen is, de vrede, verkeersveiligheid, ziekenhuizen, geluk, nachtleven, volwassen nachtleven, gratis wifi, plekken waar je kan werken, airconditioning, vriendelijk, Engels taalgebruik, vrijheid, vrouwvriendelijk en een startup score.

De Nomadlist is vrij uitgebreid en er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld op stad zoeken. Binnen deze stad krijg je een ruim aantal ‘scores’ van mensen die de stad gereviewd hebben, zoals de snelheid van het internet, de kwaliteit van de lucht, plekken waar je kan werken, maar ook hoe het nachtleven is en hoeveel ‘fun’ je er kan hebben.  

Als jij je aanmeldt bij de Nomadlist, kan je chatten met mensen die zich hier ook voor hebben aangemeld voor een specifieke stad. Je kan samen plannen maken, discussiëren of meetings plannen om met anderen samen te werken. Bovendien kan je ook nog eens op het tabblad ‘coworking’ zien waar de ‘coworking’ plekken in de stad zich bevinden en kan je de café's spotten waar het mogelijk is om te werken. Als klap op de vuurpijl kan je ook nog eens zien wanneer er vluchten zijn en hoeveel deze kosten.

Al met al, een erg uitgebreide lijst die vooral bedoeld is voor de avonturiers onder ons. Van plan om binnenkort als digital nomad je tijd door te brengen? Raadpleeg dan vooral deze website: https://nomadlist.com/

 

5. The Student Hotel (TSH Collab) – Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Maastricht, Dresden (Duitsland), Florence (Italië).

‘The Student Hotel’, ook wel bekend als hotel waar het hele studiejaar studentenkamers kunnen huren voor een leuke prijs. The Student Hotel heeft heel veel locaties (naast bovengenoemde ook in: Eindhoven, Parijs, Barcelona en Groningen. Maar het onderdeel ‘de TSH Collab’ van the Student Hotel, een globale community voor ambitieuze creatievelingen, is alleen beschikbaar in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Maastricht, Dresden en Florence.

Met het flexibele abonnement kan je al voor €99 per maand flexwerken in één van de vestigingen. Met dit voordelige abonnement heb je toegang tot alle TSH Collab locaties en kan je genieten van gratis kopje koffie of thee. Met het abonnement mag je ook nog eens gratis gebruik maken van de sportschool en kan je een fiets lenen.

Naast alle gratis goodies die het abonnement met zich meebrengt krijg je ook nog fixe kortingen in het restaurant en op een overnachting in The Student Hotel. Een keer flexwerken in Florence? Dan kan je gaan genieten in het rooftop zwembad.

Wil je gewoon voor een dag op een flexwerkplek werken bij The Student Hotel? Dat kan gewoon, voor €20,00 kan je er een hele dag zitten.

website: https://www.thestudenthotel.com/

 

6. Fosbury & Sons – Antwerpen & Brussels, België

Natuurlijk moeten we de zuiderburen niet vergeten, aangezien er ook regelmatig opdrachten over de grens worden binnengesleept door onze freelancers. Heb jij een voorliefde voor vintage, design, architectuur of kunst dan is Fosbury & Sons de ideale werkplek voor jou.

Je moet er eigenlijk een dag extra voor uittrekken, omdat je de eerste paar uur even moet wennen aan de unieke prachtig afgewerkte inrichting en mooie locatie waar je in stijl aan je freelance opdrachten kan werken!

Niet alleen kan je gebruik maken van internet, een printer, postbus en wat te eten en te drinken, maar ook van coaching en advies op financieel en juridisch vlak. Hoeveel je voor een werkplek bij Fosbury & Sons betaalt? Dat verschilt met wat jij nodig hebt, maar als je voor een hele dag komt werken dan is het €25,-. Als je er een maand lang komt werken dan kan je een freelance werkplek huren voor €295,- voor de hele maand. Je kan dan wel ‘gewoon binnenlopen’ en een bureau of gedeelde werktafel naar keuze uitzoeken.

Eind 2018 opent Fosbury & Sons haar deuren in Brussel en in 2019 kun je op nog twee extra locaties in België flexwerken. Dus op zoek naar een toffe plek om te werken over de zuidelijke grens? Neem dan vooral een kijkje bij Fosbury & Sons.

Website: https://www.fosburyandsons.com/welcome

 

7. Good Place 2 Work – Rotterdam, Nederland

En dan is er nog een plek voor de vrouwen. Interessant voor de ondernemende vrouwen onder ons. Good Place biedt namelijk werkplekken aan voor alleen vrouwen. Het is meer dan alleen een flexibele werkplek, Good Place is een community waar kennis en inspiratie wordt gedeeld!

Voor een lidmaatschap betaal je €120,- exclusief BTW en voor een flexwerkplek onbeperkt per maand is €130,- exclusief BTW, maar dan kan je wel gratis parkeren, snel internet, printen, fruit en zoveel koffie en thee als je wil.

Website:https://goodplace2work.com/

 

8. Smartbusinesscenter – Amsterdam & Alkmaar, Nederland

Een kantoorruimte voor iedereen, je kan hier op tijdelijke of flexibele basis een kantoorruimte of werkplek huren. Ook heeft Smart Business Center de oplossing voor mensen die thuis willen werken maar wel van de benefits van een kantoor willen profiteren. Je kan namelijk een, zoals zij het noemen, virtueel kantoor huren. Dit betekent een telefoonlijn, een professioneel adres en de mogelijkheid om zakenrelaties in de business lounge te ontvangen.

Je kan een flexwerkplek huren in Amsterdam of Alkmaar vanaf €15,- exclusief BTW per dag. Wat heel praktisch is aan deze plek is dat je een strippenkaart kan kiezen. Je zit dan niet vast aan contracten, maar je kan wel af en toe een werkplek of kantoor claimen. Zo’n strippenkaart is een jaar geldig en kan je met z’n tweeën nemen. Hoeveel een strippenkaart kost is afhankelijk van hoeveel ‘strippen’ je wil en kan je in overleg beslissen.

Website: https://www.smartbusinesscenter.nl/
 

 

9. Volkshotel – Amsterdam, Nederland

De plek voor werken zonder kantoor en koffie zonder filter zoals het Volkshotel zelf omschrijft. Nog een hotel in Amsterdam die haar faciliteiten aan flexwerkers aanbiedt. Ontzettend sfeervol en een beetje retro. In de lobby van het hotel staan tafels met stopcontacten waar je rustig kunt werken aan je freelance opdrachten.

Houd je meer van gezellige drukte? Dan kan je plaatsnemen in het Café, waar ze ook nog eens lekkere broodjes en koffie serveren. Het volkshotel heeft meerdere kleine en grote meeting rooms die je kan huren voor een paar uur of een dag!

De flexwerkplekken bij het Volkshotel zijn gratis, dat betekent wel: wie het eerst komt wie het eerst maalt en na 10:00 is alles eigenlijk wel bezet. De werkcabines kan je wel reserveren. De kleinste (tot 6 personen) kosten €35,- per uur. De grotere werkcabines (tot 8 personen) kosten €50,-  per uur en €360,- per dag.

“In Werkplaats gaat buffelen over in borrelen. Een plek waar kunstenaars en jonge ondernemers croissants verorberen en nieuwe plannen smeden. Waar overwogen besluiten worden genomen en films voor het eerst daglicht zien. De plek voor werken zonder kantoor en koffie zonder filter.”

Website: https://www.volkshotel.nl/

 

10. Natuurmonumenten in Nederland

Natuurmonumenten vind je eigenlijk door heel Nederland. In eerste instantie denk je misschien dat het een leuk uitstapje is voor in het weekend om te ontspannen, maar het is ook echt een perfecte rustgevende locatie om eens even flink aan de bak te gaan.

In Nederland zijn er verschillende natuurgebieden/natuurmonumenten, namelijk de Vechtplassen, ‘s-Gravelandse buitenplaatsen, Naardermeer, Landgoed Haarzuilens, Nieuwkoopse plassen, Kaapse bossen, Oud Groevenbeek, Leuvenumse bossen, Nationaal park Zuid-Kennemerland, Beeckestijn etc…er zijn er ontzettend veel.

Veel van deze natuurmonumenten hebben ook een plek om even een kopje koffie te drinken, met veel rust en WiFi. Perfect om even een goede wandeling door de natuur te maken, het een en ander te bespreken om vervolgens even goed te jammen op je laptop.

Eigenlijk zijn dit natuurlijk geen flexwerkplekken, maar een soort van rustige brasseries. Daarom is het belangrijk om niet om een mooie herfstzondag op pad te gaan, omdat de kans dat het druk is dan natuurlijk veel groter is ;-).

Bij ongeveer alle natuurmonumenten zijn er ook vergaderlocaties. Je kan bijvoorbeeld vlakbij Hilversum een vergaderzaal reserveren in Fort Kijkuit of vlakbij Roosendal in de Herenkamer op de Oude Buisse Heide. Prachtige locaties in nog mooiere natuur.

Website: https://www.natuurmonumenten.nl/

 

11. Het Clubhuys – Naarden, Nederland

En als laatste Het Clubhuys, want die wil ik jullie eigenlijk niet onthouden. Dichtbij ons kantoor in Naarden staat namelijk ‘Het Clubhuys’. Niet alleen kan je hier een vaste of flexibele werkplek, vergaderruimte of een ‘evenementenlocatie’ huren, maar je kan ook even echt tot rust komen.

Je kan hier onder andere heerlijke Italiaanse koffie bestellen (toch weer een beetje hip), maar het ligt ook nog eens op 20 stappen van Naarden-Vesting. Je kan dus gerust even in de pauze door de vesting lopen, naar het Arsenaal gaan of even bij dat kantoor langs wat zo geel is van binnen dat het niet te missen is.

Zoek je inspiratie nog dichterbij dan de binnen 20 stappen van de werkplek? Dan hebben ze bij Het Clubhuys ook nog eens een mooi aanbod van klassieke auto’s en kunst. Laat je vooral inspireren door al het moois wat Het Clubhuys en Naarden-Vesting te bieden heeft. Een (flexibele) werkplek in het Cubhuys kost €2,- per uur,  €10,- per dag of €75,- per maand.

Website: https://coolclassicclub.com/

 

Ingezonden flex-werkplekken

 

12. NEST –  Amsterdam, Amstelveen & Schiphol, Nederland

Een leuke flexwerkplek voor groeiende ondernemers gelegen in Noord-Holland. Bij NEST werken ze met flexibele contracten, scherpe prijzen en zijn ze gevestigd in de bruisende delen van de stad. Wij werden getipt door een enthousiaste flexwerker die NEST absoluut aanraad aan andere freelancers! Ze geeft aan dat de sfeer altijd positief is en niet onbelangrijk dat ze super lekkere koffie en broodjes serveren!

De kosten voor een flexwerkplek bij NEST start van €50 per maand voor een flexibele werkplek en €200 voor een eigen kantoor. Voor dit bedrag kan je 24/7 gebruik maken van de flexwerkplekken en voor een klein prijsje gebruik maken van de vergaderruimtes . Alle prijzen zijn inclusief gratis internet! Wat flexwerken bij NEST zo makkelijk maakt is dat je eigenlijk alles online kan regelen en vinden. Zo kan je op de website vooruit een vergaderruimte reserveren en kan je per locatie reviews lezen van andere flexwerkers die bij NEST hebben gewerkt of werken.

Ook is er op de homepagina te zien wat voor luxe broodje er als weekspecial op het menu staat en is er dagelijks een leuke spreuk te lezen. Bij de locaties van NEST is het ook nog eens mogelijk om voordelig of gratis te parkeren. Elke locatie heeft zijn eigen voordelen dus neem zeker een keer een kijkje op hun website en kijk welke locatie het best bij jou past!

Website: https://nestwerkplekken.nl/

 

13. MOI – Winsum, Eemsdelta & Bedum, Nederland

Een plek die bruist van de start-up energie. Ook deze locatie werd ons getipt door een enthousiaste inschrijver. Met twee bestaande locaties en één opkomende locatie, is MOI zeker een plek die je moet bezoeken als je een keer in de buurt van Groningen bent! De locatie in Winsum is gevestigd in het Rabobank gebouw en beschikt over 10 flexwerkplekken en een vergaderruimte. Je kunt tijdens de openingstijden gewoon naar binnen lopen en gaan werken bij één van de werkplekken. In de omgeving zijn meerdere parkeergelegenheden en de locatie is erg goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

De kosten? Helemaal gratis! Niet alleen de werkplekken zijn gratis maar ook kun je gratis gebruik maken van de vergaderruimte en is de koffie en thee ook nog eens gratis.

De tweede locatie is in samenwerking met de Economic Board Groningen opgericht in Delfzijl. MOI-Eemsdelta verbind start-ups in de regio met elkaar, maar ook met gevestigde grotere bedrijven. Zoals op de website wordt omschreven is het doel om kennis te delen over het ondernemerschap en op die manier elkaar te helpen om verder te groeien. Bij de locatie van Delfzijl zijn er 10 flex-werkplekken, een vergaderruimte en vijf compleet ingerichte kantoren. De flex-werkstations zijn allen voorzien van internet en stroomaansluiting en er is ruimte voor het plaatsen van een banner of overig reclamemateriaal bij je werkplek.

Alle ruimtes en werkplekken zijn per maand te huur. De kosten bedragen €125 per maand voor een flex-werkplek en €250 voor een kantoor. Voor dit bedrag kan je gratis gebruik maken van alle voorzieningen zoals de kantine, vergaderruimte en het internet. Ook deze locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en kan je parkeren voor de deur. Op loopafstand bereik je het centrum van Delfzijl waar je leuk kan winkelen en lekker kan eten!

Wat is volgens jou de beste plek om aan het werk te gaan? 

Ik snap dat jij een goed plekje liever voor jezelf houdt, in plaats van dat het straks storm loopt met freelance collega’s! Maar heb je er toch een, waarmee je denkt dat je ook andere freelancers een groot plezier doet dan kan je dit mailen naar [email protected] dan voeg ik ‘m toe aan de lijst maar je mag de locatie ook zelf hieronder delen natuurlijk!

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Full-stack developer Christian

Wat doet een full stack developer?

Developers die zowel front-end als back-end vaardigheden hebben worden full-stack developers genoemd, omdat ze complete functionaliteiten op kunnen leveren, zonder een afhankelijkheid te...

11 minuten Susan Mulder